Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Formabontó diéta! Melyik a számomra megfelelő fehérjeturmix?

Lássuk be, ha laikusként kell eldönteni, melyik a fiziológiailag leghasznosabb fehérje turmix számukra, könnyen döntésképtelenek maradhatunk. Az internet tele van mindenféle információval, és sajnos számos forrás nem hiteles szakmai szempontból. Vegyük górcső alá, mégis, mi alapján dönthetjük el, melyik az a fehérjeforrás, ami a leghasznosabb a testünknek, és mit kell tartalmaznia egy minőségi fehérje turmixnak. Azt sem mellékes tudatosítani, mit ne tartalmazzon egy ilyen, a diétához, fogyókúrához használatos italpor.

Vitál: A statisztikákból tudjuk, hogy a magyar Európa legelhízottabb nemzete. A magyarok több, mint 60%-a túlsúlyos! A táplálékkal bevitt, rengeteg rejtett kalória miatt, folyamatosan képződik a túlsúly már egyre több gyerekeken is. Mindent figyelembe véve, elmondhatjuk, hogy igazán már nincsenek fogyókúrás szezonok. Aki egy kicsit tudatosabb, az igyekszik kordába tartani a testsúlyát, mert a túlsúly könnyen átcsaphat elhízásba, ami gyenge immunrendszerhez és számos betegséghez vezet előbb-utóbb. Tehát egy folyamatos fogyókúrázásban vagyunk. Nyilván ehhez ki kell választanunk egy diéta formát. Kyra, anti-aging endokrinológus vagy, kérlek mondd el, mi a véleményed, hiszen egy szakmabéli mindig másképp látja.

Kyra: Másképp bizony! Szögezzük le, a diétázás nem divatirányzat kérdése. Az emberi szervezet egyféleképpen működik. Van egy évmilliók alatt kialakult fiziológiája. Nagyon precíz és érzékeny biológiai gépezetek vagyunk, ezért is tud felborulni oly könnyen az anyagcserénk a civilizációs környezeti behatások miatt. Vegyünk példának egy autót. Azt sem lehet mosásra, vagy fűnyírásra használni. Mindennek van egy rendeltetése és egy működési alapelve.

Sokan, leginkább különféle vallási okokra hivatkozva tagadják, hogy szüksége lenne az embernek fehérjére, ami butaság. Vagy legalábbis nem tudják, hogy mennyire és milyen forrásból célszerű fehérjét fogyasztani. Fogyókúrázni fehérje alapú diétával érdemes, ha nem akarunk izomtömeget veszíteni. Mert sajnos a diéta során a szervezet előbb bontja le az izmokat, mint a zsírszövetet. Ennek evolúciós túlélési logikája van, erről is lehetne egy külön cikket írni.

Vitál: Nos, ha minden igényt figyelembe akarunk venni, milyen fehérjeforrást ajánlsz a diéta során? Kell-e bármit tennünk fogyókúra előtt vagy érdemes azt megtervezni alaposan.

Kyra: Attól óva intenék mindenkit, hogy hirtelen felindulásból kezdjen el fogyókúrázni! Arról nem beszélve, hogy lélekben és mentálisan is érdemes rákészülni. Minden diétázást megfelelő vastagbél salaktalanítás [1]sal és májméregtelenítés [2]sel érdemes kezdeni. Ha a testünk tele van méreganyagokkal, - amelyeket a szervezetünk előszeretettel zsírpárnákba raktároz, és nem ürülnek ki időben, - úgy ezek a toxinok folyamatos gyulladásba tartják a zsírszövetet, ami akadályozza a normál zsírbontást. És ne feledjük, jó zsírbontó képesség nélkül, nincs hatékony zsírégetés, tehát még a mozgás sem fogja hozni a tőle elvárható fogyasztó hatást.

Egy olyan világban élünk, ahol egyre több a vegán és vegetáriánus. Ugyanakkor sajnos egyre több ember diétáját meghatározzák az egyre gyakoribb emésztőrendszeri zavarok, betegségek. Ilyen a reflux, gyomorhurut, gyomorfekély, leginkább a vékonybelet érintő Crohn betegség, vastagbél diverticulumok, vastagbélgyulladás, fekélyek stb.

A statisztikák szerint minden harmadik embernek van valamilyen emésztőrendszeri panasza. Egyet meg kell érteni. Minden a rossz emésztéssel kezdődik, amit gyakorta az elégtelen rágás és az enzimhiány okoz. Onnan tudjuk, hogy rossz az emésztésünk, ha evés után gázosodunk, felpuffadunk.

Azt jelenti, hogy nem tudunk elég enzimet termelni. Az enzimek az étel feldarabolásáért, apróbb molekulákra való felbontásáért felelősek. Tulajdonképpen ők alakítják át az ételt táplálékká, segítve, a tápanyagok jobb felszívódását és hasznosulását a vékonybélben. Ha az ételt nem tudjuk megemészteni, az csak erjed bennünk és a vastagbélben élő baktérium-törzsek kényes egyensúlyát felborítja, ezzel anyagcserezavarokat és gyenge immunrendszert okozva. Tehát nagyon sok esetben az enzimhiány felelős lehet a túlsúly képződésért is. Ezért érdemes komplex módon pótolni az enzimeket [3].

A különféle vallások, illetve az emésztési problémák által behatárolt lehetséges fehérjeforrások igényét is figyelembe véve, csodák nincsenek.

FEDBOND ® EXPRESS [4]

1/ Érdemes olyan növényi alapú fehérje forrást [5] találni, ami könnyen emészthető, magas a fehérjetartalma, tehát megfelel a vegán és vegetáriánus [6] életmódnak is. Ilyenek pl. a borsófehérje, rizsfehérje, fava bab fehérje.

2/ Fontos, hogy gluténmentes [7] legyen, hiszen a glutén tönkreteszi a vékonybelet, és komoly gyulladásnövelő tényező is egyben.Sok esetben a glutén a felelős az ízületi gyulladásokért, de még a magas TPO, TBG pajzsmirigy működésre utaló eredményekért is vérképben! Sok esetben fals autoimmun betegséggel diagnosztizálták a betegeket a vérkép alapján, holott csak a gluténfogyasztást kellene abbahagyni! A glutén tönkreteszi hosszú távon a pajzsmirigyet, ami, ha alulműködik, lassul az anyagcsere, és túlsúly képződéshez, majd elhízáshoz vezet! Nagy tévhit, hogy a glutén, csak gluténérzékenyeknek árt!

Fontos! Ne olyan áron legyen gluténmentes a fehérjénk, hogy szójából készült! A szója allergén, sok esetben génmódosított, arról nem beszélve, hogy mivel fitoösztrogéneket tartalmaz, képes felborítani úgy a női, mint a férfi nemi hormonháztartást is! Persze, ez a gyártók szempontjából kényelmes, a legolcsóbb fehérje, a legnagyobb az ilyen termékeken a haszontartomány! Aki szójafehérjével fogyókúrázik, mindig számíthat a jojó effektusra. Azaz a diéta befejeztével visszajönnek a leadott kilók, és mivel nemi hormon eltolódást és pajzsmirigy alulműködést okozhat, még több kilót fogunk visszahízni, mint amit leadtunk.

3/ A fehérjeturmix legyen cukormentes [8]! A cukor addiktívabb, mint a kokain és jelentős gyulladásnövelő tényező. Sajnos, míg gyulladások zajlanak a zsírszövetekben, addig nehezebb a zsírbontás folyamata is! A cellulit is a zsírszövetekben lezajló gyulladásos folyamatokra utal. Ezeket a folyamatokat tudják csillapítani bizonyos összetett fehérjebontó enzimek [9] laktózmentes. Arról nem beszélve, hogy magas vércukorszint mellett, nincs zsírégetés. A megemelkedett vércukorszint mellett az inzulin, mint raktározó hormon lép működésbe, ami ellentétes a zsírégetéssel. Tehát egymást kizáró folyamatok! Ha édesítőszerrel készül a fehérjeturmix, az semmi esetre sem aszpartam legyen! Ideálisabb lenne a xylitol vagy eritrit, de mindkettő sok embernek hasmenést okoz, és rendkívül megdrágítja a terméket, amitől az csak kevés ember számára lenne anyagilag megengedhető! Még opció lenne a sztívia, de sokan nem bírják az ízét, inkább nem diétáznak!

4/ A Fehérjeturmix nem árt, ha laktózmentes [10] is egyben. Két indokból is. A laktóz tejcukor, hamar megemeli a vércukorszintet, tehát a zsírégetéssel ellentéstes, raktározó inzulin hormont aktiválja. Azon kívül egyre több a rejtett laktóz intoleráns, amit még a tesztek sem mindig mutatnak ki. Tehát emésztési problémákhoz vezet. Ha a fehérjeforrás tehéntejből készül, azért is problematikus, mert A1-béta kazeint tartalmaz, ami erős allergén és gyulladásnövelő tényező. Azt már megbeszéltük, hogy a gyulladások nehezítik a zsírbontás folyamatát, zsírbontás nélkül, nincs zsírégetés. Nem győzöm eléggé tudatosítani!

5/ A fehérjeturmix ne tartalmazzon mesterséges aromákat és színezéket sem lehetőleg, mert a májunk nem igazán tudja jól kezelni ezen molekulák lebontási folyamatait és egyfajta „salakanyagként” előbb-utóbb a zsírszövetekben landolnak, gyulladásokat okozva benne. Ez pedig szabotálja a zsírégetést, ugye.

6/ Fontos, ha egy folyékony fehérje diétát alkalmazunk, hogy legyen benne elég rostanyag is, hiszen ez tartja karban az egészséges bélműködést és perisztaltikát. Ilyen hasznos rost pl. a Glucomannan [11], amely alacsony kalóriatartalmú diéta mellett, jelentősen képes segíteni a fogyást, azaz a testtömeg csökkentést.

Vitál: Hűha! Így elmagyarázva már tényleg világos minden, nem ördöngős megérteni a szervezetünk működését. Ezt tényleg csak egyszer kell megtanulni. Ki gondolta volna, ha egy picit is tudatosak vagyunk, ennyi mindenre kell figyelni, amikor egy fogyásra valóban alkalmas, diétás fehérje turmixot [12] kell kiválasztanunk. Van egyáltalán ilyen termék?

Kyra: Hát meglepődve tapasztaltam, hogy mindeddig a látszólag nagy kínálat ellenére Magyarországon mennyire nem volt valós választása egy fogyni vágyónak, ha az egészséges és hatékony súlycsökkentés volt a célja. Háromféle opció volt.

A gyúrós, tornatermi, többnyire izomtömeg növelésre alkalmas porokat fogyasztani, vagy egy rég bevezetett márka fehérjeturmixait fogyasztani, aminek tulajdonképpen minden ízvilága majd mindent tartalmaz abból, ami a fentiek alapján káros, illetve minden új évben egy újabb celeb által reklámozott, többnyire tömegbutító marketinggel reklámozott fehérjét megvásárolni.

Termékfejlesztőként felkértek, mert már nagyon ideje volt kidolgozni egy olyan fehérjeturmixot, hogy az elveimhez és a fogyasztókhoz is hűek maradjunk. Egy fehérjeturmix, amelynek alacsony a kalóriatartalma, tehát diétás, glutén-, cukor- szója- és laktózmentes [13]. Nem tartalmaz allergén szóját, sem mesterséges színezéket, sem pedig A1-béta kazeint!

Ugyanakkor magas a fehérje és ásványianyag valamint a vitamin tartalma is. Ezt a receptúrát dúsítottuk tovább emésztést segítő enzimekkel, jó minőségű élőflórával, valamint a fogyást gyorsító Glucomannan biztosítja a hasznos rosttartalmát. Nemcsak egészséges, de még az íze is nagyon finom, cukormentes csoki csipszel dúsított vaníliás krémsüti [14]íze van. Sokan nagyon függnek az édes ízvilágtól. Íme valami, ami édes, finom, és nem hogy hízlalna, hanem gyorsítja a fogyás diéta során.

Ideális lehet gyerekeknek is édesség helyett, hiszen egyre több az elhízott gyerek is.

Tihor-Herczeg Kyra anti-aging endokrinológus, termékfejlesztő, FEDBOND ® EXPRESS

Szponzorált tartalomA cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/feherjeturmix