Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (http://www.vital.hu)

Sok szülő észre sem veszi, hogy gyermeke túlsúlyos

Az elhízott gyerekek szüleinek csaknem felének nem tűnik fel, hogy gyermeke kövér, vagy egyszerűen nem hajlandó tudomást venni róla – derült ki egy ausztrál felmérésből.

A Melbourne Egyetem kutatói 4-12 éves gyermekek és családjuk körében vizsgálódtak. A szülők kikérdezése mellett megmérték a gyerekek testtömeg-indexét (BMI) és derékbőségét. A túlsúlyos gyerekek szüleinek 49%-a úgy vélte, gyermeke egészséges, átlagos súlyú. A másik véglet: a szülők 43%-a nem vette észre, hogy gyermeke egészségtelenül alultáplált.

Pene Schmidt kutató elmondta, hogy az eredmények aggasztók, mivel a túlsúlyt normálisként érzékelő szülők nincsenek tisztában a kövérség egészségügyi kockázatával sem. Szerinte több felvilágosításra lenne szükség, hogy a szülők megértsék, az egészséges testsúly az életkortól függ.

Kétszer annyi szülő aggódott a túlsúly, mint amennyi a túlzott soványság miatt. A fiúk szülei általában rosszabbul mérték fel az elhízást. A gyerekeknek is gondot jelent a saját testalkatuk megítélése: a túl sovány lányok 40%-a, a fiúknak 50%-a tudta csak helyesen megbecsülni a testsúlyát.

Dr. Schmidt szerint létezik egyfajta társadalmi elvárás a soványsággal szemben. „Győződjünk meg arról, hogy a túlsúlyra koncentrálva nem esünk át a ló túlsó oldalára azzal, hogy több gyerek lesz kórosan sovány.”A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
http://www.vital.hu/tulsulyos_gyerekek