Mi a bélflóra?
Az emberi emésztőrendszerben élő mikroorganizmusok összessége (bél mikrobióta), valamint ezek genetikai információi (mikrobiom) együttesen alkotják a bélflórát. A bélmikrobiom, bélmikrobióta, bélflóra kifejezések szinonimaként használatosak. A belekben természetesen jelen lévő mikroorganizmusokhoz tartoznak a baktériumok, vírusok, gombák. Mindegyikünk körülbelül 150 különféle baktériumot hordoz, melyek nagy része hasznos, egészséget támogató baktérium, mint például a laktobacilusok és bifidobaktériumok.
Ha az egyensúly felborul
Számos tényező felboríthatja a bélflóra egyensúlyát: egészségtelen táplálkozás, alkohol-és nikotinfogyasztás, gyógyszerhasználat. Mindez idővel visszatérő fertőzésekhez, gyomor-bélrendszeri panaszokhoz, depresszív hangulatokhoz vezethet. A felborult bélflóra kedvez olyan betegségek kialakulásának, mint a krónikus gyulladásos bélbetegségek (colitis ulcerosa, Crohn betegség), irritábilis bélszindróma, 2-es típusú cukorbetegség, autoimmun betegségek (multiplex szklerózis, reumatoid artritisz).
6 lépésben a jó bélflóra felépítéséért
1. A gyógyszertárakban kapható olyan élőflórát tartalmazó étrend-kiegészítő, amely különböző mikroorganizmusok kombinációját tartalmazza. Fogyasszunk ebből rendszeresen, ne csak gyógyszeres kúrát követően.
2. Kerüljön minden nap étrendünkbe probiotikumokat tartalmazó élelmiszer, pl.: savanyú káposzta, uborka; italként joghurt, almaecet vízzel, kombucha.
3. A bélflóra támogatására kövessünk ballasztanyagokban gazdag étrendet, ami lazítja a székletet és táplálékul szolgál az egészséges bélbaktériumoknak. Lenmagot, chiamagot, bolhamagot sok vízzel elkeverve könnyen fedezhetjük a napi rostigényt.
4.Kerüljön az asztalra minden étkezéskor többféle, friss zöldség, gyümölcs, teljes kiőrlésű gabona. Friss, vagy fagyasztott piros bogyós gyümölcsök, olívabogyó, gomba, friss fűszernövények, mogyorófélék, halak és a zöld tea mind nagyon jót tesznek a beleknek.
5. A prebiotikumokban gazdag élelmiszerek támogatják a jó bélbaktériumok szaporodását (teljes kiőrlésű búza, rozs, zabpehely, hagyma, fokhagyma, póré, pasztinák, spárga).
6. Mozogjunk rendszeresen a természetben, a stresszoldás mellett a környezetünkben található mikroorganizmusokkal is kapcsolatba kerülünk.