Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Az egyetlen hatékony súlycsökkentő módszer II. rész

A mottó továbbra is: „Nem azért kellene lefogyni, hogy szebbek legyünk, hanem egészségesebbek. A probléma az, hogy addig nem tudunk érdemben lefogyni, míg nem vagyunk egészségesek!”

Ebből a csapdahelyzetből van hatékony kiút. Az anyagcserét kell komplex módon normalizálni. Jelen esetben a májműködést és a zsíranyagcserét vesszük górcső alá. A hasi, azaz zsigeri, más néven viszcerális zsírok a legveszélyesebbek! Ezek körül növik a belső szerveket, többek között a szív elhájasodásához és metabolikus szindrómához vezetnek.

 

 

Ha esetleg a túlsúly és a hiúság fog ráébreszteni, hogy tenni kell valamit, akkor volt értelme a felesleges kilóknak! Egy biztos, nincs mire várni és minden halasztgatást egy idő után megtorol a testünk!

 

Az anyagcsere alábbi négy nagy területét kell mindenek előtt újra kalibrálni, hogy kiegyensúlyozottan, egymással összhangban tudjon működni ismét minden szerv és szervrendszer.

1. Az I. részben szó esett az Emésztés: enzimpótlás [0], gyomor- és bélnyálkahártya regenerálás tematikájáról.
2. Ebben a II. részben taglalni fogjuk a Méregtelenítés: vese- és májműködés, zsíranyagcsere, epetermelés, jó zsírbontó képesség [1], valamint a Pajzsmirigy működés: normál hormontermelés, termogenézis, tökéletes zsírégetés [2], megfelelően gyors anyagcsere témakörét.
3. A III. részt a Vastagbél működés: salaktalanítás [2]– rendszeres belső tisztulás, ép bélfal, élőflóra pótlás, és a prebiotikus rost-fogyasztás fontosságának, mindezek részletes kifejtésének szenteljük. Méregtelenítés: vese- és májműködés, zsíranyagcsere, epetermelés, jó zsírbontó képesség

A fogyókúra sikere nagymértékben függ a zsíranyagcserétől! Sokan nem tudják, hogy a jó zsíranyagcsere pedig a jó emésztéstől, a megfelelő enzimtermeléstől, az elégséges epesav kiválasztástól, és a jó májműködéstől függ.

 

Az már közismert, hogy a veséken kívül a máj testünk fő méregtelenítő központja és az anyagcsere szabályozásának egyik legfontosabb eleme. A méreganyagok kiválasztása mellett számos egyéb funkciója is van. Most a zsíranyagcserével kapcsolatos működését emeljük ki. Többek között a máj termeli a koleszterint, a zsírok lebontásáért felelős epét, illetve tartja karban a fehérje- és szénhidrát-anyagcserét. Tehát, ha a májunk nem működik megfelelően, akkor az nem csak túlsúlyt, hanem számos egyéb egészségi problémát is okozhat!

 

 

Napi szinten körülvesz sok környezeti, vegyi szennyezés, és lássuk be, egyben a fogyasztói szokásokkal kapcsolatos ártalom is. Ezek a vegyületek a szervezetünk épsége, működése, a hormonháztartásunk,valamint a mikrobiom [3] szempontjából is ártalmas vegyületek.

 

Ide tartoznak a permetezőszerek, szintetikus festékek, oldószerek, háztartási tisztítószerek, fertőtlenítőszerek, illatosítók, a kozmetikumok számos összetevője, az alkoholfogyasztás, a mesterséges élelmiszer-adalékanyagok, víz- és légszennyezés, stb. Ezek testidegen vegyületek a szervezetünk számára. Az erre specializálódott májsejtek mindezeket toxinként, azaz méreganyagként könyvelik el.

 

Azért is kell kúraszerűen a MÁJSEJTEK REGENERÁLÁSÁT [4] támogatni és a MÁJ MÉREGTELENÍTÉSI folyamatait [5] segíteni akár többször is egy évben, mert többek között a májtól függ a szervezet méregtelenítése, és a zsíranyagcsere, azaz a zsírbontó képeség is!

 

 

FEDBOND iSLIM DTX Zsíranyagcsere Program további részletek… [6]

 

Már említettem, ha nem szabadul ki a zsír a zsírsejtből, nincs mit elégetni, azaz ellehetetlenül a zsírégetés folyamata is. Ezért nincs különösebb eredménye a mozgásnak, tornának sem az inzulinrezisztencia és a fáradt vagy elzsírosodott máj esetén!

 

Ugyan, hogyan tudnánk ilyen lehetetlen körülmények mellett fogyni? Megmondom: izomból, szöveti vízből és vastagbél slakanyagból történhet a súlyvesztés. Utóbbi ketővel nem is lenne gond, de az izomvesztés nagyon egészségtelen a testműködésre nézve.

 

Mindig hangsúlyozom, ne a kilókat figyeljük, hanem a centiket! Mérjük rendszeresen és rögzítsük a has-derék-csípő méreteit! Miért? Mert könnyű megnyugtatni magunkat a mérlegen, de ritkán tükrözi a valós súlycsökkenést.

 

Mert fogyni csak zsírszövetből [7] egészséges és érdemes! A víz, az izmok a legnehezebb közegek. Ha elsődlegesen ezektől szabadul meg a testünk, a fogyás pusztán a mérleg adatai szerint mérvadó, a testkép nem fogja tükrözni a látványos változást, és ráadásul még egészségtelen is.

 

A zsírszövet viszont a legkönnyebb, de nagy a térfogta! Tehát testzsírból fogyni 2,5 kilót egy hónapban, annyira látványos, mintha minimum 6 kilót fogytunk volna az átalagos, önkínzó fogyókúrás módszerekkel. Azoknak, mint már tudjuk, sajnos mindig jojó a vége.

 

Aki azt tapasztalja, hogy egészséges táplálkozás és mozgás mellett sem képes fogyni,azonnali segítségre van szüksége! Ez azt jelenti, hogy inzulin rezisztens, normalizálni kell a vércukorszintet és a pajzsmirigy működést. Ugyanakkor nagy biztonsággal kifáradt vagy elzsírosodott a mája, támogatni kell a májméregtelenítés folyamatait, a májsejtek regenerálását, és az epetermelést is.

 

 

Zsírbontó- Zsírégető Program: méregtelenítés – zsíranyagcsere – zsírbontás – zsírégetés – termogenézis: további információ… [8]

 

A cikksorozat első részében említettük: „A méreganyagokat a szervezet a zsírszövetekbe különíti el, hogy megvédje a többi szövetet/sejtet. A zsírpárnákban felhalmozott méreganyagok miatt folyamatos gyulladások zajlanak le a zsírszövetben. A gyulladásokat mérni is lehet a vérképből a nagy szenzitivitású C-reaktív fehérje szintjével (CRP). Bármi is szerepel a laboratórium határértékei között, a CRP értéke kisebb kell, hogy legyen, mint 0,5! A cellulit, illetve a narancsbőr csúnya látványa is a gyulladt zsírszövetről árulkodik. A gyulladásokat okozó méreganyagokat a falósejtek (makrofágok) bekebelezik, de ők is elhalnak a folyamat során. Mindezek lebomlásához és kiürüléséhez szükségesek a fehérjebontó enzimek [9]. Így vezethető vissza - a megfelelően gyártott, jó arányú- bromelain-papain enzim párosítás gyulladáscsökkentő hatása, melyet számos klinikai vizsgálat is bizonyít (pubmed.com). Amíg a zsírszövetek gyulladásban vannak, addig a zsírbontás folyamata is sokkal nehezebb! Ha a belső kiváltó okot nem küszöböljük ki, a küzdelem a cellulit ellen [10] nem vezet sikerhez. Ezért nem elég a narancsbőrt csak kívülről kenegetni, szükségesek az enzimek.”

Pajzsmirigy működés: normál hormontermelés, termogenézis, tökéletes zsírégetés,megfelelően gyors anyagcsere

Az élelmiszeripar anyagi érdeke, hogy az általa termelt termékek íze csábító legyen bármi áron, illetve a megnövekedett polcélettartam is nagyon fontos. Ennek mi, fogyasztók nem csak az árát fizetjük meg, hanem szó szerint az egészségünkkel, végül az életünkkel fizetünk érte. Mert az étel a testünk üzemanyaga. Mi lenne, ha benzin, vagy diesel olaj helyett más vegyületeket tankolnánk az autónkba? Ugye nem kell ecsetelnem…

 

Amíg a hatóságok nem tiltják meg a élelmiszeripar által használt számos adalékanyag és sejtkárosító tartósítószer használatát, addig csak a saját tudatosságunkra és tudásunkra számíthatunk. Megnyugtató, hogy az internetes keresőkben a releváns oldalakon minden kérdésre választ találhatunk. A tudás többé nem a kiváltságos osztály privilégiuma, mint a középkorban volt! Azt hiszem, itt kezdődik a felnőtté válás, amikor megtanulunk felelősséget vállalni minden döntésünkért, és ebbe a táplálkozás összetétele is beletartozik!

 

A felmérések szerint, a napjainkban termelt, génmódosított gabona glutén tartalma hétszerese az óegyiptomi sírokban, a fáraókkal eltemetett gabona glutén tartalmának. Azt hiszem, ez mindent megmagyaráz. A glutén nem csak azon emberek vékonybél falának épségét rombolja, akik allergiás reakciókat váltanak ki a gluténnal szemben. A glutén ráadásul pajzsmirigy alulműködést és autoimmun jellegű tüneteket (TPO, TBG értékek a vérképben) is okoz! Az alulműködő pajzsmirigy a túl kevés pajzsmirigy hormon termelésnek köszönhetően lassú anyagcserével, az ebből adódó túlsúly képződéssel és elhízással jár! A glutén mindenkinek árt, de nem mindenki tud róla, tehát gerilla háború folyik az egészségünk ellen! A vékonybélben történik a tápanyagfelszívódás 90%-ka. Ha ezen bélbolyhok gyulladásba jönnek (pl. Crohn betegség), elmarad a hasznos tápanyag felszívódás, ami erőtlenségben, energiahiányban és számos hiánybetegségben nyilvánul meg. Ez a minőségi éhezés. Egy túltermelő társadalomban, ezt nevezzük táplálkozási paradoxonnak!

 

A megfelelően jó és gyors anyagcsere szempontjából a másik nagyon fontos szempont a vércukorszint. A WHO szerint is, a magas glikémiás indexszel rendelkező, finomított szénhidrátok (cukrok, méz, gyümölcsök, valamint minden gabonaliszttel készült étel, krumpli és bizony a rizs is) miatt az elhízás világjárványként terjed. Ezek fogyasztása magas vércukorszinttel jár. Amennyiben magas a vércukorszint, azonnali inzulinválaszt vált ki. Mivel az inzulin gyulladásnövelő és első sorban raktározó hormon, míg a vércukor miatt magas az inzulin szintje a vérben, addig leáll a zsírégetés folyamata. Mert ez két ellentétes, azaz önkizáró folyamat. Vagy raktározunk vagy zsírt égetünk. Egyszerre lehetetlen! Ez biokémia!

 

A Magyar Európa legelhízottabb nemzete.

 

Ez már csak azért is megdöbbentő, mert a táplálkozásunk nem tartalmaz több szénhidrátot, mint egy olasz konyha, amely rengeteg tésztafélére épül. Viszont az olasz étkezés alapját képezi a hidegen préselt, szűz olívaolaj, és a legkülönfélébb tengeri halak, illetve a tenger gyümölcsei is. Ezek a táplálékok egészséges Omega-3 és sok értékes jódot [11] is tartalmaznak.

 

Magyarország kiemelten jódhiányos terület, a jód hiányzik a talajból és a vizeinkből, ezáltal úgy az állati, mint a növényi táplálékból is! Egy endokrinológus szemével jelentős összefüggés van a jódhiány és a túlsúly között!

 

 

FEDBOND ® PAJZSMIRIGY - anyagcsere program további részletek… [12]

 

A jód az aktív pajzsmirigy hormon (T3) alapanyaga, építő köve. A T3, azaz trijód-tironin csupán 3 jódatomból áll.Megfelelő jód hiányában a pajzsmirigy nem tud elég pajzsmirigy hormont termelni, és elkezd alul működni.

 

Ennek következménye, hogy lelassul az anyagcsere, és rövidesen túlsúly képződik!

 

Mivel az élet sós, jódos óceánban keletkezett, a szervezetünk majd minden sejtje, több, mint 300 különféle élettani funkcióhoz használja a jódot ahhoz, hogy megfelelően tudjon működni. Téves, ha azt hisszük, csak a pajzsmirigynek van rá szüksége!

 

Az alábbi szervek és szövetek számára nélkülözhetetlen a megfelelő jódbevitel:

 

 

A jódhiányos nők sok esetben nem tudnak teherbe esni megfelelő jódpótlás [13] nélkül. A klinikai vizsgálatok szerint az egészséges mellszövet fenntartásához is fontos a jódpótlás.

 

Tehát a fentiekből kiderült, milyen nagyon fontos a jódpótlás. A jódnak számos vegyülete van, de csak egy van, a kálium-jodid, ami igazán stabil, képes jól beépülni és hasznosulni a szervezetbe, és ezáltal hozzájárulni a pajzsmirigy hormonok megfelelő termeléséhez, és a gyors anyagcseréhez.

 

Tévhit, hogy a jódozott só a jódpótlás egy megfelelő formája. Azon kívül, hogy eltolja az ételek ízét, instabil jódot tartalmaz, 46 fokon a főzés során teljesen megsemmisül, nem alkalmas hatékony jódpótlásra!

 

Figyelem! Sokan tévesen azt hiszik, hogy a jódra allergiások. Mivel alga készítményeket fogyasztanak jódpótlásra, sok esetben a szennyezett tengerek, óceánok vizeiből származó algák magukba szívják a nehézfémeket, és valójában sokan az algára allergiások, nem a jódra!

 

A biztonságos és jól hasznosuló jódpótlás [14] pedig nagyon esszenciális lenne, a testünk számtalan szerve csak így tud tökéletesen működni!

 

Az OGYÉI által ajánlott biztonságos napi bevitel 120-600 mcg közötti mennyiség.

Melyek a jódhiány tünetei?

• hízékonyság
• mell ciszták
• székrekedés
• rendszertelen menstruáció
• terméketlenség
• töredező körmök és haj
• hajhullás, hajvég töredezés
• száraz bőr főleg lábszáron és könyökön, kézháton, nyakon
• nehéz ébredés, már reggel fáradtan kel (iskolások esetén is)
• délután 15-17 óra között hirtelen álmosság, kimerülés érzése
• állandó kimerültség érzése
• nehéz koncentráló képesség (iskolások esetén is)
• feledékenység
• figyelmetlenség (iskolások esetén is)
• lustaság érzése (iskolások esetén is) MIT LEHET TENNI, hogy elkerüljük a számos kellemetlen tünetet, a lassú anyagcserét és a túlsúlyt?

Egyértelmű, hogy a magyar lakosság körében pótolni kell a jódot. Leegyszerűsítve, Magyarországon kivéve a pajzsmirigy túlműködésben és autoimmun betegségben szenvedőket, majdnem mindenkinél indokolt a jódpótlás [15].

 

Az alábbi esetekben ajánlott a jódpótlás:

• Terhes és szoptató anyák
• Pajzsmirigy-műtöttek egy része
• Többgöbös golyva miatt műtöttek első-, másodfokú nő rokonai
• Megnagyobbodott pajzsmirigy
• Gyermekkorban az agy normál fejlődése, és a normál kognitív funkciók érdekében
• Lassú anyagcsere és magas TSH (2-es érték felett már) szint, valamint alacsony szabad T3, de magas Reverse T3 hormonszint esetén.

 

FEDBOND ® PAJZSMIRIGY - anyagcsere program további részletek… [16]

 

Összefoglalva a lényeget, jó zsírbontó képesség nélkül nem lehetséges a zsírégetés. A zsíranyagcsere az egészséges májműködéstől függ. Tehát a zsírbontás érdekében támogatni kell a máj méregtelenító és a májsejtek regeneráló képességét [17].

 

A zsírégetés, ami a zsírpárnákból való fogyást eredményezi, elsődlegesen a jó vércukor szinttől és a normál pajzsmirigyműködéstől függ. Ennek érdekében támogatni kell a megfelelő pajzsmirigyhormon termelést [18] a biztonságos és hatékony jódpótlással, ez segíteni fogja a gyors anyagcserét is.

 

A TERMOGENÉZIS [19] a zsírégetés legtökéletesebb formája, amikor a zsírpárnákat a szervezet testhő gyártásra használja. Bizonyos vegyületek, mint az L-karnitin és egyéb természetes növényi összetevők (Cayenne bors) ezt a folyamatot jelentősen segíthetik.

 

Mivel a magyar konyha kevés olyan gyógy- és fűszernövényt alkalmaz a különféle ételek receptjeihez, amelyek segítik a vércukorszint szabályozást és a termogenézist is, ezért számos regeneratív medicinát gyakorló endokrinológus kollégám szerint is ajánlott,olyan minőségi étrend-kiegészítők beiktatása az étrendbe, amelyek a szervezet zsírbontó-zsírégető funkcióit tovább serkentik.

 A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/az-egyetlen-hatekony-sulycsokkento-masodik-resz