Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Nem elég népszerû a szoptatás hazánkban

2006. augusztus 17 között rendezik meg a világ 120 országában a „Szoptatás Világhetét”. Az UNICEF, a WHO és a FAO jóváhagyásával 1992ben alakult kezdeményezés célja a szoptatás népszerûsítése – hazánkban szükség is van rá.

Túl kevés anya szoptat Magyarországon

A Szoptatás Világhete alkalmából az Egészségügyi Minisztériumban rendezett sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a WHO/UNICEF által a magyar kórházak szülészeti osztályain készült felmérése szerint ma Magyarországon az anyák 97%a fiziológiailag képes szoptatni gyermekét. Ehhez képest a szülészetrõl hazavitt újszülötteknek mindössze 58%át táplálják kizárólag anyatejjel.

A WHO ajánlása szerint a csecsemõk táplálására fél éves korukig a legalkalmasabb táplálék az anyatej, mely a legkedvezõbb arányban tartalmazza mindazokat a tápanyagokat, amelyre a csecsemõnek szüksége van, közöttük olyanokat is, amelyek megvédik a bizonyos betegségektõl. Mindezek mellett nem elhanyagolható az a pszichés tényezõ sem, hogy a szoptatás nagymértékben hozzájárul a harmonikus anyagyermek kapcsolat kialakulásához.

Bizottság a szoptatásért

2005 márciusában újjáalakult a Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság, mely az Egészségügyi Minisztérium, a WHO, az UNICEF, és az Országos Gyermekegészségügyi Intézet közremûködésével azon dolgozik, hogy hazánkban is egyre több anya kizárólag anyatejjel táplálja gyermekét annak 6 hónapos koráig.

A Bizottság feladatai között szerepel az anyatejes táplálás népszerûsítése, a hazai helyzet figyelemmel kísérése és felmérése; emellett pedig figyelmet fordít az anyatejet helyettesítõ készítmények hazai marketingjének kérdéskörére is, és javaslatot tesz az ezt érintõ WHO kódex hazai jogrendszerbe való foglalására. Támogatja továbbá a Bababarát kórházak és ún. Bababarát Területek kialakítását, vagyis olyan, szoptatásra alkalmas helyiségek létesítését közintézményekben, mûvelõdési házakban, könyvtárakban, ahol az édesanya nyugodt körülmények között megszoptathatja, tisztába teheti gyermekét.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/themes/news/szoptatas_vilaghete.htm