Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Miért esik jól a vakarózás?

A Wake Forest Egyetem kutatói megfejtették, hogy miért esik olyan jól, ha vakarózunk és miért nehéz abbahagyni, ha viszket.

„A világon elsőként sikerült megmutatnunk, hogy a viszketést hogyan csillapítja a vakarás. Néhány embernél a vakarózás egész testet érintő krónikus folyamat, mely az egészségükre már ártalmas, ezért mindenképp fontos megértenünk a folyamatot ahhoz, hogy hatékonyabban tudjunk ellene tenni.” – magyarázta Dr. Gil Yosipovitch bőrgyógyász, a kutatócsoport vezetője.

A kutatók 13 egészséges önkéntesen végezték vizsgálatukat, melynek során egy kicsi kefével fél percig vakarták a résztvevők lábszárát, majd fél perc szünetet tartottak. Mindezt öt percen keresztül ismételték, a kutatók eközben az agy anyagcseréjének változását vizsgálva azt figyelték meg, hogy mely területek aktivitása növekszik, illetve csökken.

„Meglepett minket, hogy a vakarás közben a kellemetlen vagy fájdalmas ingereket feldolgozó területek aktivitása nem fokozódott, hanem csökkent, csakúgy mint a megjegyző képesség. Azt tudtuk, hogy a vakarás kellemes, csak eddig nem tudtuk, hogy miért. Elképzelhető, hogy a vakarás hatására csökkennek, majd megszűnnek a viszketés kellemetlen ingerei, most pedig sikerült tudományosan is igazolni a kapcsolatot. A viszketés elmulasztására persze nem a vakarózás a legideálisabb, mivel károsítja a bőrt (nagyon erős viszketésnél akár véresre is tudjuk magunkat vakarni), a folyamat alapos megértése akár egyéb kezelésre is lehetőséget adhat.” – fejtette ki a kutató.

A vizsgálat során egyértelműen beigazolódott, hogy a cingulum nevű agyi terület elülső részében található, a fájdalmas ingerek jelentkezésére elhárító magatartás kialakításáért felelős területen, valamint a cingulum hátsó részében található, memóriával kapcsolatos területek anyagcseréjének aktivitása csökkent a vakarás hatására. Amikor az önkéntesek azt érezték, hogy a vakarás a legintenzívebb, akkor ezen területek aktivitása is a legalacsonyabbra csökkent. Emellett a fájdalmat érzékelő másodlagos szomatoszenzoros kéreg, valamint a kényszeres cselekvésekért felelős prefrontális kéregrész aktivitása emelkedett, mely azt magyarázhatja meg, hogy miért érezzük szükségesnek a vakarás folytatását.

„A viszketés és vakarás jelenségének pontosabb megismerése fontos, mivel csak az USA-ban közel harminc millió embert érint az ekcéma, valamint a veseelégtelenség miatt dializált betegek közel fele szenved közepes vagy súlyos krónikus viszketésben.” – hangsúlyozta Dr. Yosipovitch.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/viszketes_vakarozas