Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Mire ügyeljünk hőség esetén, ha gyógyszert kell szednünk?

A rendkívüli hőség a gyógyszerek tárolásával, szedésével összefüggésben is körültekintést igényel. Gyógyszereink akár otthoni tartózkodásunk, akár utazásaink során is csak akkor őrzik meg minőségüket és így hatásosságukat, ha azokat a gyógyszerek csomagolásában elhelyezett betegtájékoztatóban előírt körülmények között tároljuk.

A tárolási hőmérsékletre vonatkozó előírások általában nem egy adott hőmérsékletre, hanem hőmérsékleti tartományokra vonatkoznak. Azokat a gyógyszerek, amelyek hűtést nem igényelnek, szobahőmérsékleten, azaz 15-25oC között kell tárolni. A hűvös helyen tárolandó gyógyszereket 5-15°C között kell tartani, míg azon gyógyszerek számára, melyeket hűtőszekrényben kell tartani, 2-8oC közötti az előírt hőmérséklet.

A gyógyszerek egy részét fénytől védve szükséges tárolni. Ne hagyjuk tehát ezeket a készítményeket napsütötte helyen. A betegtájékoztatók erre vonatkozóan is tartalmaznak előírásokat.

Bizonyos gyógyszerek szedése mellett napsugárzás hatására a napfénynek kitett bőrterületeken fényérzékenységi reakciók léphetnek fel. Ezeknek a gyógyszereknek a betegtájékoztatói erre vonatkozóan is tartalmaznak figyelmeztetést. Ilyen esetben célszerű elkerülni a napfényt és megfelelő öltözékkel csökkenteni kell a napfénynek kitett bőrfelületek nagyságát.

Ha utazni készülünk, a megelőzés céljából elcsomagolt gyógyszereink mellett ne felejtsük otthon rendszeresen szedett gyógyszereinket sem, és amennyiben külföldre kívánunk utazni, érdeklődjünk kezelőorvosunknál arról, milyen feltételek mellett vihetjük ki külföldre rendszeresen szedett gyógyszereinket.

 A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/gyogyszerek-hoseg