Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Vénás betegségek

A magyar lakosság 15-20 százalékát, különösen a 30-40 éven felüli nőket érintik a vénás betegségek, amelyek a kezdeti, inkább kozmetikai jellegű panaszokból megfelelő kezelés híján hamarosan komoly, az életminőséget is jelentősen befolyásoló betegséggé válnak.

A vénás betegségek legfontosabb tünetei

A vénás betegségek legfontosabb tünetei a gyakori lábfájás, a fáradt, nehéz láb, a boka és a lábszár duzzanata, az éjszakai izomgörcsök, a látható visszértágulatok a lábszáron és a combon, a bőr vörösesbarna elszíneződése, valamint a bőrgyulladás és viszketés.

E kezdetben inkább bosszantó, kellemetlen tünetek többféle betegségre is utalhatnak – például érszűkület, cukorbetegség vagy reuma –, ugyanakkor a háttérben igen gyakran a krónikus vénás elégtelenség húzódik meg, amelyből nem megfelelő kezelés nyomán visszérgyulladás, visszeres vérzés, trombózis vagy lábszárfekély is kialakulhat.

 

Hogyan alakulnak ki a visszér betegségei?

 

Testünkben a vér az artériákban és a vénákban kering. Az artériák szállítják az oxigénnel teli friss vért a test különböző részeibe, míg a vénák (visszerek) szállítják az elhasznált és bomlástermékekkel teli vért vissza a szívbe. Az egészséges vénák rugalmas faluk, a lábszárizomzat pumpáló hatása és a vénákban mindenhol megtalálható billentyűk segítségével tudnak megbirkózni e feladattal.

Különféle tényezők hatására azonban idővel kitágulnak a vénák, a billentyűk már nem zárnak tökéletesen, és a pangó vér sejtes elemei, valamint a plazma elkezd az erek falán át a környező szövetekbe szivárogni. Ekkor alakul ki a nehéz, duzzadt láb érzése. A láb szövet közötti állományában felhalmozódnak a bomlástermékek, a bőr vérellátása romlik, és előbb-utóbb egy kisebb sérülés is elég lehet ahhoz, hogy kialakuljon a nehezen gyógyuló, fájdalmas lábszárfekély.

A krónikus vénás elégtelenség fogalma

A krónikus vénás elégtelenség (KVE) összetett tünetegyüttes, amelynek kialakulásában több kockázati tényező is közrejátszik. Az utóbbi évek kutatásai szerint e betegségek kialakulásában igen komoly szerepe van a genetikai hajlamnak, ugyanakkor más okok is meghúzódhatnak a háttérben. Ezek közül a mozgáshiány és sportolás hiánya (főleg az álló- vagy ülőmunkát végzőknél), a túlsúly, a túl szoros ruhák, nem megfelelő cipők viselése, a terhesség és a többszöri szülés valamint a túlzott meleg (pl. szauna vagy termálfürdő) a legfontosabbak.

A vénás betegségek hatása

A krónikus vénás betegségek jelentős mértékben befolyásolhatják a munkaképességet és az életminőséget. Kezeletlen esetekben szövődmények alakulnak ki, amelyek súlyos, életminőséget rontó állapotot okozhatnak, sőt az életet is veszélyeztethetik (gangréna vagy szepszis alakulhat ki). Ugyanakkor megfelelő kezelés segítségével gyógyíthatók az ilyen jellegű betegségek, a munka- és mozgásképességet vissza lehet állítani illetve javítani lehet, meg lehet akadályozni az állapotromlást és a szövődmények kialakulását.

Kezelés

E betegségek kezelésére többféle módszer létezik. Ezek közül a legfontosabbak a kompressziós pólya vagy a kompressziós harisnya alkalmazása, a speciális gyógytorna, a bőrgyógyászati kezelés, a diéta, a sebészeti kezelés, visszérműtét, a megfelelő cipő viselése valamint a gyógyszeres kezelés.

E kezelések célja a vénás nyomás és a vénás visszafolyás, valamint a vénafalak átjárhatóságának csökkentése, a plazma kiáramlásának, az ödéma és a gyulladás mérséklése, az izompumpa és a kötőszöveti nyomás fokozása.

VenoprotEP: érvédő hatású gyógyszer

Bármi is az oka a visszeres panaszok létrejöttének, fontos, hogy erősítsük az erek falát, és gátoljuk a vénák tágulását. A VenoprotEP egy olyan vény nélkül kapható gyógyszer, ami a vénák tágulásának gátlása mellett növeli a hajszálerek ellenállását is. Ha idült vénás elégtelenségben szenved, a gyógyszer segíthet az alábbi panaszokon:

• nehézláb érzés

• feszülés

• fájdalom

• éjszakai lábikra görcs

A patikákban kapható gyógyszer alkalmas a heveny aranyeres panaszok kezelésére is.

 

Megnézem a VenoprotEP-et >> [1]

Az életmódváltás is segíthet

A gyógyszeres kezelés mellett az alábbi tanácsok betartásával is elkerülhetjük a visszérbetegségek kialakulását illetve súlyosbodását.

Szponzorált tartalom

 

G
M
T
Y
Text-to-speech function is limited to 200 characters
Donate [2] Close


A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/venas-betegsegek