Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Szájüregi fertőzések

Ki ne hallotta volna már, hogy a "szem a lélek tükre"? Bátran állíthatjuk, hogy az általános állapot tükre pedig a száj. Sokszor még híre sincs a panaszoknak, de a nyálkahártya, a nyelv a szájüregi fertőzések révén már árulkodik gazdája betegségéről.

A fertőző bajok, az emésztőrendszeri és anyagcsere-betegségek, a hormonális változással kísért kórképek, különböző krónikus mérgezések egyértelmű, jellegzetes szájnyálkahártya-tünetekkel járnak.

Ha mikroszkópos felvételen bőrünk felszínét látjuk, elrettenünk a nyüzsgő-mozgó atkák, baktériumtömegek láttán. Mindannyian sajátos környezetben élünk, mely nemcsak tágabb világunkat jelenti, hanem azon mikroorganizmusok tömegét is, amelyekkel szó szerint testközelben élünk. Bőrünk, tápcsatornánk, testnedveink sajátos mikroba-összetétele, annak állandósága hozzátartozik egészségünkhöz. Az egyensúly megbomlása viszont valamely kóros elváltozás oka vagy éppen következménye lehet.

Carbosan gél: szájnyálkaháryta-fekély, afta tüneteinek enyhítésére>> [1]

A szájüreg élőlényei

Viszonylag állandó és jellemző a szájüreg élővilága is. Ez a "normál szájflóra" egyénenként változhat, a fogazati státus, étkezési szokások, gyógyszerszedés, lelki, idegrendszeri állapot és az általános betegségek szerint. Ha a szájüreg baktériumok, gombák és protozoonok tömegéből álló flórájának állandó összetétele megváltozik, felborul az egyensúly, s kóros állapot jön létre. Ha ezt egy "saját" mikroba önálló vagy a másik rovására történő elszaporodása okozza, akkor endogén, ha pedig külső mikroorganizmus bejutása hozza létre, exogén szájfertőzésről beszélünk. A változás, illetve a foltok, fekélyek, felrakódások, ínygyulladás, vérzés, lepedékek megjelenése mind-mind a szájüreg addig állandó mikrobaflórájának megváltozásán keresztül történik.

Gyakoribb fertőzések

A baktérium által előidézett endogén tehát fiziológiásan is jelen lévő mikroba elszaporodása okozta fertőzést leggyakrabban a spirochaeták és a fusobaktériumok hozzák létre, mely ínygyulladás formájában jelentkezik. Az átmeneti fertőzés fájdalmas ínyszélduzzanattal, vérzéssel jár.

Az ínygyulladás karbantartására és kezelésére alkalmas fogkrém csökkenti a lepedék mennyiségét, a nem tökéletes fogmosás után fennmaradó lepedéket semlegesíti azáltal, hogy antibakteriális hatású összetevőket tartalmaz. Kiegészítésként érdemes szájvizet használni a jobb eredmény érdekében, valamint lágy szálú fogkefét, amely kíméletesen, de alaposan tisztítja a már amúgy is érzékeny fogínyt és a fogakat.

Carbosan gél: szájnyálkaháryta-fekély, afta tüneteinek enyhítésére>> [2]

 A szájhigiéné rendezése általában elegendő, alapos szájápolással, esetleg szájfertőtlenítő öblögetők alkalmazásával. Gyakori jelenség, hogy az érzékenység miatt a betegek ilyenkor "kíméletesen" mosnak fogat, vagy a területet egyszerűen kihagyják. Ezzel mivel a plakknövekedés fokozódik , kedveznek a baktériumok további szaporodásának, a folyamat krónikussá válik, az ínyen fekélyek jelennek meg, kellemetlen szájszag kíséretében. Az egyensúly felbomlásával más mikroorganizmusok is fellendülnek, felülfertőződés következik be. A krónikus folyamat alapját képezheti a későbbi csontlebomlással, foglazulással járó parodontózisnak.

A vírus okozta fertőzések közül a herpeszvírus jellegzetes, hólyagos sebekkel járó kórképet idéz elő gyermek- és felnőttkorban egyaránt. A gyermekkori exogén, a felnőttkori az ezt követő endogén fertőzésnek számít. Ennek az az oka, hogy a kórokozóval való első találkozás után a vírus nem tűnik el a szervezetből, hanem a sejteken belül maradva "lesben áll", hogy számára alkalmas időpontban (pl. lázzal járó betegség, stressz, más fertőzések, napozás során) ismét tüneteket okozzon. Az ajkon vagy annak környékén viszketés, feszült érzés után hólyagok jelennek meg, melyek napokig kellemetlenül fennmaradnak, majd beszáradás után heg nélkül gyógyulnak.

A gomba miatt bekövetkező szájfertőzések sem ritkák. Pótolatlan és ép fogazatú egyéneken egyaránt előfordul, de leggyakrabban a fogsorviselők betegsége. Ilyenkor a Candida albicans nevű gombafaj elszaporodása okoz a szájpadra, nyelvre, szájzugokra is terjedő, jellegzetes lepedéket, szájégéssel és szájszárazsággal járó tüneteket. Fokozott szájhigiéné, gombaellenes szerek alkalmazása és a régi, tisztíthatatlan protézisek cseréje a megoldás.

Carbosan gél: szájnyálkaháryta-fekély, afta tüneteinek enyhítésére>> [3]

A szájüregi fertőzések egy része csak átmeneti jellegű, és beavatkozás nélkül is rendeződhet. Nem tudhatjuk azonban, hogy a probléma mögött nem húzódik-e meg valamilyen azonos szájtünetet okozó általános betegség, így érdemes az orvos vizsgálatát és tanácsát kérni akkor is, amikor a fertőzés gyorsan lezajlik ugyan, de ismétlődik.

Carbosan gél

A Carbosan gél ajakfájdalmak – pl. láz, herpeszvírus, erős napsugárzás okozta gyulladás és szájnyálkahártya-fekély vagy afta tünetek – enyhítésére, kezelésére szolgáló készítmény. Gyorsan csökkenti a fájdalmat, segíti a természetes gyógyulást.

Megnézem CARBOSAN gélt >>  [4]

 

 A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/themes/sick/tooth5.htm