Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Hogyan használjuk a napvédő krémeket?

Csak kevesen tudják, hogyan kell helyesen használni a napvédő krémeket, hogy azok a lehető leghatékonyabb védelmet nyújtsák. A nyáron gyakori a napégés, enyhe napégés a napvédők használata mellett is. Hogyan kell kiválasztani a megfelelő krémet? Mit kell tudni a napvédő krémekről?

A napsugárzás különböző hullámhosszú UV komponensekből tevődik össze:

• Az UVA sugárzás (a napsugárzás 95–97% a) behatol a bőr mélyebb rétegeibe, és a szabad gyökök képzésével károsítja a DNS-t, így rosszindulatú daganatot idéz elő.

• Az UVB sugárzás elsősorban a bőr leégéséért felelős, de szintén közvetlenül károsítja a DNS-t és különböző bőrdaganatokat idéz elő.

• Mindkét összetevő károsítja a kollagén rostokat, a bőrben az A vitamint, felgyorsítja a bőr öregedését.

• További hatások: a szemlencse homályosodása, az immunrendszer működésének gyengítése, lappangó vírusfertőzések fellángolása.

• A túlzott UV sugárzás összefügg a bőrdaganatok gyakoribbá válásával, ezért kell kerülni a túlzott napozást. Ennek elsődleges módja, hogy 11-15 óra között árnyékba húzódunk. Ha napon tartózkodunk, akkor öltözzünk úgy, hogy védjük vállunkat, hátunkat, végtagjainkat. Emellett használjunk megfelelő napvédő krémet.

Mit kell tudni a napvédő krémekről?

A napvédő krémek hatóanyagait két csoportba lehet osztani: az egyik csoport blokkolja a napsugárzást, a másik elnyeli a sugárzást. A sugárzás blokkoló anyagok nagyon hatásosan csökkentik mind az UVA, mind az UVB sugárzásnak való kitettséget. Ilyen hatóanyagú régebbi típusú készítmények cink oxidot tartalmaztak és nem átlátszó réteget képeztek a bőrön, ezért kozmetikailag nem megfelelőek. Az újabb készítmények titánium dioxid nanorészecskéket tartalmaznak és átlátszóak. A sugárzás elnyelő készítmények különbözőek aszerint, hogy UVA- vagy UVB sugárzás elnyelése a cél.

Hogyan kell kiválasztani a megfelelő krémet?

A készítményeken fel van tüntetve a faktorszám, ami arányos az UVB elnyeléssel. DE ez a faktorszám nem jelzi az UVA sugárzás elnyelésének mértékét. Ezt csak a krém összetevőinek ismeretében tudjuk eldönteni. A hatékony napvédő krém legalább 15 faktoros, és avobenzont, titánium dioxidot vagy cinkoxidot tartalmaz.

Hogyan használjuk a napvédő krémeket?

Legalább fél órával azelőtt kenjük be magunkat napvédő krémmel, mielőtt kimennénk a napra. Olyan mennyiséget kenjünk a bőrünkre, hogy azon egy filmréteget képezzen. A legtöbb krém vízoldékony, így fürdés közben leoldódik a bőrről. Ezért fürdés után ismét kenjük be bőrünket. Általános tanács, hogy napjában többször, legalább 3 óránként használjuk.

Fontos tudni!

• A rovar riasztók csökkentik a napvédő krémek hatását, ne használjuk egy időben őket!

• A 70-es és 100-as faktorszámú krémek nem adnak nagyobb biztonságot, mint a 30-as és 50-es faktorszámúak, amelyek blokkolják a napsugárzás 97-98%-át. A drágább készítmények nem biztos, hogy több védelmet nyújtanak!

• Lehetséges mellékhatások: allergiás bőrkiütések.

További megfontolások:

• A nano TiO2 részecskék felszívódhatnak a szervezetbe, toxikológiai hatásuk még nem teljes körben ismert! Egyéb összetevők, mint az oxibenzon felszívódik a szervezetbe és károsítja a hormonrendszert. Ez a hatóanyag felelős leggyakrabban a bőrön tapasztalható káros mellékhatásokért is.

• A bőrünkről leoldódó napvédő krémek bekerülnek a természetes fürdővizekben, károsíthatják a környezetet.

• Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a túlzott napvédő krém használat megakadályozza, hogy a napfény hatására D vitamin keletezzen a szervezetben. A D vitamin számos betegséget megelőz szervezetünkben.

• Tudni kell, hogy a napvédő krémek nem nyújtanak teljes védelmet az UV sugárzás rákkeltő hatása ellen!A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/napvedok-hasznalata