Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

A terhesség végén árt leginkább a szorongás

A terhesség alatt jelentkező szorongás káros hatással van a magzatra: hátráltatja súlygyarapodásukat. Ennek veszélyét az adja, hogy az alacsony súllyal született babáknál nagyobb eséllyel alakulnak ki később különböző, akár krónikus betegségek.

Amerikai kutatók Shahla M. Hosseini vezetésével alacsony jövedelmű, felerészben afroamerikai várandós nőket vizsgáltak. A magzat súlyát befolyásoló jól ismert tényezők, mint a dohányzás és az alkoholfogyasztás itt is jelen voltak.

Kiderült, hogy a a harmadik trimeszterben a szorongás a többi kockázati tényező megléte nélkül önmagában is növeli az alacsony születési súly rizikóját. A terhesség első két harmadában csak a súlyos szorongás bizonyult kockázati tényezőnek.

„A gyermekekben és felnőttekben jelentkező problémák egy része hatékonyan megelőzhető a születés körüli időre történő fokozott odafigyeléssel” – írták a szerzők a Paediatric and Perinatal Epidemiology folyóiratban. A kutatók azt javasolják, hogy súlyos szorongás esetén a kismamák mindenképpen keressenek segítséget.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/terhesseg-szorongas