Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Petefészek nélkül nagyobb a tüdőrák veszélye

Kétszer nagyobb eséllyel lesz később tüdőrákjuk azoknak a nőknek, akik petefészek-eltávolításon esnek át – derült ki egy kanadai kutatásból.

A Montréal-i egyetem kutatói tüdőrákos és egészséges nők adatainak összehasonlításából vonták le a következtetést, ami Anita Koushik, a kutatás vezetője szerint különösen azokra a nőkre igaz, akiknek mindkét petefészkét eltávolították.

A megvizsgált, nem tüdőrákos nőknek átlagosan 50 évesen maradt el a menstruációjuk, ezzel szemben akiknél sebészi, vagy egyéb beavatkozás – például besugárzás vagy kemoterápia miatt – leállt a petefészek hormontermelése, azok sokkal korábban, már 43 évesen változókorba kerültek.

„A petefészkek eltávolítása miatt túl korán és drasztikusan gyorsan csökken az ösztrogén szintje. Ezeknél a betegeknél a műtétet követő hosszútávú hormonpótló kezelés is szerepet játszhat a tüdőrák kialakulásában” – kommentálja Jack Siemiatycki professzor.

Koushik szerint kutatásuk igazi jelentőségét a dohányzási szokások részletes feltérképezése adja, „részben a dohányzás és a tüdőrák összefüggése miatt, részben mert a dohányosoknak általában alacsonyabb az ösztrogénszintjük. Jelenlegi tudásunk szerint a cigaretta anyagai nemcsak önmagukban rákkeltőek, azok hatását egyéb tényezők is felerősíthetik. Ez a kutatás rámutat arra, hogy a hormonok is szerepet játszhatnak a folyamatban.”



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/tudorak-petefeszek