Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (http://www.vital.hu)

Feltalálták az automata aneszteziológust

Kanadai tudósok olyan automata aneszteziológiai berendezést fejlesztettek ki, mely az operációk során emberi beavatkozás nélkül adagolja az altatáshoz szükséges szereket.A montreali McGill Egyetem tudósai szerint az altatógép az első a világon, amely nem csak beadja az altatás során a szereket, de automatikusan monitorozza is azok betegre gyakorolt hatásait, manuális beavatkozás nélkül.

A kutatók szerint a McSleepy nevű rendszer az emberhez képest gyorsabban és pontosabban képes kiszámolni a megfelelő gyógyszerdózisokat az anesztézia bármely adott pillanatában. Arra lett tervezve, hogy biológiai információkat értékeljen ki, és folyamatosan alkalmazkodjon a változásokhoz, sőt, monitorozási hibákat is képes felismerni.

Ám a készülék csak megkönnyíti a munkát, nem veszi át az aneszteziológus szerepét a műtőben, közölte Dr. Thomas Hemmerling, aki a McSleepy berendezést egy gépjármű automata sebességváltójához hasonlította. „Az automata rendszerek az életben csak abban segítenek, hogy jobban teljesítsük feladatainkat, helyettesíteni nem tudnak bennünket.”

A készülék kifejlesztése öt évbe telt, és hét műtét során tesztelték, ám további több ezer alkalommal kell még tesztelni, mielőtt a kutatók megkapnák a kanadai egészségügyi hivatal jóváhagyását.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
http://www.vital.hu/altatogep_aneszteziologia