Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (http://www.vital.hu)

A stressz miatt megbízhatatlanok a szemtanúk?

Egy bűntény szemtanújának lenni stresszel és félelemmel jár, ezért a tettesek szemtanúi vallomás alapján történő azonosítása gyakran téves – derült ki egy londoni kutatásból.

A Goldsmiths, University of London kutatói szemtanúk vallomásának hitelességét tanulmányozták a középkor katasztrófáit és kínzási módszereit bemutató egykori börtön, a London Dungeon kiállításán. A résztvevőkre színészek ijesztettek rá.

A vizsgálat során mérték a résztvevők pulzusát, mint az idegességük fokmérőjét. A kutatók szerint minél jobban megijedt valaki, utólag annál kevésbé tudott hiteles leírást adni a színészről, illetve annál kevésbé tudta őt a későbbiekben azonosítani.

Természetesen a vizsgálat nem volt annyira félelmetes, és ezért nem is keltett akkora stresszt, mint egy bűntény. Valós vészhelyzet szimulálása etikai okok miatt nem lehetséges, de a félelemkeltés modelljének a londoni börtön, mint helyszín hitelesnek bizonyult.

A kutatás vezetője, Tim Valentine pszichológia professzor szerint az USA-ban az ártatlanul elítéltek legtöbbször azért kerülnek börtönbe, mert a szemtanúk tévesen azonosították őket. A közelmúltban 218 elítéltet mentettek fel, akikről az újonnan végzett DNS-vizsgálatok bebizonyították, hogy ártatlanok; az esetek 75%-ában bebizonyosodott, hogy a szemtanúk azonosítása helytelen volt.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
http://www.vital.hu/szemtanu_stressz