Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Allergia elleni védelem az istállóban

A vidéken élő gyermekek körében ritkább az allergia, mint városi társaiknál, aminek kutatók szerint az istállók pora, pontosabban egy abban lévő, növényi eredetű anyag lehet az oka.

Az állatok etetésére használt fűfélékben, például a réti ecsetpázsitban nagy mennyiségben jelen lévő egyik cukormolekula, az arabinogalaktán német kutatók szerint hatással van az immunrendszerre. Az összetevő egereken végzett kísérletek alapján meggátolja az immunrendszer túlzott védekezési reakcióit – számoltak be a bochumi Ruhruniversität kutatói.

Régóta ismeretes, hogy a parasztudvarokban nevelkedő gyerekek ritkábban szenvednek allergiától és allergiás asztmától. Ennek oka azonban mindeddig ismeretlen volt.

A bochumi, müncheni és borsteli szakemberek szerint a védelem a fűfélékben lévő anyag mennyiségétől függ. „Kisebb koncentrációban a réti ecsetpázsitban lévő pollenek allergiát válthatnak ki, nagy dózisban viszont a korai életévekben meggátolhatják a betegség kialakulását. A cukormolekula ugyanis akkor fejti ki legjobban hatását, ha a gyerekek már egyéves koruk előtt belélegzik.”

A tudósok vizsgálják annak lehetőségét, hogy az arabinogalaktán spray vagy orrcsepp formájában segítséget nyújthat-e az allergia kezelésére szolgáló terápiákban.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/allergia-istallo