Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Szívultrahang: fájdalmatlan módszer a szív működésének felmérésére

A szívultrahang vizsgálat ma már gyors és viszonylag egyszerű módja a szív méreteinek, működésének pontos megítélésére. Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont kardiológusa arról beszélt, miért lehet fontos része a kardiológiai kivizsgálásnak a szívultrahang, és milyen esetekben van rá feltétlenül szükség.

Szívünk működése összetett, de vizsgálható

A szívünk születésünk pillanatától folyamatosan és önállóan működik. Felnőtt emberben percenként kb. 60-szor húzódik össze. Az összehúzódást (szisztole) az elernyedés (diasztole) követi. Időben kb. 1/3 a szisztole és 2/3 a diasztole.

Korábban főleg a szisztolére figyeltünk, hiszen ennek során löki ki a szív a keringésbe a vért és ennek egyik jellemzője az ún. ejekciós frakció (EF). Ez azt mutatja, hogy a bal kamra a végdiasztoléban befogadott vérmennyiség mekkora hányadát pumpálja az aortába. Ezt a fontos paramétert ma már többféle módon is tudjuk jellemezni és kiszámolni – ismerteti Vaskó doktor.

A panaszok hátterében sokszor jó szisztolés funkció mellett látjuk, hogy ún. relaxációs zavar, diasztolés diszfunkció áll. Ezeket is pontosan tudjuk mérni, például a mitrális billentyű beáramlási görbéjével, a szöveti dopplerrel, satöbbi. Fontos, hogy nemcsak a bal szívfél, hanem a jobb szívfél vizsgálatát is elvégezzük, hiszen ez a tüdőbe szállítja a vért. Ennek a szívfélnek is mérhetőek a funkciói és a benne uralkodó nyomásviszonyok.

Mit lát az orvos a szívultrahangon?

Az ultrahang módszere több, mint 50 éves múltra tekint vissza. Az ultrahang – az emberi fül számára nem hallható - hangot bocsát ki, aminek a szív felületeiről való visszaverődését látjuk a képernyőn. A vizsgálat maga gyors, könnyen ismételhető, biztonságos, mai képrögzítési módszerekkel leolvasható – sorolja az előnyöket dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont kardiológusa.

A szívultrahang vizsgálat (kardiológiai ECHO, vagy echocardiográfia) során különféle síkokból nyert mozgó és rögzített képekkel látható és mérhető a szív nagysága, izomzata, annak vastagága, mozgása, vagy a mozgásnak esetleges zavara. A szívbillentyűk struktúrája is jól látható, mérhető, ha a billentyűn szűkület vagy záródási probléma van. A korszerű készülékekkel színkódolva látható a szívben áramló vért is. Újabb módszerekkel a szívizom ún. szöveti doppler képe is megfigyelhető.

Páciens-barát és fontos vizsgálat

A szívultrahang egy roppant hasznos és informatív eszköz, a kivizsgálásnak sok esetben az alapja. A páciensek pedig főként azért szeretik, mert fájdalmatlan, nem jár injekcióval, sugárterheléssel és nem okoz bezártság-érzést, hiszen csak egy ágyon kell hozzá feküdni. Ezen kívül nagy előnye, hogy minden élethelyzetben, egészséges és beteg pácienseknél is alkalmazható, nem szükséges hozzá semmiféle előkészület. A szívultrahangos vizsgálat időtartama kb. 20 perc, attól függően, mit keres az orvos, ismeri-e a pácienst, vagy csupán megelőző vizsgálatról van-e szó.

Mikor érdemes részt venni szívultrahangon?

Szívultrahangos vizsgálattal a már ismert betegségek esetén is jól detektálható az állapot, például a szívkoszorúér betegség utánkövetésénél is része kell, hogy legyen a monitorozásnak. Mindazoknak, akiknek a családjában már előfordult szív- érrendszeri betegség, esetleg olyan tüneteket tapasztalnak magukon, mint erős szívdobogás, mellkasi fájdalom, nehézlégzés, csökkent terhelhetőség, a megelőzés részeként szintén fontos lehet a szívultrahang.

Ezzel a vizsgálati módszerrel kiderülhet, hogy nincs szív-érrendszeri elváltozás a tünetek mögött, ha pedig mégis fény derül valamilyen kardiológiai betegségre, a korai felismeréssel hatékonyabbá tehető a kezelés és kivédhetővé válnak az esetleges szövődmények.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/szivultrahang