2024. Július 18. csütörtök

válaszok: szex, pszichiátria

Dr. Vizi János szexológus, pszichiáter válaszol


„Veszélyben van a kapcsolatom?”

Tisztelt Doktor úr.

Nem igazán kértem még segítséget senkitől általában megoldottam a problémákat magamtól, de most mégis segítségre van szükségem.

37 éves vagyok feleségem 35, 7 éve vagyunk házasok de majdnem 16 évbe élünk együtt, van egy 6 éves kisfiunk. Szexuális életük folyamatosan gyengült, mára már a havi egy–két alkalomra leredukálódott. És ezek az együttlétek sem szenvedélyesek, Ő elég hideg és nem jut el az orgazmusig. Az egyik alkalom utáni beszélgetésünk folyamán közölte velem, hogy neki nem nagyon megy ez a szex dolog, és Ő már azt is megértené, hogyha lenne valakim, csak nem akarja, azt hogy ez a kapcsolat rovására menjen.

Első pillanatban még örültem is, hogy kaptam egy kis szabadságot, de másnap eléggé depressziós lettem, arra gondoltam biztosan neki van valakije, és a féltékenység nagyon úrrá lett rajtam. Kicsit körültekintőbb lettem, elkezdtem figyelni az életét, de nem találtam okot a féltékenységre, ráadásul igen sokat beszélünk kapcsolatunkról, és az derül ki, hogy szeret. Ő nem frigid, mert elmondta, hogy szokott magához nyúlni, de velem valahogyan mégsem jön neki össze. Valójában nagyon gátlásos, ezért nem is nagyon szeret beszélni a szexuális vágyairól, neki a kapcsolatunkban ez nem fontos, vannak mások melyek sokkal fontosabbak neki, és ezek bennem megvannak, elmondásai szerint.

 

Találtam máshol igen elrettentő tanácsokat:
-„Partnercsere”
-„Az emberi párkapcsolat szexre épül, ha ez nem működik, akkor előbb-utóbb a kapcsolat sem fog működni”

Én is próbálkoztam alternatívák felajánlásával, hogy meg mentsem a kapcsolatunkat, de hallani sem akart róla.
Én kedves vagyok vele, főleg mostanában, sokat érek hozzá, simogatom, megölelem, bókolok neki melyek őszinték bókok, és ajándékokkal is meglepem.

Mit csináljak, veszélyben van a kapcsolatom?

újfelhasználóKedves Kérdező, az a rossz hírem van, hogy sajnos, valóban igaz, hogy azok a kapcsolatok, amelyek számos konfliktussal terheltek, de jó a szex, stabilabbak, mint azok, amelyekben nincsenek különösebb konfliktusok, de nem kielégítő a szex. Ez persze, "csak" statisztika, nem szól közvetlenül az Ön kapcsolatáról. A partnercsere veszélyes üzem, vannak kapcsolatok, amelyek elviselik a szexuális nyitottságot, de a többségük végül nem. Ez még akkor is gyakran így van, ha a partner biztatja a másikat külső kapcsolatra. Aztán ha a másik él a lehetőséggel, gyakran még arra is hiába hivatkozik, hogy "hiszen Te javasoltad!".

Az nagyon jó, hogy próbálja növelni a testi intimitást, de vigyázzon arra, nehogy a felesége azt érezze, hogy ezt csak "azért" csinálja. Ha nem szoktak kettesben programokat, netán rövidebb utazásokat szervezni, ezeket is érdemes lenne bevezetni. Néha a távolodás vezet közeledéshez – ha nincsenek külön programjaik, Ön nem jár el sörözni, focizni a haverokkal, a felesége sem szokott "ötyézni" a barátnőivel, stb., akkor itt az ideje, hogy bevezessék ezeket is.

Végül, de nem utolsó sorban fejezze ki nyíltan az igényét arra, hogy beszéljenek nyíltan a szexről, a gondjaikról, az igényeikről,stb., ha kell, kérje-kérjék szakember segítségét. Egyre azonban vigyázzon, ezek a beszélgetések NE a hálószobában, lehetőleg ne is otthon és NE szex után történjenek, ne kapcsolódjon a szex (helyszíne) a problémákhoz, netán veszekedésekhez.

Vásároljon a Vital EgészségPlázában! >>

Dr. Vizi János
Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés