Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Karcsúság hangsebességgel: az ultrahangos zsírleszívás

Míg pár éve luxusnak számított a plasztikai sebészet szolgáltatásainak igénybevétele, ma már nem lepődünk meg azon, ha valakiről azt halljuk, ilyen beavatkozáson esett át. Az egyik leggyakoribb esztétikai célú műtéti beavatkozás a zsírleszívás (liposzukció), melynek számos technikája létezik. Ezek egyike az ultrahangos zsírleszívás.

A zsírleszívás módszereiről

A hagyományos zsírleszívás lényege az, hogy a bőrön ejtett apró bevágáson keresztül egy speciális csövet, kanült vezetnek a bőr alá, majd fellazítják a zsírszövetet, melyet vákuum segítségével távolítanak el.

A zsírszövet fellazítása és folyékonnyá tétele többféle módon, hagyományosan a kanül mozgatásával történik; ennek egyik változata az ún. PAL (Power Assisted Lipoposty), vagyis vibrációs liposzukció: a kanül vibráló mozgást végez, vagyis percenként több ezerszer mozdul előre-hátra, így törve fel a zsírsejtek falát.

A PAL kíméletessége abban rejlik, hogy az elfolyósított zsír eltávolításához elégséges kisebb erejű szívás is. A zsírszövet fellazítása történhet a bőr alá fecskendezett oldat (mely a zsírsejteket fellazító hatóanyag mellett érzéstelenítő és vérzés elleni szert is tartalmaz), vagy ultrahang segítségével is.

Az ultrahang előnyei

Az ultrahangos zsírleszívást speciális kanüllel végzik, melynek hegye ultrahangfrekvenciával mozog; a fellazított zsírszövet eltávolítását ez esetben is vákuummal végzik, de a PAL-technikához hasonlóan itt is elegendő kisebb szívóerő. Utóbbi tényező kíméletessége mellett a módszer előnyét az biztosítja, hogy az ultrahang-generátorhoz csatlakoztatott kanül mozgatása a beavatkozást végző orvostól nem igényli olyan mértékű fizikai erő kifejtését, mint a hagyományos módszer, ezáltal jobb eredmény: szebb, egyenletesebb bőrfelszín érhető el.

Az eredeti, Európában kidolgozott kétlépcsős eljárást az USA-ban finomították: a zsírszövetek fellazítása és eltávolítása ma már egy lépésben történik, így a műtéti idő, mely az ultrahangos módszer esetében a hagyományos eljáráshoz képest hosszabb, lerövidülhetett.

Az ultrahangos technika előnye, hogy a hagyományosnál hatásosabban alkalmazható az izmosabb és az érzékenyebb testtájékokon, például a lábikrán, térden, bokán; különösen alkalmas a gynecomastia, vagyis a férfi emlőnagyobbodás kezelésére.

A műtétet a kezelt testfelülettől és az eltávolítandó zsírszövet nagyságától függően helyi érzéstelenítéssel vagy altatásban végzik, ám a hagyományos módszerhez hasonlóan a maximálisan eltávolítható zsír mennyisége itt is három liter.

Lehetséges szövődmények

Az esetleges komplikációk részben megegyezek a hagyományos módszernél várhatókkal, így előfordulhat fertőzés, idegkárosodás, bevérzés. További veszélyforrásnak számíthat az olyan, régebbi típusú készülékek használata, melyek nem rendelkeznek megfelelő, a szöveti hőhatást ellenőrző védelmi és hűtőrendszerrel a készülék túlmelegedése égési sérüléseket okozhat.

Ha zsírleszívásra szánjuk el magunkat, tájékozódjunk minél részletesebben a lehetőségekről, akár több klinikát is felkeresve; továbbá ne feledkezzünk meg arról, a zsírleszívás bármilyen kényelmes megoldásnak is látszik a nemkívánatos zsírpárnák eltüntetésére, teljes egészében nem helyettesítheti a testmozgást és megfelelő diétát. A beavatkozás, mint bármely más műtéti eljárás, nem rizikómentes, ezért csak az arra alkalmas pácienseken végezhető el.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/themes/sick/ultrahangoszsirleszivas.htm