Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Nőgyógyászati vérzészavarok serdülőknél

Nem könnyű feladat a szülő, elsősorban az édesanya számára, hogy az elszakadás időszakában kellőképpen odafigyeljen serdülő lánya problémáira. A vérzészavarok hatékony gyógyítása csak kölcsönös együttműködés esetén lehetséges, ami nem könnyű feladat a szülők számára. Ebben az esetben inkább az édesanyák szerepe a döntő, hogy tizenéves leánygyermekükre megfelelően odafigyeljenek.

Ha a családi légkör jó, a családtagok között bizalmas, és közös megértésen alapuló a kapcsolat, akkor a lányok nyugodtabban beszélnek erről a témáról édesanyjukkal. Ellenkező esetben maradnak a barátnők, vagy más ismerősök. Ha ezen az úton jutnak el a lányok problémáikkal a gyermek-nőgyógyászati szakrendelőkbe, még szerencsés eset áll fenn. Akkor következnek be a nagyobb problémák, ha magukra maradnak, és betegségükben nem kapnak megfelelő segítséget, vagy visszafordíthatatlan helyzetbe kerülnek.

Hormonális ok

A serdülés során a szervezet a testi fejlődés különböző állomásain halad keresztül. A gyermekkori menstruációs vérzészavarok leginkább a hormonális szabályozás éretlenségéből adódnak. A szervezetnek a hormonális nyugalmi szakból kell áttérni a serdülés időszakára, illetve haladni a felnőtté válás útján. Ez megnyilvánul a külső testi jegyek, és a pszichés állapot változásaiban is. A menstruáció megjelenése kizárólag egy állomás ezen az úton; nem jelzi szükségszerűen az ovuláció, azaz a peteérés létrejöttét. Ez a későbbiekben alakul ki, egyénenként változó problémákkal kísérve.

A menstruáció kezdetben úgynevezett „megvonásos vérzés”, azaz peteérés nélküli méhnyálkahártya-lelökődés, amely a nemi hormonok ingadozó szintje következtében alakul ki. A peteérés egy női nemi hormon, az ösztrogén optimális szintje nélkül nem jön létre. Ez az állapot szükséges ugyanis a központi idegrendszer ovulációt kiváltó magasabb szintű hormonjának kiáramlásához.

A vérzészavarok felosztása és jellemzői

Először a vérzéskimaradásról szólunk, amely lehet elsődleges és másodlagos. Elsődleges vérzéskimaradás akkor áll fenn, ha a menstruáció nem következik be 16 éves korig. Többféle ok állhat a háttérben:

• Központi idegrendszeri károsodások, fejlődési rendellenesség, gyulladás, daganatos megbetegedés.
• Policisztás ovárium szindróma (PCOS), amelyre az elhízás, férfias szőrzet kialakulása és a menstruáció hiánya jellemző.
• Kromoszomális eltérések, melyek a szervezet egészére kihatnak. Jellegzetes külső jegyek figyelhetők meg sok esetben ezekben a kórképekben, melyek a másodlagos nemi jellegre is vonatkoznak.

Másodlagos vérzéskimaradásról beszélünk, ha a serdülőknél 6 hónapot meghaladó vérzéskimaradás lép fel. Rendszerint kíméletlen és tartós fogyókúra eredményeképpen figyelhető meg, de túlhajszolt fizikai teljesítmények után is gyakran előfordul.

Megfigyelhető lelki problémák következtében tartósan „kimaradt” menstruáció is. A fenti esetek előfordulására pedig éppen a tizenéves korosztály esetében van nagyobb esély.

Amennyiben a menstruáció fellép, de a ciklus időtartama, illetve a vérzés lefolyása tér el a normálistól, különböző vérzészavarokról beszélhetünk. Minden esetben rendkívül fontos a menzesznaptár vezetése, a tünetek pontos nyomon követése érdekében. Ismernünk kell pontosan a ciklus és a menstruáció időtartamát, valamint a vérzés jellegét is.

Raromenorrhoea

3-5 napnál ritkábban jelentkező vérzések tartoznak ebbe a csoportba. Javasolt ebben az esetben is a rendszeres ellenőrzés, de gyógyszeres kezelést nem igényel. Várakozhatunk a normál ciklus beállásáig.

Polimenorrhoea

Az elhúzódó, hosszú ideig fennálló menstruációt soroljuk ide. A vérzések enyhébbek, de elhúzódó jellegükből adódóan nagyobb vérveszteséggel járnak, és vérszegénységhez vezethetnek. Idejében kell tehát megfelelő szakemberhez fordulni.

Hipermenorrhoea

A menstruáció normál ciklusú, 28 naponként jelentkezik, időtartama is szabályos, 5 napig tart, azonban erősebb vérveszteséggel jár. Ritkán vezet vérszegénységhez, mivel a vérzés időben eláll.

Serdülőkori diszfunkcionális méhvérzés

Oka a peteérés hiánya, leggyakrabban az első menstruációt követő időszakban alakul ki. A méhnyálkahártya egyenetlen ösztrogénszabályozásnak van kitéve, így helyenként sorvadt, normál, illetve túlteng. Elhúzódó, ciklust nem tartó, bő, friss vérzéssel jár, kiújulásra hajlamos. Feltétlenül rendszeres gyermeknőgyógyászati gondozást igényel ez a probléma.

Pubertáskori diszmenorrhoea

A lányok kb. 20%-a a menzesz alatt görcsös hasi fájdalomról, fáradékonyságról, fejfájásról, hányingerről és hányásról számol be. Oka leggyakrabban elsődleges, túl erős méhösszehúzódások is okozhatják. Kialakulásában pszichés faktoroknak is szerepe van. A tünetek enyhítéséhez a gyógyszerszedés mellett igen fontos a rendszeres sportolás is.

A fentiekben részletezett vérzészavarokat időben kell felismernünk. Minél hamarabb fordulunk szakemberhez, annál könnyebb a menstruációs zavarokat rendezni, a tüneteket enyhíteni. A mi feladatunk gyermekeink figyelemmel kísérése, és a biztos alapokon nyugvó segítségnyújtás.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/themes/sick/verzes1.htm