Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

A napozás árnyékos oldala

Ma már szerencsére egyre többen gondolnak arra, hogy a tűző napon szerzett barnaságnak ára van, amit esetleg idős korban kell megfizetni. A napozásnak ugyanis a szervezetre kifejtett pozitív (hangulatjavító, D-vitamin-szintézist elősegítő, vérkeringést, immunrendszert serkentő stb.) hatásán kívül káros következményeivel is számolnunk kell.

Bőrünk szerkezete

A bőr alapvetően két rétegből, a hámból és az irhából tevődik össze. Az irha nagyrészt kötőszövetekből áll, ennek állapotától függ a bőr rugalmassága, feszessége. A benne futó erek látják el a hámot oxigénnel és tápanyagokkal. A bőr öregedésének fő oka a természetes öregedés mellett, hogy különböző károsító tényezők hatására a kötőszöveti rostok elveszítik rugalmasságukat.

Testünk legkülső takarójának, a hámnak alsó részében találhatók a hámsejtek, melyek folyamatosan oszlanak, s a felső rétegekbe érve elszarusodnak. Ezek képezik a hámnak az igen ellenálló, legfelső részét. A megvastagodott szaruréteg felel a fényvédelem kb. feléért. A hám festéktermelő sejtjei biztosítják a bőr barnás színét adó festékanyagot, a melanint. Napozáskor megnő ezeknek a sejteknek a száma, így a melanin is nagyobb mennyiségben képződik. A bőr öregedésének egyik jele a foltosodás, a festékanyag eloszlása ugyanis már nem egyenletes.

Napégés

A fájdalmas bőrpír, gyulladás a napozás után kb. 1 órával kezdődik, és 24 órán át erősödik. Súlyos esetben másodfokú égéshez hasonló hólyagok képződnek, általános tünetek, fejfájás, láz hidegrázás, hányinger kíséretében. A felégett bőrfelület pár nap múlva lehámlik.

A helyi kezelés szinte azonnal nyugtatja a bőrt és csillapítja a fájdalmat. Többféle végy nélkül kapható készítmény közül válogathatunk. Enyhítik a tüneteket és elősegítik a sejtek regenerálódását pl. a kamilla, Aloe vera, levendula, vagy körömvirág kivonatát, és a panthenolt, vagy allantoint tartalmazó készítmények.

Még ha nem égett is le a bőr, akkor is szükséges a nyugtató napozás utáni készítmények használata. A leghatásosabb, ha kellemesen langyos vízzel mosakszunk meg, ezután nyugtató-hidratáló (napozás utáni) krémmel „ajándékozzuk meg” megviselt bőrünket.

A napégést is inkább megelőznünk kell, nem csak a fájdalom miatt, hanem mert a bőr idő előtti öregedését okozza, és növeli a bőrrák későbbi kialakulásának kockázatát. Ezért mindig – még akkor is, ha már barnák vagyunk – használjunk napozókrémeket, a gyermekeket pedig 50 faktoros krémmel kenjük be. Vigyázat, a káros sugarak az árnyékban ülőket sem kímélik, a krémek használata ekkor is elengedhetetlen!

Később jelentkező bőrbántalmak

Semmi nem gyorsítja jobban a bőr öregedésének folyamatát, mint a Nap ultraibolya sugárzása. Minél több időt tölt valaki a napon, annál gyorsabban következik be a bőr öregedése. Ezt a folyamatot alapvetően két dolog befolyásolja: az örökletes tényezők, és a napozás módja. Ha valakinek érzékeny a bőre – ez általában a vörös hajú, szeplős, fehér bőrűekre igaz –, természetesen fokozottan kell vigyáznia a napozással.

Mivel az életünk során testünket ért sugárzás összeadódik, idős korban ennek az összegzett hatásnak betudhatóan láthatunk a leginkább fénynek kitett területeken a mély ráncokon kívül világos- vagy sötétbarna foltokat, körülírt területeken halványvörös vagy sárgás, a bőr felszínéből alig kiemelkedő, vaskosabb szaruréteggel fedett elváltozásokat. A szaruréteg néha megvastagszik, és kis szarvhoz hasonlóan előemelkedik. Az itt leírt elváltozások egy része csak kozmetikai probléma, másik része viszont rákelőző állapot, melynek eltávolítása a rosszindulatú elfajulás megelőzése miatt indokolt.

Legnagyobb gondot a sajnos egyre nagyobb számban kialakuló bőrrákok okozzák, melyekről bizonyított, hogy gyakrabban – de nem törvényszerűen – fordulnak elő azoknál, akik sokat vannak napon. Azonban nem csak a napon töltött idő mennyisége számít, rendkívül fontos az is, hogyan napozunk. A bőrrák gyakorisága érdekes módon nem a délen élők körében emelkedett, hanem az északi, fehér bőrűek körében nőtt meg ugrásszerűen. Ennek oka az északról délre irányuló turizmus, melynek során a meggondolatlan nyaralni vágyó nem fokozatosan szoktatja bőrét a naphoz, hanem azonnali és gyors barnulást szeretne elérni.

Ne feledkezzünk meg arról, hogy e fényvédőket nem csak a napozás alkalmával kell használnunk! A sugarak akkor is elérnek bennünket, ha nem kifejezetten „süttetjük” magunkat, ha arcunkat, karunkat fedetlenül hagyjuk. Tanácsos széles karimájú kalapot hordani, s külön felhívjuk a hölgyek figyelmét a lábszár védelmére. Náluk ugyanis lényegesen gyakrabban fordul elő bőrrák a lábszáron, mint a férfiakon. Nyáron jelentős a napsugarak ereje felhős időben, sőt árnyékban is.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/themes/sick/uvnice1.htm