Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Ájurvédikus tisztítókúra

Cikkünkben egy több évezrede működő indiai tudomány segítségével adunk útmutatást a szervezet méregtelenítéséhez, a helyes táplálkozáshoz. Az Ájurvéda tanítása szerint mindenkinek lehetősége van egészsége helyreállítására és annak megőrzésére, ha megérti a saját testét és annak igényeit. Ehhez alapvető az egészséges táplálkozás és az egészséges életmód.

Az étrendet az egyéni alkatnak megfelelően kell megválasztani, amelyből az Ájurvéda három különbözőt ismer: a vata, a pitta és a kapha alkatot. Meghatározásához számos alkati jellemzőt, életviteli tényezőt kell megvizsgálni, amelyek együttes hatása adja meg az illető testalkatát. Ehhez szinte valamennyi, Ájurvédával foglalkozó szakirodalom segítséget nyújt.

Az alkatnak megfelelő étrend kiválasztása során számításba kell venni az illető étel ízét, azt, hogy az étel nehéz-e vagy könnyű, meleg vagy hidegkeltő, olajos vagy száraz, folyékony vagy szilárd, valamint az évszakokat. Nyáron nem jó erős, fűszeres ételeket enni, ősszel pedig kerülni kell a szárított gyümölcsöt és a magas fehérjetartalmú ételeket. Télen tartózkodni kell a hideg italoktól, fagylalttól, sajttól és joghurttól.

Az étrend megfontolásakor fontos tényező az étel minősége és frissessége. S vannak olyan ételek is, amelyek összeférhetetlenek egymással, mint például a hús és a tej, a joghurt és a marhahús, valamint a savanyú gyümölcsök és a tej. Az ilyen ételek együttes fogyasztása mérgező anyagok létrejöttét okozza, megbontva a három alkattípust, amely az Ájurvédában egyenlő a betegség kialakulásával.

Az ételek fogyasztását az agni, a test emésztőüzemének állapota kell, hogy megszabja. Ne együnk, ha nem vagyunk éhesek, ne igyunk, ha nem érzünk szomjúságot. Szomjasan ne együnk, éhesen ne igyunk. Ha ilyenkor folyadékot iszunk, akkor az föloldja az emésztőenzimeket, s ezáltal csökken az agni, az emésztés hatékonysága.

Az étel az, ami táplálja a testet, az elmét és a tudatot. Nagyon fontos, hogy minden falatot alaposan rágjunk meg, és mérsékelt sebességgel együnk. Ugyancsak fontos, hogy egyszerre mennyi ételt veszünk magunkhoz. Ha túl sokat eszünk, a gyomor kitágul, s további ételt követel. A túlzott evés másik hatása, hogy további mérgek képződnek az emésztőüregben.

A víznek létfontosságú szerepe van a test egyensúlyának megtartásában.Ha vizet iszunk evés közben, az segíti az emésztést. Étkezés után fogyasztva azonban felhígítja az emésztőnedveket, s így hátráltatja az emésztést.

Az Ájurvéda elnevezése szerint a toxinok, emésztetlen táplálék és salakanyagok felgyülemlése a szervezetben ama, s ez előfordulhat bármelyik testtípusnál. Lélektanilag az ama a birtokolt negatív érzelmekből alakul ki, amelyek elfojtják a tudat agniját, vagyis az elme világosságát. Így a fizikai agni is lecsökken.

Az Ájurvéda szerint az amában gyökerezik a legtöbb megfázás, láz és influenza, valamint a legyengült autoimmunrendszer krónikus betegségei az allergiáktól az asztmán, ízületi gyulladásokon keresztül a rákig.

Böjtök

A böjtök amellett, hogy fogyókúrázásra alkalmasak igen fontos szerepet játszanak az egészség megőrzésében is, mert pihentetik az emésztőrendszert. A vata és pitta alkatú személyeknek nem szabad három napnál hosszabb böjtöt tartani, míg a kapha alkatúak ennél hosszabbra is vállalkozhatnak. Fontos viszont, hogy mind a böjt, mind a normál étkezés során sok rostot fogyasszunk. Rosttartalmú ételek hiánya esetén ezt pótolhatjuk vízben oldható korpákkal.

Amikor böjtöt tartunk, figyelnünk kell fizikai erőnkre és állóképességünkre. Ha az észrevehetően csökken, fel kell hagyni a böjttel. Javasolt viszont láz, megfázás, székrekedés, ízületi fájdalom, illetve a vastagbélben felhalmozódott mérgek esetén.
Az egészséges embernek is tanácsos legalább hetente egyszer böjtöt tartani.

Kezelések

Az Ájurvéda kezelési formák célja, hogy helyreállítsák az egyensúlyt a vata-pitta-kapha között, mert ahogy korábban említettük, a betegség akkor lép fel, amikor e három dosha egyensúlya megbomlik.

Az ájurvédikus kezeléseknek két típusa van: a mérgek elpusztítása vagy azok semlegesítése. E kezelések alkalmazhatók mind fizikai, mind érzelmi síkokon.

Az érzelmi felszabadítás lényege, hogy az olyan negatív érzelmeket, mint a düh, félelem, aggodalom, idegesség, féltékenység, ragaszkodás, bírvágy elfojtása helyett azt szabadjára kell engednünk. Ellenkező esetben zavart okoznak a doshák egyensúlyában, betegségeket indukáló mérgező anyagokat hoznak létre.

A fizikai kezelések számos betegséggel szemben alkalmazhatók, ám biztonságos és eredményes alkalmazásuk mindenképpen Ájurvéda orvos felügyeletét igényli. Sajnos, egyelőre Magyarországon ilyen végzettségű orvos nem működik, viszont számos, ájurvédikus termék van forgalomban az országban, amelyek mind megelőzésre, mind a nyugati orvoslás kezeléseinek hatékony kiegészítésére, vagy alternatívájaként használhatók. A téma iránt komolyabban érdeklődők pedig több kiadványból is válogathatnak a megfelelő könyvesboltokban.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/themes/alter/ajurvedatisztkura1.htm