Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Az élet első hetei

A gyermek életének első 4 hetes élettani szakasza az újszülöttkor. Nagyon jellegzetes vonások és jelenségek kísérik ezt az időszakot, míg a határt fokozatosan átlépve az újszülött babából csecsemő lesz.

Az újszülött megfoghatatlan és különös kisugárzásával elbűvöli, magával ragadja környezetét. Körüllengi valami titkos „tudás”, amivel beavathat bennünket néhány nagy rejtélybe. Mindegyik újszülött külön habitussal és egyéni alkattal jön a világra, így a szülőknek alkalma adódik, hogy belemerülhessenek egy új ember világának felfedezésébe és ezzel önmaguk feltárásához is közelebb kerülhetnek.

Milyen az újszülött az első látásra?

Aki még nem találkozott közvetlenül frissen született kisbabával, könnyen azt hiheti, hogy olyanok, mint a filmekben szereplő, már kipihent és kisimult, rózsaszínű csöppségek, akiket a szülőszobás jelenetekben átnyújtanak a szüleiknek. Pedig a szülőcsatorna alagútja fárasztó útvonal a világrajövetelhez. Nem kell tehát megrémülni néhány szokatlan jelenségtől, melyek a megszületés traumájának szinte természetes velejárói és csak átmenetileg tarkítják az újonnan érkezőket.

Az első levegővétel után, míg az oxigén a véráramon keresztül fokozatosan el nem jut a test minden részébe egészen a végtagokig, sötétvörös és kékeslilás színben pompáznak a jövevények. Akkor sem kell kétségbe esni, ha a születés küzdelmei kisebb foltokat, vagy duzzanatokat hagynak a babán. Az erőlködéstől még dagadt lehet a szeme, vagy éppen az övé is kicsit bevérzik, mint ahogy ez előfordulhat a kitolási szakaszban préselő anyákkal is. Ráncos is lehet, mintha saját bőrébe még nem nőtt volna bele, és spontán grimaszai vannak. Az újszülöttek karakteréről néha olyan benyomást is lehet szerezni, mintha most született aggastyánok lennének bébinek álcázva.

Mivel koponyája szerkezete képes rugalmasan alkalmazkodni a hüvelyi szüléshez, ebből adódhatnak a kissé deformált, csúcsos fejformák, melyek csak lassan alakulnak át szabályosan gömbölyű fejecskévé. A nemi szervek pedig még eltúlzottan duzzadtak lehetnek az anyai vérből begyűjtött hormonoktól. Miniatűr, hajlékony körmei már születéskor hosszúak, és véletlenül meg is karmolhatja magát.

Lehet tehát testi aránytalanságokat is felfedezni és ellentmondásos képeket is beszerezni az újszülöttekről, mégis tökéletesen emberi formájuk van. Tiszteletre méltó vendégei az életnek, találkozni velük felülmúlhatatlan adomány és lehetőség. Képesek hatalmukba keríteni a legtöbb „kifejlett példányt” és méltán nevezhetjük az újszülött gyermeket csodálatra méltónak.

Magzatmáz (vernix caseosa)

Bőrét kisebb-nagyobb mértékben kenőcsszerű, fehéres, ragacsos anyag borítja, melyet hagyni kell beszívódni, fürdetéskor sem kell ledörzsölgetni, elég épp csak leöblíteni. Fontos réteg volt ez számára odabent, mert védte a felázástól amíg a magzatvízben tartózkodott. Már a szülőcsatornán való áthaladás közben is veszít belőle a gyermek, de ami rajta marad, az továbbra is ápolja a bőrét és védi a fertőzésektől is.

Pehelyszőrök (lanugo)

Helyenként maradhatnak rajta finom, selymes pehelyszőrök is. Ezek a finom kis gyapjas pihék, főleg a vállakon, végtagokon, vagy a homlokon fedezhetőek fel, akár a füleket is boríthatják, de idővel szintén maradéktalanul eltűnnek, maguktól. Ugyanúgy lekopaszodnak róla, mint első gyér hajacskája a buksi hátsó feléről. A magzati szőrzet legtöbbször már a méhen belül eltűnik, de itt-ott még meglévő maradványai természetes jelenségnek számítanak.

Milium

Főleg az orr környékén, de más területeken is tapasztalhatunk apró, fehér, kiemelkedő göböcskéket, olyanok, mint egy grízszem. Ez a milium, mely szintén nem kóros elváltozás. Meg kell várni, amíg magától eltűnik, nem kell kinyomkodni, mint valami mitesszert.

„Tejkiütés”

A tejkiütésnek nevezett pirosas kipattogzás egyes babák arcán kb. az újszülöttkor végén lehet észlelni. Szintén nem igényelnek semmilyen kezelést, az anyai hormonok távozását jelzik a szervezetből.

Melegkiütések

Nagy melegben lehetnek parányi, piros pöttyök a testén, ezek melegkiütések, amik kellemetlenek, de csak átmeneti tünetek. Ha nagy a hőség, akár többször is lehet frissítő fürdőt alkalmazni. A túlöltöztetés okozta melegkiütés esetén meg kell szabadítani az izzadó babát néhány felesleges réteg öltözéktől. A probléma remélhetőleg hamar rendeződni fog.

Koszmó

Nem ritka a fejtetőn és a szemöldök környékén is a koszmó felbukkanása. Ez egy fehéres-sárgás színű, korpaszerű réteg, melyeket faggyú és hámlerakódás okoz. Könnyebb megszabadulni tőle, ha előtte babaolajjal bekenve fellazítjuk. Ennek a „pácolásnak” köszönhetően már gyengéd dörzsöléssel is eltávolítható.

Veleszületett bőrfoltok

A szokványos anyajegyeken kívül, gyakran lehet találkozni halványabb rózsaszínes, vagy erősebb pirosas foltokkal. Tipikusan a tarkón, vagy az orrnyeregnél, a szemhéjon és a keresztcsont tájékán is. A népnyelv ezeket „gólyacsípésnek” nevezi. Ártalmatlan bőrjelenség, pusztán esztétikai szempontból jelenthet a későbbiekben problémát.

Ritkán a születés során keletkező sérülés is nyomokat hagyhat a bőrön. Létezik enyhe, múlandó „lazacfolt”, vagy feltűnő, maradandó [0]tűzfolt” [0], sőt többfajta értágulat okozta bőrjel „díszítheti” az újszülöttet. Ha valamilyen makacsul növekvő folt van a babán, szakember dolga, hogy megállapítsa annak eredetét.

Sárgállik, piroslik, lilul, vagy kékül az újszülött?

Az első napjaiban besárgult bőrű babának (élettani sárgaság) [0]kezelésre van szüksége. Ebben az esetben fénykezelést kap a baba a kórházban. Ebben a korban természetes még, hogy síráskor erősen kipirulnak, akár a pirospaprika, de pillanatokon belül rendeződik az eredeti bőrszínük, ha megszűnik élénk tiltakozásuk, lázongásuk. Babamasszázzsal [0] is jól lehet stimulálni és „edzeni” a baba megváltozott, már nem magzati vérkeringését. Bár rémisztőnek hat, hogy testének színét hirtelen átváltoztatja, nem szabad elfelejteni, hogy ezt az átállást is meg kell szoknia. Időbe telik, míg az újfajta véráramlása tökéletesen kifejlődik. Ha gyakran túlzott elkékülést, lilulást is megfigyel a szülő, amely még a baba nyugalmi állapotában is fennáll, fel kell hívni rá az orvos figyelmét.

Köldökcsonk

Az első 24 órában köldökcsatot kap a baba a kórházban. A köldökcsonkot minden pelenkázás alkalmával, de legalább naponta egyszer-kétszer szakszerűen tisztogatni kell, hogy megfelelően zsugorodjon, leszáradjon. A köldökápolás fontos eszközei az alkohol, a Hexachlorophen hintőpor és a steril gézlap. Manapság vízálló köldöktapaszt is lehet már kapni, hogy a pelenkában se érje nedvesség. A víztől muszáj megóvni, mert ha felázik, nyílt utat engedhet a kórokozóknak, elfertőződhet. Az első hetekben magától leesik.

Szopópárna

Az ajkakon jellemzően kialakulnak a szopópárnák, melyek kifehéredett, felázott duzzanatra, vagy enyhe felhólyagzásra hasonlítanak. A szopópárna biztosítja a szopás közbeni légmentes záródást, a megfelelő vákuumhoz. Etetések közötti szünetekben leapadnak kissé. Akár ki is rojtosodhat, vagy leszáradhat, de a látvány ellenére cseppet sem veszélyes, az ajkak maguktól regenerálódnak. Ha éppen vákuum közben muszáj levenni a gyermeket a mellről, akkor az anya a kisujja hegyét óvatosan „ékelheti” a baba szájzugába, hogy résnyi levegő kerülhessen a szájüregébe.

Szopóreflex

Szopóreflexének köszönhetően az újszülött az első pillanatoktól kezdve képes a táplálkozásra. Ha bármi az ajkához ér, vagy a szájába kerül, azonnal mohón szopni kezdi. Arcának egyik felét finoman ingerelve elérhető, hogy a fejét abba az irányba fordítsa tátogva, amelyik oldalról az anyukája szoptatni szeretné.

Magzatszurok (meconium)

A pelenka első tartalma az úgynevezett magzatszurok, mely az előtej (colostrum, kolosztrum) hatására távozik. Ragacsos, sötét, feketés, vagy sötétzöldes színű massza, mely még az anyaméhben gyűlik össze a magzat bélrendszerében.

Milyen az anyatejes széklet?

A mekóniumot fokozatosan felváltja az aranysárgás anyatejes széklet, melynek tipikus illatát csak a vegyes táplálás változtatja meg. Színe attól függően is változhat, hogy az anya éppen mit evett előzőleg, paradicsomos ételt, vagy zöldes, spenótos jellegűt. A széklet gyakorisága főleg egy hónapos kortól már változhat, ritkulhat, és ritmusát az egyéni hajlamok is megszabhatják.

Mit idézhetnek elő az anyai hormonok?

Meglepetést okozhat, ha a pár napos kislány menstruációs váladékot is termel, de ez normális dolog, nem kell tőle megriadni. Ezt az anyai hormonok [0]okozzák, melyek a méhlepényen keresztül jutnak be és halmozódnak fel a szervezetükben. Mellduzzanatot is előidézhetnek mindkét nemnél egyaránt. Esetleg még anyatej is szivároghat belőle, amit boszorkánytejként is emlegetnek. Természetesen ezek a hormonok folyamatosan kiürülnek az újszülöttekből.

Kutacs (fonticulus anterior)

Az újszülött fejtetője közepe táján a legszembetűnőbb az elülső kutacs (a feje lágya) és hátul is kitapintható a kiskutacs. Valójában összesen négy van belőle. Ezek rések a koponyacsontok között és szerepük az, hogy biztosítsák a fej képlékenységét a szülőcsatornában, és lehetővé tegyék a fej gyors növekedését. Erős kötőszövet védi itt az agyat, és a fejtetőn kitapintva érezhető, akár látható is a baba pulzusa. Ha ez a rész kidomborodik, orvoshoz kell fordulni, mert betegségre utalhat. Túlzott besüppedése, behorpadása folyadékhiányt is jelezhet. Teljes összezáródása kb. másfél és két éves kor között aktuális.

Tüsszögés

A gyakori tüsszentés nem feltétlenül jelent megfázást, a babák ezzel csak az erősebb ingerekre (pl. erős fényre) válaszolnak, és parányi orrjárataikat tisztítják meg így a váladéktól. Ha az orrváladék jelenléte akadályozza a szopásban a gyermeket, orrszívó segítségével könnyedén felszabadíthatóak az orrjáratok. Semmilyen más eszközzel nem ajánlatos az orrába nyúlni, mert könnyen sérülést okozhat.

Csuklás

A csuklás is általánosan jellemző ebben a korszakban, nem jelent és nem okoz semmilyen panaszt. Esetleg annyit érdemes fontolóra venni, hogy nem fázik-e, de az is lehet, hogy túl hirtelen lakott jól. Ha egyik sem, és a gyermek részéről nincs ellenvetés, ilyenkor is fel lehet kínálni az anyamellet néhány üdítő kortyolás erejéig. Nem tesz neki jót, ha citromlével itatják, ez tévhitre alapozott és kegyetlen megoldás.

A tej visszabukása

A jóllakott újszülöttek még sűrűn visszabukják [0]az elfogyasztott táplálékot, olykor jelentős mennyiségben is. Ez semmiképp nem keverendő össze a hányással. Többnyire a lenyelt levegőbuborékok kényszerítik vissza így a baba gyomrából az anyatejet és gyomorszájuk záródása sem tökéletes még. Alapos és többszöri büfiztetéssel nagyjából kivédhető a nagyobb mennyiség visszajutása. Aggodalomra csak akkor van ok, ha a kisbaba nem gyarapodik kellőképpen.

Látás

Az újszülött látása [0]fokozatosan fejlődik. Kezdetben elmosódva és optikailag feje tetejére állítva látja a világot, hiszen odabent az anyaméhben még nem volt alkalma gazdag képi tapasztalatokat szerezni. Ezért fontos, hogy minél kontrasztosabb, határozott formájú és élénk színű tárgyat legyen alkalma megismerni, képileg is ingergazdag környezetet lásson.

Erős és felvillanó fényre hunyorogva reagál, pislant. Tekintete lassan pásztázza végig a felületeket, a fókuszálás is olykor még ügyetlenül megy neki. Érdekes, hogy határozott, éles képet 20-25 cm távolságból lát, amely elegendő a szoptatás alatti szemkontaktus létrejöttéhez. Így édesanyjuk arcáról szerzik a legtöbb benyomást.

Hallás

A korai fázisban az újszülött [0]hallása [0]még fejletlen és egyben túl érzékeny. A tompa zajokra, morajokra, enyhe puffanásra, a szomszéd ágyon síró baba hangjára nem feltétlenül ad reakciókat, békésen szundít tovább. Ennek az is oka lehet, hogy az újszülöttet a természet oly módon is védi az erősebb hangingerektől, hogy a fülében lévő maradék magzatvíz szinte „dugóként” szolgál. Erős, éles hanghatásokra, pl. tapsra, csattanásra, hevesen reagál, ijedten összerezzen.

Mikor a kórházban megvizsgálják a baba hallását, jól látható, hogy az aktuális oldalon vizsgált fül felé önkéntelenül elfintorodik. Idővel egyre pontosabban érzékeli, hogy honnan jön a hang, és nem csak tekintetével, de feje oldalra fordításával is keresi annak forrását. A felesleges fülzsír a szopás közbeni állkapocsmozgással „kitermelődik” a fülből. Nem tanácsos fültisztító pálcikával a hallójáratba nyúlni.

Szaglás

Szaglásával már néhány napos korában képes felismeri édesanyját az anyatejének megnyugtató illatáról is, így nem csoda (mivel ilyen módon is képes megérezni anyja közeledését), hogy előbb abbahagyja a nyöszörgést, vagy sírást, mielőtt meglátná, vagy meghallaná őt.

Hőháztartás

Önálló hőháztartása még kialakulatlan és ráadásul még alig mozog, ezért fokozottan kell ügyelni a megfelelő hősszabályzásra. Roppant egyszerű, jól bevált praktikával megállapítható, hogy a babának melege van-e: legegyszerűbben a tarkóját megérintve lehet ellenőrizni, hogy nyirkos, vagy izzadt-e. Ha fázik, arról kezei árulkodnak, de mindig nézzük meg a tarkóját is.

Lehet „légfürdőztetni”, vagyis kellemes szobahőmérsékleten néhány percre pucérkodhat is a kisbaba. Vannak babák, akik ezt imádják, míg mások élénken tiltakoznak ellene. Ha a fedetlenség nem nyújt komfortos érzést, sőt még testápolás közben sem szeret meztelen maradni, akkor a mellkasát le kell fedni puha babatextillel az öltözködésig, hogy könnyebben tűrje a helyzetet. A huzatosabb helyeken tartózkodva fejét és fülét kis sapkával kell védeni.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/ujszulott_baba