Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

A kezelés mellékhatása: megrövidült nemi szerv

Azok a prosztatarákban szenvedő férfiak, akik hormonterápiával kombinált sugárkezelésen estek át, jelentős péniszrövidüléssel számolhatnak – áll a Journal of Urology című szaklap egy januárban megjelent cikkében.

A kellemetlen mellékhatásról már korábban is keringtek bizonyos hírek, azonban Dr. Ahmet Haliloglu és munkatársai az Ankarai Egyetemen utánajártak a szóbeszédnek és megvizsgálták a terápiákon átesett férfiak nemi szervének méreteit.

A török orvoscsoport 47, a prosztatarák különböző stádiumában lévő beteg gyógykezelését követte figyelemmel 2000-től 2005-ig. A kezelések megkezdése előtt merev állapotban az átlagos péniszhossz 14,2 centiméter volt. 8 hónappal később ez az érték 8,6 centire zsugorodott, ami majdnem 6 centiméteres különbség. Az erekciós funkciókat is negatívan befolyásolta a gyógykezelés. A páciensek mintegy 23%-ának volt normális erekciója a terápiát megelőzően, nyolc hónappal később csupán 12,5 százalékuk mondhatta el magáról, hogy merevedése elérte a szexuális aktushoz szükséges mértéket.

A betegek életminősége tehát jelentős mértékben megváltozott, ezért az orvosok szerint különösen fontos, hogy a lehetséges mellékhatásokról még a kezelés megkezdése előtt tájékoztassák a betegeket.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/themes/sex/prosztatarak_penisz.htm