Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Fogyni szeretne? Rendezze át a konyháját!

Aki súlyproblémákkal küzd, ne az ételt okolja, sokkal inkább a konyháját! Egy vizsgálat ugyanis kimutatta, hogy az ember háromszor akkora valószínűséggel eszi meg azt, amit elsőnek meglát, mint azt, amit ötödiknek, ezért nem mindegy, mit hol tárolunk.

Akinek egy egészséges salátára esik az első pillantása, azt fogyasztja el vacsorára, de esélye sincs, ha egy rakás magas zsírtartalmú készétel mögé rejti. Brian Wansink, a Cornell Egyetem táplálkozástudományi professzora elmondta, hogy az egyes ételek fogyasztását nagy mértékben befolyásolja, hogy azokat hol tárolják otthon.

A szakember csapatával több mint 100 konyhaszekrényt fotózott le, és megkérték a tulajdonosaikat, hogy naplóba rögzítsék, mikor mit ettek. Másik száz résztvevőnek pedig különféle módon rendezték át a konyhaszekrényét, és megnézték, ez miképpen hat a táplálkozásukra.

„Nagyon erős tendencia mutatkozott arra, hogy a látható helyen levő ételeket válasszák. Ha a legegészségtelenebb étel kelül a szekrény vagy a hűtő elejébe, azt fogja legelőször megenni. Aki fáradtan esik haza a munkából, nem az ötödik vagy tizedik ételért fog nyúlni.” – nyilatkozta Wansink.

A kutatók szerint könnyebb ellenállni a kísértésnek, ha az ételek – különösen azok, amelyek nem igényelnek feldolgozást – a konyhában nem nyitott polcon, hanem zárt szekrényben vannak, de az is hasznos, ha kisebb a hűtő, kevesebb a szekrény, az egészségtelen ételeket pedig alaposan elrejtjük.

A professzor korábban már felfedezte, hogy 5 centiméterrel kisebb átmérőjű tányérból 22 százalékkal kevesebb étel fogy, ugyanakkor az átlagos ember megeszi a tányérjára tálalt adag 92 százalékát, annak méretétől függetlenül.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/konyha-elrendezese-etelek