Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

MP3-lejátszók segítségével fejleszthetik hallásukat az orvosok

Egy tanulmány szerint a hordozható MP3-lejátszók nagy segítséget jelenthetnek az orvosoknak abban, hogy a sztetoszkópos vizsgálatok során minél pontosabban fel tudják ismerni a különféle szívzörejeket.

Az Amerikai Kardiológus Kollégium legutóbbi éves találkozóján ismertetett kutatásban Dr. Michael Barrett, a philadelphiai Temple University kutatója 149 belgyógyászon tesztelte azt, hogyan „gyakorolható” a szívzörejek felismerése a hordozható lejátszók segítségével. A tesztalanyok 90 percen át összesen 400-szor hallgattak meg ötféle gyakori szívzörejt.

A szívzörej a szívverés megváltozott hangja, vagy a normál szívveréshez társuló egyéb hang. A legtöbb szívzörej ártalmatlan, de sokszor, más tünetekkel együtt a véráramlás rendellenességére és így különböző szívbetegségekre hívhatják fel a figyelmet.

Más, korábbi kutatásokból ismeretes, hogy az orvosok sztetoszkóp segítségével a szívzörejek átlagosan negyven százalékáról tudják csak megállapítani, hogy azok milyen állapotot jeleznek. A másfél órás „gyakorlás” után a kísérletben szereplő orvosoknál ez az arány azonban 80%-osra nőtt.

Az orvosok szívzörej-felismerési képességének javulása mindenképp hasznos: csökkenti a diagnosztikai tévedéseket, valamint a drága gépektől és tesztektől való függést, mivel az orvosok biztosabban meg tudják állapítani, szükség van-e rájuk.

A konferencián Dr. Barrett bemutatta a Heart Song nevű multimédiás szoftvert, mely hét szívzörej felismerésére tanítja a leendő és gyakorló orvosokat. A program nem egyszerűen csak a szívzörejeket játssza le, de hangos magyarázatokat is csatol hozzájuk, valamint különféle vizuális információ – anatómiai ábrák, fonokardiogram-felvételek, vagy a sztetoszkóp használatát bemutató fotók – megjelenítésével segíti a tanulást.

A szoftver használata a Temple University orvostanhallgatóinak képzésébe már szervesen beépült, és amióta a diákok használják, a sztetoszkópos készségüket tesztelő vizsgákon átlagosan 90%-osan teljesítenek – szemben a más egyetemeken tanuló diákok átlag 20-30%-os szívzörej-felismerési képességével.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/mp3_szivzorej