Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Ne féljünk a béltükrözéstől!

Bár a kolonoszkópia (vastagbéltükrözés) rendkívül fontos szűrővizsgálat és bizonyos esetekben életeket is menthet, sokan alaptalanul félnek tőle és igyekeznek elkerülni a bélrendszeri daganatok kiszűrésére alkalmas eljárást – állítják szakértők.

„A kolonoszkópia egy egyedülálló eljárás, aminek segítségével láthatjuk, mi történik a bélrendszerünkben” – mondta el Dr. Christine Hachem, a St. Louis Egyetem belgyógyász és gasztroenterológus tanársegédje. – Bár sokaknak vannak ellenérzései a vizsgálattal kapcsolatban, a kezelőorvos minden aggályt eloszlathat, ha esélyt kap rá.”

Ez az egyszerű, alig 20 perces vizsgálat valóban életmentő lehet: segíthet feltárni a rákmegelőző állapotokat, amelyek életveszélyes betegségek előjelei lehetnek. Segítségével felfedezhetőek és eltávolíthatóak a bélrendszeri polipok, amelyek később, megfelelő kezelés nélkül akár el is rákosodhatnak. A korai diagnózis, mint minden rákos megbetegedésnél, itt is életmentő lehet.

Hachem szerint a kolonoszkópiával szembeni aggályok legtöbbször alaptalanok. „Azt ajánlom a pácienseknek, mindenképp konzultáljanak kezelőorvosukkal, aki minden kérdésükre választ adhat és segíthet átvészelni a vizsgálattal együtt járó kényelmetlenségeket.”

Ha az eljárást bódításban végzik, a legtöbb beteg nem is emlékszik a vizsgálatra. A rendszeres kolonoszkópos szűrés 50 év felett mindenkinek évente egyszer ajánlott. Családi halmozottság és más hajlamosító tényező esetén azonban már 45 éves kor körül el lehet kezdeni a rendszeres szűrést.

Az Egyesült Államok Országos Rákkutató Intézetének adatai szerint évente közel 50 ezer amerikai felnőtt veszti életét a bélrendszeri daganatok miatt. Magyarországon évente mintegy kilenc ezer új esetet diagnosztizálnak és körülbelül ötezren halnak bele a betegségbe.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/kolonoszkopia-vastagbeltukrozes-felelmek