Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Halláskárosító gyerekjátékok

Sok zenélő játék hangereje meghaladja a biztonságos hangerőtartományt, emiatt veszélyeztethetik a a gyerekek hallását – állítja egy amerikai kutató.

Csaknem egy évtizede tanulmányozza a hallásromlást Stuart McLaren, a Massey University kutatója. Figyelme autista kisfia révén fordult a zenélő játékok felé. Szerinte ezek biztonságosak lehetnek, ha távolról, nem túl gyakran szólnak, azonban az értelmi fogyatékossággal élő gyerekek hajlamosak arra, hogy gyakran, és fülükhöz közel tartva hallgassák őket.

McLaren a játék CD-lejátszók kapcsán sem nyugodt: ezek saját mérései szerint 93 decibel átlagos hangerősséggel szólnak. „Ezek is veszélyesek, mert vagy nincs rajtuk hangerősség-szabályozó, vagy alapból maximális hangerővel szólnak. A fogyatékos gyerekek pedig különösen szeretik ezeket. A szülőknek is oda kell figyelniük, hogy ne tartsák ezeket a játékokat túl közel a gyerekek füléhez csak azért, hogy eltereljék valami másról a figyelmüket.”

 

Új-Zélandon tavaly egy hatóság 21 gyerekjátékot vizsgált be, és közülük hatot talált a megengedettnél magasabb zajszintűnek. A hatályban levő szabályozás 85 decibelt engedélyez a csörgőkre és 92 decibelt a fülhöz közel tartott játékokra, például játéktelefonokra vonatkozóan. (Összehasonlításképp, a porszívók hangereje 60 és 75 decibel). A szabványnál hangosabb játékokon elvileg figyelmeztető cédula kell, hogy szerepeljen, amit azonban a vizsgálat egyiken sem talált meg.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/hallas-jatekok