Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Gyógyíthatatlan, de kordában tartható betegség a pikkelysömör

A pikkelysömör (psoriasis) súlyosságát és gyakoriságát tekintve az egyik legjelentősebb bőrgyógyászati megbetegedés, ami az európai országokban az össznépesség mintegy 1,4-2%-át, Magyarországon 140-200 ezer embert érint. A krónikus, nem fertőző betegség nem gyógyítható, de megfelelő kezeléssel tünetmentessé tehető.

Az október 27-én megrendezett Psoriasis Világnap alkalmából a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikája arra hívta fel a figyelmet, hogy az életminőséget nagyban befolyásoló betegség megfelelő kezeléssel tünetmentessé tehető.

A pikkelysömör a népesség jelentős részét érinti, és a daganatos vagy a szívbetegeknél tapasztalható mértékben rontja az életminőséget; a betegek mintegy 10%-ánál az ízületek is érintettek lehetnek, ami súlyos, deformáló ízületi gyulladáshoz, mozgáskorlátozottsághoz is vezethet.

Sok beteg még mindig nagyon későn, már csak igen elhanyagolt állapotban kerül orvoshoz, pedig a korszerű, innovatív gyógyszergyártás számos új lehetőséggel szolgált az elmúlt években a psoriasis kezelése terén. Ezek révén a betegek döntő többsége, leginkább az eddig nehezen, vagy egyáltalán nem kezelhető súlyos betegek ma már a megfelelő modern biológiai kezelésekkel tünetmentesíthetők.

A Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikáján dolgozó szakorvosok látják el a közép-magyarországi régió pikkelysömörös betegeit kiemelt regionális Psoriasis Centrumként. A Klinika az egyetlen olyan egészségügyi szolgáltató Budapesten, és Pest, Fejér, Nógrád, Heves megyékben, ahol a pikkelysömör minden ma szóba jövő kezelési lehetősége adott, így a páciensek a legmagasabb szintű ellátást tudják kapni a teljes terápiás arzenál számukra leginkább megfelelő kezelési módjának kiválasztásával.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/pikkelysomor_psoriasis_vilagnap