Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Japán jó tanács: „Éhes? Ugráljon!”

Egy friss japán kutatás szerint azok a mozgásformák, melyek függőleges irányban történnek – mint például az ugrókötelezés – könnyebben elűzik az éhségérzetet, mint az egyéb edzéstípusok. A jelenség hátterében az étvágyszabályozó hormonok állhatnak, melyeknek a szintje a bél ilyen irányú mozgásának következtében megváltozik.

Korábbi vizsgálatok már kimutatták, hogy a futás jobban csökkenti étvágyunkat, mint a kerékpározás, ám úgy tűnik, az ugrókötelezés még hatásosabb, mivel ennek során egyáltalán nem végzünk vízszintes mozgást, csak függőlegest, és ennek következtében még jobban összerázkódik a bél. A kutatás során a szakemberek 15, átlagosan 24 éves egészséges férfit figyeltek meg, akik különböző napokon vagy ugróköteleztek, vagy szobabicikliztek, vagy pihentek. A mozgásformákat úgy állították össze a kutatók, hogy mind az ugrókötelezés, mind a biciklizés során ugyanannyi energiát használjanak el az alanyok, és bizonyos szakaszoknál valamennyiüknek tesztelték az éhséghormon-szintjét, illetve meg is kérdezték őket, mennyire éhesek, továbbá, hogy sós, édes, savanyú vagy zsíros ételt kívánnak-e.

Az eredmények azt mutatták, hogy a pihenő időszakkal szemben, mind az ugrókötelezés, mind a biciklizés során kevésbé voltak éhesek a kísérlet résztvevői, és ez a mozgást követő negyed órában így is maradt. Ugyanakkor az is kiderült, hogy az ugrókötelezés 25. percében valamennyien kevésbé voltak éhesek, mint a szobabiciklizés ugyanezen szakaszában, és a zsíros ételek utáni vágy terén is hasonló megoszlás mutatkozott. Érdekes módon az is kimutatható volt, hogy a biciklizés végeztével a férfiak éhesebbnek vallották magukat, mint a pihenést követően, az ugrókötelezés után azonban nem fordult elő ilyen, miközben az éhséghormon-szintjük a két esetben nem különbözött egymástól, vagyis a szakemberek szerint valami más magyarázata van az éhségérzet csökkenésének.   Az Appetite című lapban megjelent tanulmány szerzői összességében arra a megállapításra jutottak vizsgálataik során, miszerint bizonyos sportok, és különösen az ugrókötelezés, szabályozni tudják a zsíros ételek utáni vágyunkat, ezáltal egészségesebb étrendre ösztönöznek bennünket.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/ehseg-ugralas