Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Egy veszélyes kombináció: magas vérnyomás és diabétesz

A magasvérnyomás betegség kockázata fokozottan érinti a cukorbetegeket, az összefüggések pedig összetettek. Dr. Ferenczy Péter, a KardioKözpont kardiológusa, életmód orvos arról beszélt, miért küzd olyan sok cukorbeteg magas vérnyomással, miért veszélyes a két betegség együttes jelenléte, és milyen jelentősége van a komplex kezelésnek.

A cukorbetegség több ok miatt is képes megemelni vérnyomást. Egyrészt csökkenti az erek rugalmasságát, másrészt növeli a testben lévő folyadékmennyiséget. Amerikai adatok szerint 3-ból 1 cukorbeteg küzd magas vérnyomással is, kialakulásuk pedig gyakran azért is jár együtt, mert ugyanazon rizikófaktorok segítik elő a megjelenést, mint például elhízás, mozgáshiány, egészségtelen életvitel.

A két betegség együttes jelenléte pedig igen veszélyes lehet: megsokszorozza olyan súlyos szövődmények kialakulásának esélyét, mint a vesebetegség, a szem ereinek károsodása, a szívinfarktus és a stroke. Ezeken kívül az alsó végtagi szűkület kialakulására is nagyobb az esély, ami akár amputációhoz vezethet.

Gyakori társbetegség a magas vérzsírszint és az elhízás is

Nem csak cukorbeteg és magas a vérnyomása, de még magas vérzsírszinttel és elhízással is küzd? Ez igen gyakori jelenség! A tünetegyüttest metabolikus szindrómának nevezik, a veszélyeztetett típus tagjai főleg törzsre, hasra híznak, tehát náluk alma-típusú elhízásról beszélhetünk. A túlsúly mértéke azonban nem feltétlenül egyenesen arányos az anyagcsere-eltérések súlyosságával. Sokszor egészen kisfokú túlsúly is kifejezett anyagcsere változással járhat együtt. A metabolikus szindróma legsúlyosabb szövődményei az érszűkület talaján kialakuló szívinfarktus és a stroke, de ez lehet az oka például a zsírmáj és a merevedési zavar kialakulásának is.

 

A metabolikus szindróma azért is jelent kiemelt veszélyt, mert minden egyes eleme mintegy megháromszorozza a szív- és érrendszeri katasztrófák esélyét. Így akinél a tünetegyüttes valamennyi tagja már jelen van, az 14-15-ször nagyobb eséllyel számíthat az egyre súlyosabb szövődményekre. Valahol tehát meg kell szakítani az ördögi kört, hogy elkerülhetőek legyenek a súlyos következmények.

Szoros kardiológiai kontroll ajánlott a cukorbetegeknek

- A 2-es típusú cukorbetegség ugyanakkora szív-érrendszeri kockázatot jelent egy szívinfarktus szempontjából, mint egy már lezajlott szívinfarktus. Éppen ezért a diabéteszes betegeket is az infarktuson átesett betegekre vonatkozó szakmai protokollok alapján kell kezelni, a vérzsírok, a vércukor, a vérnyomás rendezésével – hangsúlyozza dr. Ferenczy Péter, a KardioKözpont kardiológusa, életmód orvos. - A kardiológiai viziten túl érdemes elvégeztetni egy nagylabor vizsgálatot, egy nyugalmi- és egy terheléses EKG-t, egy szívultrahangot és egy arteriográfiás érállapot felmérést. Ezekre az eredményekre már szakszerű életmódbeli iránymutatás és szükség esetén orvosi kezelés épülhet. Ez utóbbiban szerepet játszhat a megfelelő gyógyszeres kezelés is, a cukorbetegeknek rendelhető GLP-1 receptor agonisták és az SGLT-2 gátlók például redukálhatják a szív-érrendszeri rizikót is.

Milyen életmódbeli elemekre kell figyelni?
1. Testsúly csökkentés: már 5 kiló leadása is csökkenti a vérnyomást.
2. Mozgás: legalább heti 5x30 perces fizikai aktivitás jelentősen javítja az értékeket. Cukorbetegség és kardiológiai problémák jelenlétekor nagyon ajánlott mozgásterapeutával kidolgozni az edzéstervet.
3. Egészséges étrend: kevesebb só, vörös hús, zsír és alkohol, valamint több zöldség, gyümölcs, rost, fehér hús és omega-3 bevitel (optimális lehet a DASH-diéta) a vérnyomásra és a vércukorszintre is kedvezően hat. A személyre szabott étrend nem csak hatékonyabb, de élvezetesebb is lehet – ennek felépítéséhez érdemes dietetikus segítségét kérni.
4. Dohányzás elhagyása: a nikotin nem csak az agyvérzés, a szívinfarktus és a retinopátia miatti vakság esélyét növeli, de a rossz vérellátás miatt akár végtag-amputációhoz is vezethet a betegeknél. A leszokásban segítség nyújthat egy pszichológus is.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/egy-veszelyes-kombinacio