Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

A magas vérnyomás csak első lépcső

A vérnyomás olyan erő, amely szükséges ahhoz, hogy a vér eljusson a szervezet különböző részeibe. A normál értéknél magasabb vérnyomás igen ártalmas, növeli a szív munkáját és károsítja az érfalakat, amely az érelmeszesedés kialakulásában nyilvánul meg. A magas vérnyomás (hipertónia) önálló megbetegedés, és az érelmeszesedés rizikófaktora. Káros, késői szövődményei: az agyvérzés, az agytrombózis, a szívinfarktus, a szívelégtelenség, a veseelégtelenség.

A vérnyomás ideális értéke a legújabb vizsgálati eredmények alapján nappal 135/85 hgmm, éjjel 120/75 hgmm. Magasabb értékeknél magas vérnyomásról alacsonyabb értékeknél alacsony vérnyomásról beszélünk.

Az alacsony vérnyomás (hipotónia) inkább állapot, mint betegség. Orvosi szempontból a hipotónia egy igen jól tolerálható állapot, és bizonyos szempontból még előnyös is a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának csökkentése szempontjából. Ritkán okoz komolyabb panaszokat, amelynek során a betegek általános fáradékonyságról, gyengeségről, levertségről, aluszékonyságról panaszkodnak, gyakran fázékonyak, végtagjaik hűvösek. A gyógyszeres kezelés általában nem szükséges. Az élénkítő szerek (kávé, tea) csak kis mértékben és igen rövid ideig emelik a vérnyomást.

Fogyókúrázók futurisztikus főzőtechnikája - egészségesen könnyű >> [1]

A felnőtt lakosság körülbelül egyötödét érinti - magyarázta Dr. Jakab Alexandra háziorvos. Megkülönböztetünk elsődleges és másodlagos eredetű magasvérnyomás-betegséget. Az elsődleges eredetű, primer magas vérnyomásban a növekedéssel járó tünetek a betegség fontos, vezető tünetei, és más előidéző betegséget nem lehet kimutatni. A másodlagos, szekunder magas vérnyomásos betegségekben ezzel ellentétben a vérnyomás emelkedés csupán valamely más betegség, vesebajok, érbetegségek egyik jele vagy következménye. A megkülönböztetés fontos, hiszen a másodlagos eredetű magas vérnyomások esetén az előidéző betegséget kell felismerni és gyógyítani.

-------------------------------------a cikk lentebb folytatódik------------------------------------------

 

Legyen lapos a hasa!

A legtöbb ember a hasára hízik, és gyakran egy sikeres fogyókúra után sem tűnnek el a hasi zsírpárnák, az úszógumik.

Itt egy jó kis haslaposító koktél! Megnézem >> [2]

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hipertónia esetén vérnyomáscsökkentésre azért van szükség, mert a magasabb vérkoleszterinszint mellett ez a legjelentősebb érelmeszesedésre hajlamosító tényező. A magas vérnyomás kezdetben nem fenyeget valamelyik ér falának megpattanásával, hanem elősegíti az érelmeszesedés kialakulását. Elmeszesedett verőerek esetén azonban már társulhat a hipertóniához agyvérzés, szívinfarktus. A vérnyomáscsökkentők segítségével a hipertóniát, mint rizikófaktort ki lehet küszöbölni.

Eltérő hatású szerek

A vérnyomáscsökkentő szerek különböző módon hatnak. Kifejthetik hatásukat közvetlenül a szívre, a verőerek hajszálérrendszere előtti szakaszára, de hathatnak a vesék, vagy a víz- és sóháztartás befolyásolása útján is. Néha egy szer is elegendő, máskor több szer kombinációja kell ahhoz, hogy a vérnyomás jelentősen csökkenjen, és a normális szintre helyreálljon. A vérnyomáscsökkentők csak vényre kaphatók, és csak rendszeres orvosi ellenőrzés mellett szedhetők. Mivel ez a betegség nem múlik el, ezért folyamatos, rendszeres gyógyszerelést igényel. Vérnyomáscsökkentő hatása van a vizelethajtóknak, béta-blokkolóknak és az úgynevezett kalcium-antagonistáknak is.

Az akarattól független vegetatív idegrendszer működése a szimpatikus és paraszimpatikus idegrendszer egymást ellensúlyozó hatásától függ. Stressz esetén a szimpatikus idegrendszer idegvégződéseiben noradrenalin szabadul fel, ez szapora szívműködést, izzadást, vérnyomás emelkedést okoz. Ha ez sokáig tart, akkor a szapora szívműködés és a vérnyomás-emelkedés olyan tartós terhelést jelent a keringés számára, amely komolyabb következményeket okozhat. Ilyenkor a béta receptorblokkoló gyógyszerek alkalmazása szükséges.

A kalcium a sejt ingerületvezetésének fontos része. Ha a gyógyszerekkel a kalcium sejtbe jutását gátoljuk, akkor az ingerületi folyamat megváltozásával a szívizomzat és az erek simaizomzatának összehúzódása is változik. A szívhez vezető erek kitágulnak, ezzel csökken a szív előterhelése és ezáltal a szív munkája is. Csökken a vérnyomás is. Egyes kalcium-antagonista gyógyszerek speciális kiszerelésben szétrágva gyorsabban felszívódnak és a vérnyomást azonnal csökkentik.

Az ACE-inhibitorok (angiotenzin convertáló enzim gátlók) a harmadik nagy vérnyomáscsökkentő gyógyszercsoport, amely a szív előterhelésének csökkentőjeként igen elterjedt. Az angiotenzin a szervezetben lévő érösszehúzódást okozó anyag és ha ennek működését, előállítását akadályozzuk, annak következménye érellazulás, vérnyomásesés, a szív terhelésének csökkenése. Súlyos mellékhatásuk viszont az angioödéma, fehérjevizelés és a fehérvérsejtszám csökkenése.

Szervezetünknek jelentős része a szövetekben és a keringésben található víz. Ebben a vízben vannak oldva a sók. A só- és vízháztartás egyensúlya bonyolult hormonális szabályzórendszer következménye. A rendszerek meghibásodása túlzott vízfelszaporodáshoz vagy kiszáradáshoz vezethet. A vizelethajtó gyógyszerek szedésekor fontos a fokozott folyadékbevitel, mert ha nem jut elég folyadék a szervezetbe, a gyógyszer se tudja megfelelően ellátni funkcióját, valamint kiszáradáshoz vezethet.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/themes/sick/vernyomas4.htm