Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Mindent gyógyít a ginszeng

A Panax ginseng az egyik legnépszerűbb gyógynövény, melynek jótékony hatásait már közel négyezer éve használjuk ki. A 40-60 centiméteresre megnövő növény származási helye a Koreai-félsziget északi része, illetve a Kína északkeleti részén található Mandzsúria magashegyi vidékei.

Kelet-Ázsiában és Tibetben ma is vadon gyűjtik, de számos országban, például Kínában és Koreában nagyobb mennyiségben termesztik is. Amíg csak vadon termett, addig a gyökér megtalálása is szerencsét jelentett, s szinte az örök élet füveként tisztelték.

Az embergyökér

A jó minőségű ginszeng termesztése ma is rendkívül kézimunkaigényes; ahhoz, hogy elérje maximális hatóanyag-tartalmát, a lassan növő, árnyékkedvelő növényt az ültetvényeken hat évig védőtető alatt gondozzák. A növény hosszú ideig olyannyira ritka és keresett volt, hogy csak a kiváltságosok használhatták. Idővel természetesen elterjedt, a katonák például a csaták előtt életerőt merítettek a Kelet-Ázsiában mindmáig szentként tisztelt növényből, melynek egy-egy nagyobb méretű darabja rendkívüli és értékes ajándéknak számít.

A vöröses színű, egyenes szárú növényen öt fordított tojás alakú levélkéből álló, összetett levél található, melynek ernyős, rózsaszín virágaiból borsó nagyságú, fényes, piros termések fejlődnek. A növénynek azonban nem a termése az értékes része, hanem a főgyökérből, továbbá a vastag oldalhajtásokból és hajszálgyökerekből álló, hatóanyagokban gazdag gyökérzete. A növény kínai nevének jelentése 'ember formájú'. Nem véletlenül, ugyanis gyökérzete kis jóindulattal valóban ember alakúnak látszik. A név jelentése tovább pontosítva nem csak ember, hanem gyermek formájút is jelent: a néphagyomány úgy tartotta, hogy a növény nem alakjában, de abban is gyermekszerű, hogy sírni is képes. Egy közismert kínai mese főhőse azért tartózkodik a növény elfogyasztásától, mert az szerinte valójában megfőzött gyermek.

-------------------------------------a cikk lentebb folytatódik------------------------------------------

 

Legyen lapos a hasa!

A legtöbb ember a hasára hízik, és gyakran egy sikeres fogyókúra után sem tűnnek el a hasi zsírpárnák, az úszógumik.

Itt egy jó kis haslaposító koktél! Megnézem >> [0]

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hatásai

A ginszengnek rendkívül sokféle hatást tulajdonítanak. A legendák szerint megvilágítja a tudatot, javítja az emlékezőképességet, aktivizálja a kreativitást, ezeken keresztül pedig teljesebbé, élvezetesebbé teszi az életet. A ginszengnek emellett rendkívül jelentős a roboráló, sejtmegújító hatása; javítja a stressztűrő képességet, fokozza a szellemi és fizikai teljesítményt, és segít az általános gyengeség leküzdésében. Jól alkalmazható legyengült, vagy lábadozó betegek állapotának helyreállítására.

Jól szolgálja az immunrendszert, ti. serkenti bizonyos immunsejtek termelődését. Megfelelő mennyiségben fogyasztva segít leküzdeni a kimerültséget, a stresszt és a depressziót. A gyomorműködésre is pozitív hatással van: étvágygerjesztő hatású, serkenti az emésztést. Az embergyökér a belső elválasztású endokrin mirigyek stimulálásával is segíti a szervezetet a vitaminok és az ásványi anyagok hasznosításában. Jól használható hipoglikémiás eseteknél is, ugyanis közrejátszhat a vér cukortartalmának csökkenésében.

Csökkenti a sugárkezelés okozta sejtkárosodást, emellett véd az alkohol roncsoló hatása ellen, fokozza az agytevékenységet és az adrenalinkibocsátást. Az agyat tartósan éber állapotban tartja, így késlelteti a fáradtságérzet kialakulását. A ginszeng egyik legkedvezőbb tulajdonságaként tartják számon, hogy tulajdonképpen normalizáló funkciója van, tehát az egész szervezetet erősíti, tekintet nélkül a kórállapot irányára. Állapottól függően stimulál, vagy épp nyugtat, csillapít.

Hatóanyagai

A ginszeng rendkívül széles felhasználási területét a gyökérben megtalálható szaponinok csoportjába tartozó ginzenozidok biztosítják. A növényben eddig összesen 31 féle ginzenozidot izoláltak, melyek kémiai felépítésük alapján két csoportra különülnek. Az egyik csoport tagjai, melyek nagyobb részben a mellékgyökerekben találhatók, jellemzően szedatív (nyugtató) hatásúak, míg a másik csoport tagjai, melyek inkább a főgyökérből izolálhatók, stimuláló (élénkítő) hatással bírnak. A ginszenggyökér a szaponinokon kívül számos tápanyagot, E- és B-vitamint, ásványi anyagokat (mangán, réz, cink) és poliszacharidokat, továbbá szterineket, flavonoidokat, illóolajokat tartalmaz.

Mint minden növénynek, így a ginszengnek is vannak melléhatásai, melyek bizonyos esetekben allergiás tünetekkel, asztmával, magas vérnyomással és szívritmuszvarokkal is jelentkezhetnek. Emellett állapotos és szoptatós nőknek csak orvosi konzultáció után ajánlatos fogyasztaniuk.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/themes/health/ginszeng.htm