Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (http://www.vital.hu)

Elpusztítja a rákos sejteket a kullancsok nyála

Az eddig csak veszélyes betegségek terjesztőiként ismert kullancsok brazil kutatók szerint hasznosnak bizonyulhatnak a rák gyógyításában.

A dél-amerikai Amblyomma cajennense kullancsfajon végzett vizsgálatok eredményei arra utalnak, hogy egy, a pókszabásúak nyálában található fehérje elpusztítja a rákos sejteket, miközben az egészséges sejteket nem bántja – mondta Ana Marisa Chudzinski-Tavassi, a Sao Paolo-i Butantan Intézet molekuláris biológusa. Véleménye szerint a Faktor X aktiv névre keresztelt protein forradalmi újításként jelentősen javítana a rákterápián.

A kutató véletlenül fedezte fel a nem várt hatást. Kollégáival a kullancsnyál véralvadásgátló hatását vizsgálták, és ehhez rákos sejtekkel is kísérleteztek. Nagy meglepetésükre a fehérje elpusztította a rákos sejteket, míg az egészségesek épek maradtak.

A kutatócsapat ezért tovább folytatta a kísérletet: rákbeteg patkányokat kezdtek el kezelni a fehérjével. Kéthetes terápiával sikerült megállítani egy kisebb daganat növekedését, sőt az zsugorodni is kezdett. Hat hét kezelés után pedig teljes mértékben eltűnt a patkányokból a tumort – írja a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása.

A kutatók úgy vélik, hogy a fehérjéből lehetséges bőr-, máj- és hasnyálmirigyrák elleni gyógyszert kifejleszteni. Chudzinski-Tavassi, aki megállapításaikat több szaklapban is közzétette, levédette a kullancsnyálból származó fehérjét.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
http://www.vital.hu/kullancsok-nyal-rak