Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Az egyetlen hatékony súlycsökkentő módszer I.rész

Mottó: „Nem azért kellene lefogyni, hogy szebbek legyünk, hanem egészségesebbek. A probléma az, hogy addig nem tudunk érdemben lefogyni, míg nem vagyunk egészségesek!”

Ebből a csapdahelyzetből van hatékony kiút. Az anyagcserét kell komplex módon normalizálni. Elsődlegesen az anyagcsere négy fő területétnek működését kell visszaállítani. Ezt márcsak azért sem lehet figyelmen kívül hagyni, mert a tested egyben a járműved. Ha nem tartod karban, életed utolsó 20-30 éve csak szenvedés lesz! És bizony 40+ évesen már elkezd jelezni a tested. Ha esetleg a túlsúly és a hiúság fog ráébreszteni, hogy tenni kell valamit, akkor volt értelme a felesleges kilóknak! Egy biztos, nincs mire várni és minden halasztgatást egy idő után megtorol a testünk!

 

Az anyagcsere alábbi négy nagy területét kell mindenek előtt újra kalibrálni, hogy kiegyensúlyozottan, egymással összhangban tudjon működni ismét minden szerv és szervrendszer:

1.Emésztés: enzimpótlás [1], gyomor- és bélnyálkahártya regenerálás,
2. Méregtelenítés: vese- és májműködés, zsíranyagcsere, epetermelés, jó zsírbontó képesség [1]
3. Pajzsmirigy működés: normál hormontermelés, termogenézis, tökéletes zsírégetés [1],megfelelően gyors anyagcsere,
4. Vastagbél működés: salaktalanítás [1] – rendszeres tisztulás, élőflóra pótlás, prebiotikus rostok fogyasztása, mindez a vastagbél falának karbantartása és az áteresztő bélszindróma kivédése érdekében.

Ezt a komplex témát három részből álló cikksorozatban fejtjük ki részletesen.

EverLife KOMPLEX EMÉSZTŐRENDSZER PROGRAM további részletek [2] 1. Emésztés: enzimpótlás, gyomor- és bélnyálkahártya regenerálás

Fontos tudni, hogy rossz emésztés mellett nem működik hatékonyan és hosszú távon egyik fogyókúra sem! Egy folyamatosan fogyókúrázó és jojózó társadalomban élünk csak azért, mert sokan nem kapnak valós információt arról, hogyan kell érdemben életmódot váltani, vagy pedig kizárólag csodabogyóktól várják a megoldást. Csodabogyók nincsenek, de egy kiegyensúlyozott életmód mellett a minőségi étrend-kiegészítők [3] jelentősen meg tudják gyorsítani az egészséges súlyvesztés folyamatát. És bizony semmi sem drágább az időnél…

1.1. Nos, lássuk a legfontosabb szempontokat!

Elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű és töménységű gyomorsav illetve az emésztőenzimek és az alapos rágás, hiszen az emésztés már a szájban elkezdődik. Van egy régi kínai mondás: „Az ételt idd és a folyadékot is rágd meg!” Magyarul pépesre kell rágni az ételt és minden folyadéknak is alaposan keverednie kell a nyállal, mielőtt lenyelnénk.

 

Az emésztőenzimek nélkül lehetetlen az élet! Az enzimek alakítják át az ételt táplálékká. Különben csak egy eltelítő, hirtelen étvágyat csillapító, haszontalan masszáról beszélhetünk, ezt nevezzük minőségi éhezésnek! Az enzimek hiányában a félig emésztett étel erjed, rothad, gázosodik bennünk.

A hasznos tápanyagok nem tudnak felszívódni a vékonybélben, ami erőtlenséghez, energiahiányos állapothoz és hiánybetegségekhez vezet. Az emésztetlen, erjedt massza, amikor elérkezik a vastagbélbe, ott elsősorban a rothasztó típúsú baktérium-törzseket fogja táplálni, ezért felborul a jó bélflóra oly kényes egyensúlya. Ez az állapot többek között azoknak a Firmicutes típusú baktériumok családjába tartozó törzseknek is kedvez, amelyek által kiválasztott vegyületek hatására a máj több vérzsírt (triglicerid) termel. Ugyanakkor az elfogyasztott ételből több kalóriát von ki a szervezet, mintegy jó összetételű bélflóra mellett!

Amennyiben mindennek következményeként a patogén baktériumok aránya is megnövekszik a vastagbélben, úgy az általuk termelt bio- és endotoxinok olyan méreganyagok, amelyek áteresztővé teszik a bélfalat. Az átresztő bélszindróma komoly betegség, jelentősen gyengíti az immunrendszert. Gyulladásokat, ételintoleranciát, allergiákat és autoimmun betegségeket okoz. A gyulladások metabolikus szindrómához vezetnek, ami rossz anyagcserével, túlsúly képződéssel és végül elhízással jár. Tehát így vezet a rossz emésztés, az enzimhiány indirekt módon túlsúlyhoz majd elhízáshoz.

FEDBOND ® CELL-LITE Enzimek és CELL-LITE Drain gyógynövény tea, további részletek… [4]

Ha étkezés után rögtön előfordul a has puffadása, böfögés, az a kevés mennyiségű vagy híg gyomorsav jele. A reflux paradox módon az esetek 85%-kában a nem megfelelő mennyiségű és töménységű gyomorsavból adódik. El lehet képzelni hová vezet, ha automatikusan gyomorsav lekötőket és még rosszabb esetben protonpumpa gátlókat kap a páciens. Az ideális, ha a gyomorsav 1,2-1,5 pH között van. A gyomorsavat pótolni lehet Pepszinnel dúsított Betain hidrokloriddal. Közvetlenül étkezés előtt kell bevenni, ajánlott a 350-600 mg, egyéntől függően ki kell tapasztalni.

Ha a puffadás gázosodással, gyakori szellentéssel jár, az már a vastagbélben lezajló folyamatokra, rossz bélflórára utal. Bár az átlag, igénytelen média súlykolja, hogy csak antibiotikus kúra után kell pótolni az élőflórát, tévedés. Több mint egy évtizedes személyes tapasztalatra hagyatkozva, a minőségi élőflóra pótlást [5] kétszer egy évben kúraszerűen ajánlom.

 

Mivel 35 éves kor után jelentősen csökken az emésztőenzimek termelése, ajánlott az enzimpótlás.Én személy szerint a növényi eredetű enzimek híve vagyok, ugyanis nincs mellékhatásuk! Nagy figyelmet fordítok a proteolitikus, fehérjebontó enzimek pótlására. Ilyen a megfelelő gyártásból származó papain és a bromelain.

 

Azért jelentőségteljesek, mert kettős hatásuk van.
- Ha étkezés megkezdése után vesszük be az enzimeket, akkor az emésztést fogják segíteni, az étellel elfogyasztott fehérjéket bontják le.
- Nem csak az étkezéssel bevitt fehérjéket bontják le, hanem többek között a fibrómákat is, amelyek nem mások, mint hosszú láncú fehérjék!

Minden szervezetben napi szinten keletkeznek sérül, elhalt sejtek. A bromelain és papain fehérjebontó növényi enzimek megfelelő aránya és gyártási technológiája segítik az immunsejtek (makrofágok) által bekebelezett sérült és elhalt sejtek lebomlását és kiürülését is. Ez a hatásuk kizárólagakkor érvényesül, amennyiben étkezés előtt vagy után 2-3 órával vesszük be a proteolitikus enzimeket. [6]

FEDBOND ® CELL-LITE Enzimek: további részletek [7]

 

A méreganyagokat a szervezet a zsírszövetbe különíti el, hogy megvédje a többi szövetet/sejtet. A zsírpárnákban felhalmozott méreganyagok miatt folyamatos gyulladások zajlanak le a zsírszövetben. A cellulit, illetve a narancsbőr csúnya látványa is a gyulladt zsírszövetről árulkodik. A gyulladást okozó sejteket és méreganyagokat a falósejtek (makrofágok) bekebelezik, de ők is elhalnak a folyamat során.

 

Mindezek lebomlásához és kiürüléséhez szükségesek a fehérjebontó enzimek. Így vezethető vissza számos klinikai vizsgálat által is bizonyítottan a bromelain gyulladáscsökkentő hatása. Amíg a zsírszövetek gyulladásban vannak, addig a zsírbontás folyamat is nehezebb. Ha a belső kiváltó okot nem küszöböljük ki, a küzdelem a cellulit ellen [8] nem vezet sikerhez. Ezért nem elég a narancsbőrt csak kívülről kenegetni.

Ugyanakkor a jó emésztés szempontjából kiemelném a laktáz enzim [9] jelentőségét, amely a laktózt, azaz a tejcukrot emészti. Nagyon sok rejtett laktózintoleráns ember van, amit sok esetben még a tesztek sem mutatnak ki. A meg nem emésztett tejtermékek sok egészségügyi gondot tudnak okozni! A gázosodás, hasmenés és különféle bőrallergiák csak az enyhébb tünetek

 

A pácienseim esetén nagy hangsúly fektetek a gyomor- és bélnyálkahártya épségére. A bélnyálkahártya, azaz a mucus védi a bélfal épségét és ugyanakkor jelentős szerepe van az immunválaszokban. Fontos, hogy segítsük a bélnyálkahártya visszaépülését és hosszútávú karbantartását, hogy ki se alakulhasson az áteresztő bélszindróma.

Az alábbi összetevők segítik a bélfal, bélnyálkahártya /mucus épségét:
Gingerol [10], ami standardizált, tömény gyömbér kivonata, segíti a jó emésztést valamint a gyomor- és bélnyálkahártya regenerálódását is,
Bioflavonoidokkal dúsított C-vitamin [11], mint antioxidáns, amely védi a sejteket a károsító szabadgyököktől,
• Tokotrienolok, ami az E-vitamin komplex formája, ez az egyetlen egészséges formája!
Tengeri magnézium [12], amely felelős az elektrolit-egyensúlyért és ezáltal hidratáltan tartja a bélnyálkahártyát is, ami fontos a bélfal épsége érdekében.
• Megfelelő arányú marha- és halkollagén kombó [13], ami egyik építőanyaga a bélfalnak, de még a szép és feszes bőrnek is,

 

EverLife Beauty Matrix Kollagén Extreme további részletek [14]


• A-vitamin szabályozza a bélfal epithélium differenciálását, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy a bélfal ne legyen áteresztő,
Echinacea extraktum [15],hat a nyálkahártya immunválaszaira,
• L-Glutamin segíti a jó bélflóra egyensúlyát és a bélfal illetve a nyálkahártya épségét, mivel gyulladás moduláló hatása is van. A jó emésztés, vastagbélflóra és erős immunrendszer további segítői:
1,3-1,6 Béta Glükán [16] hat a bélflóra egyensúlyára, stimulálja a sejtválaszt gyulladások esetén,
Szelén [17], hat a bélflóra egyensúlyára, és támogatja az immunrendszert,
Cink [18], segít fenntartani a jó bélflóra arányát és a bélfal épségét, segíti az immunrendszert,
D-3 vitamin [19], prohormon tulajdonképpen, és szabályozza a bélflóra egyensúlyát, valamint a mikróbák elleni AMPs peptidek kifejeződését, segíti az immunrendszert,
Folsav [20], segíti az emésztést és az immunrendszert is,
Inulin [21], olyan prebiotikus hatású növényi rost, ami a jó bélflóra tápláléka.

 

IMMUN 4U FORTE további tészletek… [22]

Mit ne együnk? Egészséges életmódváltás
- Hangsúlyozottan tanácsolom, hogy kerüljék a félkész, adalékanyagokkal és tartósítószerekkel kezelt ételeket.
- Zárják ki az étkezésből a glutént, mert támadja a bélfalat és alulműködő pajzsmirigyhez vezet a fogyasztása.
- A tehéntej származékok az A1-béta kazein miatt erőteljes gyulladásnövelő tényezők, hagyják ki az étrendből! A kecsketej származék az anyatejhez hasonló A2-Béta kazeint tartalmaz. Azt mérsékelten lehet fogyasztani, de soha nem áteresztő bélszindróma alatt!
- A cukor inzulinrezisztenciához, cukorbetegséghez, gyulladásokhoz, metabolikus szindrómához vezet. Helyette a Xilitol, Eritritol és vagy Sztívia a legegészségesebb megoldás.
- Az Omega-6 olajok erőteljes gyulladásnövelő tényezők, kerüljék. Állati zsíradékban, vajban vagy kókuszzsírban süssenek, de a legegészségesebb, a meleg levegővel történő sütés, hogy ne keletkezzenek égési származékok. Salátákra kizárólag hidegen préselt valóban szűz olíva, avokádó vagy szőlőmag, esetleg makadámia olajat tegyenek.
- A szója erőteljes allergén, felborítja úgy a nők, mint a férfiak hormonháztartását, mivel női hormon jellegű vegyületeket, fitoösztrogéneket tartalmaz. AZ IDEÁLIS MEGOLDÁS AZ IDŐSZAKOS BÖJT LENNE

Ideális esetben naponta kétszer kellene enni egy 6 órás időablakon belül. Mondjuk dél körül, 12-13 óra magasságában és este 18-19 körül, de mindenképpen lefekvés előtt minimum 3 órával! Ne ijedjen meg senki, tapasztalatból mondom, ha kihagyjuk a szénhidrátdús ételeket, pár nap múlva nem fogunk éhesek lenni a két étkezés között. A szénhidrátot a zöldségekből vegyük magunkhoz.

Lehetőleg ki kellene hagyni a reggelit, ez egyben egy tisztulási folyamat is. Az elhasznált, elhalt sejtekből a fehérjéket újrahasznosítja a szervezet az autofágia folyamatán keresztül. A testünk így tanul meg ismét keton testekből is energiát gyártani, hiszen ez lenne az eredeti üzemmódunk. Különben sosem fogjuk felhasználni a zsírpárnáikat, mint hosszútávú energiaraktárakat, és a zsírégetés elmarad vagy nem lesz hatékony! A súlyunk pedig egyre csak gyarapodni fog!

Tehát este 6-7 és másnap dél-egy óra közötti időszakban, 18 órán keresztül, ha nem veszünk magunkhoz ételt, ezt nevezzük időszakos bőjtnek. Ez azért lenne elengedhetetlen, mint életmód, mert ez alatt az idő alatt gyógytja, javítja magát a test. Olyan mint egy szerviz üzemmód.

Milyen legyen az étrend összetétele?
o Az étrendünk egy módosított, egészséges ketogéndiéta összetétellel kellene rendelkezzen. Több zsírt (mangalica-, kacsa- vagy libazsír, kókuszvaj, vaj, tökmagolaj) tartalmazzon, mint fehérjét! Az étkezést rostos, lehetőleg klorofildús, nyers vegyes salátával kezdjük, amire tengeri sót, citromlevet és hidegen préselt olíva vagy tökmagolajat teszünk.

o Ami még nagyon sokat tud segíteni az egészségs emésztés érdekében a sósvízben, laktobakteriális fermentációval erjesztett zöldségek, házi savanyúságok. Sajnos a tömeggyártással előállított savanyúkáposzta nem valós, enzimatikus érlelésből származik, hanem citromsavval savanyítják, sárgára festik, hogy érettnek nézzen ki, és sajnos nátrium benzoátot, tartósítószert is tartalmaz, ami tönkreteszi a vastagbélflórát és az immunrendszert.

o A gyümölcsökben ma már nagyon kevés vitamin van, de annál több fruktóz, ami tönkreteszi a májat. Pontosabban hozzájárul a zsírmáj kialakulásához, ami rossz zsírbontó képességgel jár. Zsírbontás nélkül pedig nincs zsírégetés, tehát nem tudunk zsírpárnákból fogyni. Pedig ez lenne az egyetlen egészséges súlycsökknetési forma.A vitaminokat és ásványi anyagokat bőven magunkhoz tudjuk venni zöldségekből is! Ha gyümölcsöt szeretnénk enni, kizárólag: áfonya, málna, szeder, feketeribizli, gránátalma ajánlott. Kevés a fruktóz tartalmuk, de sok bennük a polifenol, ami nagyon hasznos a jó sejtműködéshez. A szervezetünk sejtekből áll, ne becsüljük le, hogy mi árt vagy mi tesz jót a testünk építőköveinek. Ha nem saját termésű almát eszünk, evés előtt hámozzuk meg, mert olyan vegyszerekkel kezelik a héját, hogy szép fényes legyen, ami gyomor problémákat és áteresztő bélszindrómát is okozhat.

Mint mondottam, a testünk az elsődleges járművünk, vigyáznunk kell rá, mert hosszú ideig kell benne élnünk. Ahhoz, hogy örömteli és emberhez méltó legyen a hosszú élet, fontos karbantartani a testet, és ellátni olyan egészséges és természetes hatóanyagokkal, amitől kiegyensúlyozottan fog működni.

Cell-Lite Enzimekről további részletek… [23]

 

Egy jó emésztés mellett, nem keletkeznek gyulladások és normál módon fog működni az anyagcsere. Ezért kiemelten fontos ez enzimpótlás is. A jól működő anyagcsere pedig nem halmoz fel feleslegs zsírpárnákat sem, tehát a normál testalkat a jó emésztéssel kezdődik, és az egészséges testműködés, következménye!

Ezért mondom a szakmában úttörőnek számító kollégámmal együtt, akik naprakészek a legújabb tudományos kutatások eredményeivel, és szintén a regeneratív medicína hívei, hogy lefogyni csak egy egészséges test tud!

Remélem tudtam segíteni és részletesen elmagyarázni, hogy miért. Hiszem, hogy csak akkor vagyunk képesek az életmódváltásra, ha látjuk az értelmét! Nincs olyan terület, amibe többet lenne érdemes befektetni, mint a testünk egészséges működésének biztosításában! Itt kihangsúlyoznám a megelőzés fontosságát is. Különben eljön az az idő, amikor egészség nélkül a pénz nyújtotta lehetőségeket sem lehet élvezni.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/az-egyetlen-hatekony-sulycsokkento-elso-resz