Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Előzze meg gyermekénél a cukorbetegséget!

A csecsemőkorban kapott D-vitamin pótló kezelés segíthet megelőzni a gyermekkori egyes típusú cukorbetegség kialakulását – jelent meg egy szaklap áttekintő közleményében.

Brit orvosok öt tanulmányt elemeztek, melyek a D-vitamin pótlás diabétesz-rizikó csökkentő hatását vizsgálták csecsemőkortól kisgyermekkorig.

A manchesteri kutatás eredményei szerint a betegség kialakulásának esélye 29 százalékkal csökkent azoknál a gyerekeknél, akik részesültek D-vitamin kezelésben, azokhoz képest, akik nem. A diabétesz idült megbetegedés, melyre az inzulintermelés csökkenése, vagy a hormon felhasználásának zavara, szaknyelven inzulinrezisztencia jellemző.

Az egyes típusú diabétesz esetében a hasnyálmirigy úgynevezett béta-sejtjei, melyek az inzulin termeléséért felelősek, már kisgyermekkorban tönkremennek a szervezet saját, rosszul működő immunrendszere miatt. Ez a típus leginkább az európai származású embereket érinti. Európában és Észak-Amerikában mintegy kétmillióra tehető a betegek száma, és egyelőre ismeretlen okból, de egyre inkább terjedni látszik.

Sokkal gyakoribb a cukorbetegség kettes típusa, mely elsősorban az egészségtelen étrend és ülő életmód következtében alakul ki. A fejlett és gyorsan fejlődő országokban szinte járványos méreteket ölt.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/d-vitamin_vitaminpotlas_gyermekkori_cukorbetegseg_diabetesz_megelozes