Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

150 milliós gyorssegély az afganisztáni válság kezelésére

Az afganisztáni humanitárius helyzet romlására tekintettel az Európai Bizottság 150 millió euró támogatást folyósít gyorssegélytartalékából, hogy elhárítsa az országot fenyegető éhínség veszélyét

Az uniós finanszírozás továbbra is a legkiszolgáltatottabb csoportok szükségleteinek kielégítésére irányul, különösen az élelmiszer-ellátásra, az egészségügyi ellátásra, valamint a vízhez és a higiéniához való hozzáférésre. Az oktatásra az EU 14,5 millió eurót különített el, mivel 8 millió gyermeknek és fiatalnak van szüksége támogatásra a tanuláshoz, köztük 1,4 millió lánynak, akik nem juthatnak be a középiskolákba.
Az EU több mint 7 millió eurót fordít a Pakisztánba menekült afgánok és befogadóközösségeik támogatására, valamint 4 millió eurót katasztrófavédelemre. További 10,25 millió euró az Iránban élő menekültek és az őket támogató közösségek szükségleteinek kielégítését célozza.
Az EU humanitárius segítségnyújtása kizárólag a helyszínen dolgozó humanitárius partnereken keresztül történik.
Az unió értékelése szerint Afganisztánban több mint 23,7 millió embernek van szüksége humanitárius segélyekre, mivel az éhínség akut veszélye áll fenn. Az országot gyakran sújtják természeti katasztrófák, az éghajlatváltozás pedig súlyosbítja az aszályok és árvizek kockázatát. Idén tavasszal a 34 afganisztáni tartományból 24-et érintettek az áradások, különösen az ország északi részén okoztak jelentős károkat.

A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/150-millios-gyorssegely