Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Mire utal az orrválladék állaga?

Az orrváladék színe mellett az állaga is különböző lehet. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniátert, a Fül-orr-gége Központ orvosát arra kértük, hogy foglalja össze, milyen gyakori típusai vannak és mire következtethetünk az orrváladék állaga alapján.

A vizes orrváladék kiváltó okai Az orrváladék vízszerű vagy vizes állagát általában az alábbi okok okozhatják:
• A szezonális allergia (szénanátha) vagy az egész éven át tartó allergiás rhinitis egyik tünete is lehet a vizes orrváladék. Ennek oka, hogy az allergiás reakció során hisztamin szabadul fel a szervezetben, az orrnyálkahártya megduzzad és fokozott nyálkatermelés kezdődik. A szervezet tulajdonképpen ilyen módon igyekszik megszabadulni a szervezetbe jutó, orrnyálkahártyán megtapadó pollenektől. A vizes orrfolyás kezeléséhez ilyen esetben allergia elleni készítményekre van szükség, amelyeket kivizsgálást követően allergológus tud felírni.
• A hideg, száraz levegő – például télen, de akár nyáron a légkondicionáló miatt is - kiszáríthatja az orrnyálkahártyát. Az orrnyálkahártya reagálva erre több nyálkát termel, hogy megvédje és hidratálja az orrüreget. Ez a nyálka általában vizes vagy vízszerű állagú lehet.
• A vasomotoros rhinitis egy olyan állapot, amelyben az orrnyálkahártya tüneteket okoz, például orrdugulás és az orrváladék fokozott termelése jelentkezik. A vasomotoros rhinitis általában nem allergiás eredetű, és különböző tényezők, például hideg levegő, füst, erős szagok vagy ételek okozhatják.
• Bizonyos hormonális változások - például terhesség vagy menstruáció - befolyásolhatják az orrnyálkahártya működését, és vizes orrváladékot okozhatnak. Száraz orr, beszáradt orrváladék A száraz orrváladék általában azt jelezheti, hogy az orrnyálkahártya kiszáradt vagy irritált állapotban van. Ennek számos oka lehet:
• Ha a környezeti levegő száraz, például a fűtött téli időszakban vagy klímaberendezések használatakor.
• Ha nem fogyaszt elegendő folyadékot, az orrnyálkahártya is kiszáradhat.
• Bizonyos gyógyszerek, például antihisztaminok vagy orrspray-k, mellékhatásként is jelentkezhet ez a kellemetlen tünet.
• Allergiás reakciók, például pollenallergia vagy poratkaallergia esetén az orrnyálkahártya irritált lehet, ami száraz orrváladékhoz vezethet, de egyes allergia elleni készítmények is okozhatnak orrszárazságot.

A száraz orrváladék kellemetlenséget és irritációt okozhat, például viszketést, égő érzést vagy kirepedezett, sérült orrnyálkahártyát. A megfelelő hidratáció, az orrnyálkahártya rendszeres permetezése sóoldattal segíthet enyhíteni a tüneteket és hidratálni az orrnyálkahártyát. Ha a száraz orrváladék tartós vagy súlyos problémát okoz, érdemes orvoshoz fordulni, hogy megvizsgálja az orrüregi állapotot és további kezelést javasoljon.

Betegséget jelez, ha gennyes az orrváladék állaga? A gennyes orrváladék általában bakteriális fertőzés eredménye, amelyet gyakran vírusos fertőzés vagy megfázás előz meg. A vírusos fertőzés lehetővé teszi, hogy a baktériumok megtapadjanak és szaporodjanak az orrüregben, ami aztán a gennyes váladék kialakulásához vezet. Az orrváladék ilyen esetben sűrű, vastag, és sárgás vagy zöldes színű lehet, ami a fertőzésben résztvevő baktériumok jelenlétének köszönhető. A gennyes orrváladékot általában más tünetek is kísérhetik, mint például orrdugulás, fájdalom és nyomás az arc vagy homlok területén, fejfájás és láz. Ha gennyes orrváladékot tapasztal, és a tünetek tartósak vagy súlyosak, érdemes orvoshoz fordulni, hogy az orrüregi fertőzés pontos diagnózisát megerősítse és megfelelő kezelést javasoljon!
Végezetül dr. Holpert Valéria hangsúlyozza, hogy az orrváladék termelődésének és állagának változása természetes reakció lehet a környezeti tényezőkre vagy az egészségi állapotra. Ha azonban az orrváladék állaga tartósan vagy súlyosan megváltozik, vagy más tünetek, például orrdugulás, viszketés vagy fájdalom jelentkezik, érdemes orvoshoz fordulni a pontos diagnózis és kezelés érdekében.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/mire-utal-az-orrvalladek-allaga