Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Hét teendő a szív egészségéért

Világszerte a szív-érrendszeri betegségek miatt halnak meg a legtöbben, ezért mindenki számára létfontosságú, hogy szíve egészségéért minél többet tegyen. Az Amerikai Szívgyógyászok Szövetsége (AHA) ehhez egy hét pontból álló ajánlást adott ki.

Az ajánlás az étrendre, mozgásra, dohányzásra és más kockázati tényezőkre vonatkozóan tesz javaslatot, és segítségével az AHA 2020-ra 20 százalékkal szeretné javítani a szív-érrendszeri egészséget és 20 százalékkal csökkenteni a szívbetegségek és a stroke miatti halálozást.

Az egészséges életmód feltételeinek betartása szemmel látható hatással van, növeli a várható élettartamot és az életminőséget – mondja Dr. Clyde W. Yancy, a Baylor Kardiovaszkuláris Intézet orvosigazgatója, a szövetség elnöke. Az ajánlás segítségével a szívroham, a stroke (szélütés) és más szív-érrendszeri betegségek okozta halálozás kockázata akár 35 százalékkal is csökkenthető.

A hét pontos program kiadására többek között azért is szükség volt, mert egy amerikai vizsgálat szerint az emberek nincsenek tisztában azzal, hogy például az inaktivitás és a helytelen táplálkozás is összefügg a szív-érrendszeri betegségekkel.

A szervezet szerint szív-érrendszeri egészsége annak ideális, aki:

• Soha nem dohányzott vagy több, mint egy éve leszokott.
• Testtömegindexe (BMI-je) nem haladja meg a 25-öt. (Számolja ki Ön is a sajátját!)
• Hetente legalább 150 perc mérsékelt intenzitású vagy 75 perc intenzív testmozgást végez.
• Étrendje egészséges: kevesebb kalóriát, több gyümölcsöt és zöldséget fogyaszt, továbbá hetente négyszer eszik zsírosabb halat, például lazacot.
• Összkoleszterinszintje 5,18 mmol/l alatt van.
• Vérnyomása nem magasabb, mint 120/80 Hgmm
• Éhgyomri vércukorszintje 5,56 mmol/l alá esik.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/egeszseges-sziv