Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Halláskárosodást okozhat a passzív dohányzás

A passzív dohányzás eddig is hosszú bűnlajstromát egy újabb tétellel gazdagítja egy amerikai kutatás, amely szerint a dohányfüstnek kitett embereknél megnő a halláskárosodás kockázata.

Korábbi vizsgálatok dohányzóknál már mutattak ki összefüggést a hallás romlása és a cigarettázás között, passzív dohányosoknál azonban most első alkalommal derült fény a kapcsolatra. A szakértők úgy vélik, hogy a dohányfüst a fülben lévő kiserekben rontja a vér áramlását, emiatt a szervben oxigénhiány alakul ki, és toxikus anyagok halmozódhatnak fel. A károsodás eltérő jellegű, mint amit zajhatás vagy egyszerűen az öregedés okoz.

A megállapítás alapjául szolgáló kutatásban a Miami Egyetem és a Floridai Állami Egyetem kutatói több mint háromezer nem dohányzó önkéntes hallástesztjét elemezték, valamint ellenőrizték vérükben a nikotin egyik melléktermékének, a kotinin nevű vegyületnek a szintjét, hogy megállapítsák, ki és milyen mértékben volt passzív módon cigarettafüstnek kitéve.

Kiderült, hogy a passzív dohányosoknál sokkal nagyobb volt a halláskárosodás kockázata, mint azoknál, akik füstmentes környezetben töltötték idejüket. A passzív dohányzás az alacsony, közepes és magas hangfrekvenciákon is mintegy harmadával növelte a hallásromlás kockázatát.

Mint David Fabry kutatásvezető a BBC-nek elmondta, nem tudják pontosan, mekkora az a füstmennyiség, amely már hallásromláshoz vezet, ám a legjobb elkerülni a kockázatnövelő füstöt.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/passziv-dohanyzas-hallaskarosodas