Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Felesleges a szájból szájba lélegeztetés?

A szájból szájba történő lélegeztetés elhagyható a hirtelen szívhalál esetén, ilyenkor az újraélesztéshez elegendő a szívmasszázs alkalmazása – javasolja az Amerikai Szív Szövetség a legújabb kutatási eredmények tükrében.

A szövetség arra biztatja a lakosságot, hogy senki se álljon tanácstalanul, míg valaki meghal a keze közt, hanem akkor is kezdjen hozzá az újraélesztéshez, ha nem biztos abban, hogy véghez tudja vinni.

Dr. Michael Sayre, az Ohiói Egyetem munkatársa szerint előképzettség nélkül is segíthetünk a hirtelen szívhalál áldozatain. „Két dolgot kell tennünk: hívjuk a mentőket, majd erősen és gyorsan kezdjük pumpálni az illető mellkasának középső részét” – javasolja Sayre.

A csak kézzel végzett újraélesztés során megszakítás nélkül percenként százszor kell nyomást gyakorolnunk a mellkasra egészen a mentők érkezéséig, akik átveszik az esetet, de ha elérhető, akkor használjunk automatikus külső defibrillátort.

A fenti eljárást csak olyan felnőttek esetében végezzük, akik váratlanul összeesnek, leáll a légzésük és nem reagálnak semmire. Ha egy gyermek ájul el, ott nagyobb a valószínűsége valamilyen légzési zavarnak, és ebben az esetben szájból szájba lélegeztetést kell alkalmazni. Azonban mindkét esetre igaz, hogy a valami több mint a semmi.

Évente körülbelül 310 000 amerikai hal meg hirtelen szívmegállás következtében. Azok, akik újraélesztését haladéktalanul megkezdik, két-háromszor nagyobb arányban maradnak életben. Sajnos a betegnek csak kevesebb mint harmada kapja meg ezt az elengedhetetlen segítséget.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/ujraelesztes_lelegeztetes_szajbol_szajba_szivmasszazs_szivhalal