Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Candida: az ezerarcú betegség

A Candida albicans a meglehetősen gyakori Candida sarjadzógombák osztályának leggyakoribb faja, egy teljesen ártalmatlan emésztőgomba, mely a legtöbb ember bélrendszerében megtalálható. Az egészséges szervezetben ez a gomba kifejezetten hasznos, ugyanis jótékonyan közrejátszik az emésztési folyamatokban.

Bizonyos körülmények között (például ha védekezőképességünk valamilyen oknál fogva meggyengül) a Candida túlszaporodhat, és a legkülönbözőbb akut és krónikus tüneteket mutatva betegségeket okozhat.

A candidát tipikus civilizációs betegségnek is nevezhetjük, mert általában a modern világra jellemző felgyorsult életmód egyik következményeként szaporodik el a gomba a szervezetben.

Okok

A Candida elszaporodásáért mindenekelőtt mi magunk, az életmódunk tehető felelőssé, ennek megfelelően a visszaszorításáért is magunk tehetünk a legtöbbet. A normális bélflóra egyensúlya általában a nem megfelelő táplálkozás miatt borul fel, amit túl sok édesség, állati fehérje, kalóriadús szénhidrátok bevitele, emellett kevés friss gyümölcs, zöldség, gabona fogyasztása jellemez. Emellett túl sok természetellenes táplálékfajtát, állományjavítót, színezőt és más adalékanyagot fogyasztunk, s ezek a kémiai anyagok idővel tönkreteszik emésztőrendszerünket, felborítják normális bélflóránkat. Mindehhez szinte már természetesen kapcsolódik az állandó stressz, a kevés mozgás; a gyógyszerek, a gyakran felesleges antibiotikumok szedése, valamint a különböző hormonkészítmények és szteroidok bevitele.

Tünetek és diagnózis

A bélben elszaporodó gombák sajnos az emésztőrendszerből kijutva szétterjedhetnek a test más területeire is. A szervezetben a fejüket több helyen is felütő fertőzésgócok a legkülönfélébb tüneteket okozhatják, ezért a szakorvosok gyakran csak későn diagnosztizálják helyesen a fertőzést, mivel a tünetek gyakran egészen más megbetegedésekre is utalhatnak. Okozójuk a gomba által kibocsátott méreganyag – lássunk néhányat közülük!

Idegrendszerrel kapcsolatos tünetek: fáradékonyság, fáradtságérzet, kimerültség, letargia, rosszkedv, labilis kedélyállapot, depresszió, pánikbetegség, halálfélelem, öngyilkossági hajlam, feledékenység, memóriazavar, koncentrációképesség csökkenése (fiatal korban is), bizonytalanság, határozatképtelenség, fejfájás (migrén), ingerlékenység, robbanékonyság, intolerancia, álmatlanság, alvászavarok, lidérces-üldözéses álmok.

Gyomortáji panaszok: gyomorégés, haspuffadás, gázképződés, hasfájdalom, hasmenés vagy székrekedés; éhség esetén jelentkező (esetleg remegéssel járó) rosszullét, vastagbélgyulladás.

Nőgyógyászati, urológiai tünetek: vaginális panaszok: folyás, égő érzés, viszketés; gyakori felfázás, hólyaghurut, méhnyálkahártya-gyulladás, visszatérő petefészekciszták vagy gyulladások, petevezeték-gyulladás; meddőség [0], menstruációs zavarok, premenstruációs feszültség, PMS-tünetek; libidócsökkenés, férfiaknál makacs prosztatagyulladás.

Bőrgyógyászati panaszok: csalánkiütés, viszkető bőrfelületek, vörösödés, ekcéma; hajhullás, korpásodás, hajzsírosodás.

Allergiás reakciók: élelmiszerallergiák, asztma, vegyszerekkel szembeni érzékenység, stb.

Egyéb tünetek: látásromlás, kettőslátás, homályos látás, szikrázó látás; ismeretlen eredetű izomfájdalom, görcs, merevség, illetve ízületi bántalmak; testsúlycsökkenés vagy elhízás.

 

Gyermekek esetében: hiperaktivitás, tanulási nehézségek; gyakori felső légúti és középfülgyulladások; bőrviszketés, hasfájás, hasmenés, étvágytalanság; a pajzsmirigy cisztás megbetegedése, túl- vagy alulműködése.

Vizsgálati módszerek

A tünetek rendkívüli változatossága miatt nehéz egyértelműen azonosítani a betegséget. Van, hogy a tünetek közül több is fennáll, van, hogy csak egy; azonban ha a szakorvosi vizsgálatok nem támasztanak alá semmilyen szervi elváltozást, akkor gondolni lehet (és kell is) a Candida albicans gomba által okozott megbomlott egyensúlyra. Gyakran csak az orvos ráérzésén múlik, hogy időben felismeri-e a betegséget, ugyanis a gombákat ki lehet mutatni széklet- vagy hüvelyváladék-vizsgálattal, illetve a vérsavóban a gomba elleni antitestek meghatározásával. Sajnos azonban az eredmények még a vérvizsgálat esetében sem teljesen egyértelműek; ha ugyanis eleve gyenge az immunrendszer, az ellenanyagszint-vizsgálat eredménye nem tudja azt kimutatni. A gomba toxintermelését ezenkívül még a magasabb májenzimérték és koleszterinszint is jelezheti.

Kezelés

A Candida-fertőzés kezelése meglehetősen összetett folyamat, eltarthat akár 3-6 hónapig is. Alapvető, hogy a gombák ne kapjanak a fejlődésükhöz szükséges tápanyagokat, vagyis a továbbiakban „ne a gombákat etessük”. Szigorúan kerülni kell a finomított cukrokat, a csokoládékat, (ideértve a mogyorókrémeket is), a cukrozott üdítőitalokat, szörpöket; az élesztővel készült élelmiszereket; az erjedt, illetve erjedéssel készült termékeket (például: ecet, ecetes élelmiszerek), a penészgombás termékeket (a sajtok közül jó néhány), és minden olyan élelmiszert, mely megterhelheti a szervezetet és az immunrendszert.

Ezzel párhuzamosan különböző gombaölő szerekkel visszaszoríthatjuk a gombát, majd amikor ez sikeresnek mondható, következhet a megfelelő bélflóra kialakítása, amit lakto-/bifidobacillusok bevitele segíthet elő. Természetesen a gyógyulási folyamat egésze alatt ügyelni kell az immunrendszer folyamatos erősítésére is.

A Candida-fertőzöttek túlnyomó többségénél szükséges a megfelelő stresszoldás, valamint a lelki egyensúly helyreállítása, aminek fontos része az addig megszokott felfokozott munkatempó mérséklése, továbbá a rendszeres mozgás is. Miután fáradtságos munkával sikerült visszaszorítani ezt a makacs betegséget, talán már nem olyan nehéz tartani magunkat a kezelés során alkalmazott életvezetési elvekhez, melyeket követve sikeresen megelőzhetjük e kellemetlen baj kiújulását.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/themes/sick/candida3.htm