Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

PCOS- Segítség babát szeretnék!

A policisztás ovárium szindróma (PCOS) a meddőség leggyakoribb okai közé tartozik, de a megfelelő orvosi kezeléssel és az életmódváltással növelhető a teherbeesés esélye.

PCOS a meddőség mögött Bár a policisztás ovárium szindróma (PCOS) elnevezés a petefészek (ovárium) betegségére utal, mégis számos egyéb eltérés is áll hátterében, ezért a tünetek is szerteágazóak. A rendszertelen vagy hiányzó peteérésen és menzeszen kívül ciszták jelenthetnek meg a petefészekben, pattanásossá válhat a bőr, megnövekedhet a szőrzet az arcon és a testen, előfordulhat hajhullás, férfias jellegű kopaszodás, emelkedhet a vér inzulinszintje és gyakori a testsúlynövekedés. Ez utóbbi azonban nem csak következmény, de kiváltó ok is lehet.
A Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism című szaklap publikációja szerint a PCOS-ben szenvedő és túlsúllyal rendelkező nők jelentősen növelhetik a teherbeesés esélyét, ha megszabadulnak a súlyfeleslegtől és rendszeresen mozognak. Ez nemcsak annak az 5 millió amerikai nőnek jelenthet jó hírt, akiknél PCOS-t diagnosztizáltak, de a magyar nők érintett 5-10 százalékának is. Ez a komplex hormonális- és anyagcsere-rendellenesség ugyanis a fogamzóképes korú nőknél a leggyakoribb hormonális ok, amely meddőséghez vezethet. Endokrinológiai kezelés és életmód együttesen segíthet Egy amerikai kutatásban 149, PCOS-sel diagnosztizált, túlsúlyos vagy elhízott nőt véletlenszerűen három csoportra osztottak. Először az egyik csoportot a gyakran alkalmazott fogamzásgátlóval kezelték, a másik csoport súlycsökkentő- és mozgásprogramban vett részt, a harmadik csoportnál kombinálták a két irányt. Mindhárom csoport négy hónapig folytatta ezt a programot, majd peteérést serkentő gyógyszerelést kaptak.
Az eredmények azt mutatták, hogy mindegyik csoportban újból gyakran jelentkezett rendszeres ovuláció, a legtöbben pedig a második és a harmadik csoport tagjai közül tudtak teherbe esni. Ráadásul a kombinált módszerrel kezelt nőknél más előnyöket is kimutattak: jelentősen javult az inzulinszintjük és alacsonyabb lett a triglicerid szintjük is. A vizsgálat szerint a PCOS gyógyszeres kezelésének eredményességét jelentősen fokozza a diétás és életmód terápia. Milyen gyógyszeres kezelés jöhet szóba meddőség esetén? - A PCOS miatt jelentkező meddőség kezelésében több típusú gyógyszer jöhet szóba, amelyekről a kivizsgálás után dönthetünk – ismerteti dr. Mutnéfalvy Zoltán, az Endokrinközpont endokrinológusa.

•A clomiphen citrát tartalmú gyógyszert az ovuláció kiváltására lehet alkalmazni olyan nőknél, akiknél nem történik rendszeresen peteérés. Ezt a hatást úgy éri el, hogy a luteinizáló és tüszőstimuláló hormonok szintjét emeli.
•A letrozol nevű hatóanyagot eredetileg mellrák kezelésére találtak ki, azonban kiderült, hogy PCOS-s betegekben meddőség esetén is alkalmazható, sőt újabban első választandó kezelésnek ajánlják.
•A metformin hatóanyag tartalmú gyógyszert elsősorban inzulinrezisztencia és 2-es típusú cukorbetegség esetén rendelik el, ami gyakran jár együtt PCOS-sel. A gyógyszer képes csökkenteni az inzulin és a vércukorszintet, aminek hatására a szervezet újra képes lehet a reproduktív hormonok megfelelő előállítására, így nőhet a teherbeesés esélye.
•A gonadotropin tartalmú készítményeket akkor rendelheti el az orvos, ha az első vonalbeli gyógyszerek nem váltak be. Ennek adagolásával az orvos folyamatosan képes manipulálni a hormontermelést, ezzel befolyásolva a peteérést, illetve a petesejtek növekedését az FSH hormonok által. Milyen életmódbeli változásokat ajánlott bevezetni?
•Étrend és mozgás

Mivel a túlsúllyal és elhízással küzdő nőknél már 5-10%-os testsúlycsökkenés is képes csökkenteni az inzulinszintet, az androgén hormonok és a vérzsírok szintjét, valamint normalizálhatja a menstruációs ciklust és a peteérést, a cél természetesen a plusz kilók leadása. Ennek alapvető elemei pedig a táplálkozás és a rendszeres mozgás, amelynek személyre szabásával lehet a legjobb eredményeket elérni. Dietetikus segítségével érdemes tehát kidolgozni azt az étrendet, ami alapvetően zöldségekre, gyümölcsökre, sovány húsokra és tejtermékekre, egészséges zsírokra és teljes kiőrlésű gabonákra építve csökkenti az inzulinszintet és hozzájárul a hormonális egyensúlyhoz. Az edzésterv felépítésében mozgásterapeuta tud segíteni, hiszen bizonyított, hogy a rendszeres mozgás fokozza a szervezet inzulinérzékenységét és a peteérés rendszeressé válásához is hozzájárul. Ehhez legalább 150 perc közepes intenzitású vagy 75 perc magas intenzitású tréning szükséges hetente.

•Stresszkezelés

Mind a PCOS, mind a meddőség jelentősen növeli a stressz, a szorongás, sőt a depresszió szintjét, ezért tudatosan kell foglalkozni ennek kezelésével, már csak azért is, mert a kiegyensúlyozott lelki állapot önmagában hozzájárulhat a fogamzáshoz. Ehhez mindenkinek meg kell találni a számára elfogadható módszert, legyen az a sport, a jóga, a meditáció vagy éppen mentálhigiénés szakember, pszichológus segítsége.

A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/pcos-segitseg-babat-szeretnek