Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Piros foltok és viszketés a köldök körül vagy a csuklón? Mitől lehet?

Igazán bosszantó, ha nem tudjuk divatos ékszereinket, kedvenc ruháinkat felvenni, mert viszket, kiütéses tőlük a bőrünk. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológust, az Allergiaközpont főorvosát arról kérdeztük, hogy milyen fémek okozhatnak panaszokat és mit tehetünk ilyen esetben.

Mindennapos használat tárgyak is okozhatják Ha az immunrendszerünk túlzott érzékenységgel reagál ártalmatlan hatásokra, akkor allergiás tüneteink jelentkezhetnek. Ennek egyik formája a fémallergia, amikor a bőrrel érintkező fémek okoznak az érintett területen kiütéseket, bőrpírt, viszketést. A tünetek különböző erősségűek lehetnek, egyéni érzékenység függvényében. Valaki néhány percig sem tudja elviselni, ha a nadrág övcsat a bőréhez ér, a bizsu fülbevalót, karkötőt vagy nyakláncot, másnál viszont egy néhány órás program is csak enyhébb viszketést okoz. Rossz hír, hogy ha az érzékenység egyszer már kialakult, akkor nem múlik el, így az allergia tünetei valamilyen formában mindig jelentkezni fognak, ha a problémás fémet viseljük, ha a bőrünkhöz ér. Mitől alakul ki fémallergia? Fémallergia bármilyen életkorban jelentkezhet, feltétele, hogy a bőr legalább egyszer érintkezzen az adott fémmel. Ez persze nem azt jelenti, hogy a tünetek akár már a második kontaktus után megjelennek. Elképzelhető, hogy akár századszor is találkozunk vele, mire a viszketés és kiütések kialakulnak. Az, hogy pontosan kinél és egyáltalán jelentkeznek-e a tünetek, nem lehet előre megjósolni. A fémallergia kialakulásában genetikai tényezők is szerepet játszanak, tehát ha a családban van valamilyen, esetleg többeket is érint az allergia bármilyen formában, akkor nagyobb a fémallergia kialakulásának a kockázata is. Emellett nők körében gyakoribb az előfordulása. Fokozódó tünetek A legjellemzőbb tünetek közé tartozik az égő érzés, bőrpír, ekcémaszerű bőrgyulladás, viszketés és csalánkiütés ott, ahol a fém érintkezik a bőrrel. Ha allergiás reakciót tapasztalunk, azonnal távolítsuk el a kiváltó fémet! Ne várjuk, hogy jobb lesz, elmúlik, a szervezetünk megszokja – ez nem fog bekövetkezni, mert ha az allergia egyszer már kialakult, akkor magától nem múlik el. Sőt, minél inkább provokáljuk a szervezetünket, annál hevesebben reagál majd, vagyis a kezdetben enyhe tünetek idővel fokozódhatnak. Problémás fémek-ezek okozzák a legtöbb panaszt
Nikkel: előfordulhat például ékszerben, övcsatban, szemüveg szárában, melltartó, fürdőruha csatban.
Króm:festékekben, mosószerekben, bőrcipőben is megtalálható.
Kobalt:mosószerek, festékek, sminkek, lakkok alkotóeleme lehet.
Arany, ezüst: Az ezüst gyakrabban okoz tüneteket, vagy az alacsonyabb karátszámú aranyékszerek (az egyéb fémötvözetek miatt).
Titánium: fogimplatátumok alkotóeleme.

Fémekkel találkozhatunk a fogászatban is – gondoljunk csak a higany tartalmú amalgám tömésre – de napjainkban főként az implantátumok jelenthetnek gondot. Épp így az ortopédiai implantátumok is, de fémek előfordulnak a szempillaspirálban, hajfestékben és tetoválásokban is!

Így derítheti ki, hogy melyik fémre allergiás Célszerű allergiateszttel pontosítani, mely fémeket célszerű elkerülni. A vizsgálat során speciális, különböző fémeket tartalmazó tapaszokat helyeznek a hát bőrére. Az allergia egyfajta gyulladásos folyamatot indít be, melynek során a bőr védőrétege károsodik. A bőrtüneteket adott időközönként leolvasva megállapítható, hogy pontosan melyik fém okozza az allergiás tüneteket. Amelyik fémre allergiásak vagyunk, azt a továbbiakban kerülni kell, így tudjuk megelőzni a kellemetlen panaszokat.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/piros-foltok-viszketes-a-koldok-korul-es-csuklon