Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Egyre gyakoribbak a gyulladásos bélbetegségek

A gyulladásos bélbetegségek világszerte egyre elterjedtebbek, előfordulásuk száma az utóbbi években valamennyi vizsgált országban vagy nőtt, vagy stagnált egy tanulmány szerint. Az élen Kanada és Európa áll, a sereghajtó pedig Ázsia.

A Gastroenterology című lapban közölt tanulmány egyik szerzője, dr. Gilaad Kaplan, a Calgary Egyetem munkatársa arról számolt be, hogy míg korábban a fejlődő országokban igen ritkán jelentkeztek a különféle gyulladásos bélbetegségek, az iparosodás kialakulásával ezekre a helyekre is betört a kór.

A gyulladásos bélbetegségek közé a Crohn-betegséget és a fekélyes vastagbélgyulladást (colitis ulcerosa) sorolják. Előbbi esetében a gyomor- és béltraktus teljes területén jelentkezhet a gyulladás és a fekély, a tünetek között alhasi fájdalom, hasmenés, fogyás és időszakos vérzés is előfordulhat. Utóbbi csak a vastagbélben és a végbélben jelentkezik, és hasgörccsel, hasmenéssel, vérzéssel jár.

Kutatások alapján elmondható, hogy mindkét betegség előfordulása 20 és 40 év között a leggyakoribb, vagyis abban az időszakban, amikor általában az emberek a legegészségesebbek és legtermékenyebbek, ezért egyaránt igen hosszú távú kiadást jelentenek a betegnek, az egészségügynek és a társadalomnak.

Az Amerikai Gasztroenterológiai Szövetség sajtóközleményében Kaplan arról is beszámolt, hogy a gyulladásos bélbetegségek világszerte történő terjedésének tanulmányozása azért bír nagy jelentőséggel, mert így talán be lehet azonosítani a földrajzi előfordulásokat és az időbeni tendenciájukat is. Ennek révén pedig a kutatók képesek lesznek felbecsülni a globális közegészségügyi terheket, és így specifikusan tudják eljuttatni az adott földrajzi helyekre a megfelelő egészségügyi forrásokat, illetve célzott kutatásokat folytathatnak az egyes földrajzi helyekre vonatkozóan.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/gyulladasos-belbetegsegek-gyakorisaga