Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Hizlaló tévézés

Az új-zélandi Otago Egyetem kutatói szerint a gyermek és serdülőkori tévénézési szokások alapján pontosan megjósolható a későbbi túlsúlyosság. A gyermekkori tévézésről korábban már kimutatták, hogy összefüggésben áll a fiatal felnőttkor egészségügyi problémáival.

Az International Journal of Obesity című szaklapban megjelent tanulmány egy hosszú távú vizsgálaton alapul, melyben ezer, 1972 áprilisa és 1973 márciusa között született fiatal vett részt, akiknek tévénézési szokásaikat három és tizenöt éves koruk között, meghatározott időközönként mérték fel, majd az eredményeket összevetették a gyerekek testtömegindexével. (A testtömegindex a testsúly és a testmagasság arányát mutatja: túlsúlyról 25-nél magasabb, míg elhízásról 30-nál magasabb mutató esetén beszélhetünk.)

Az eredmények azt mutatták, hogy a megvizsgáltak 26 éves korára az elhízottak vagy túlsúlyosak 41%-a azok közül került ki, akik gyerekkorukban a legtöbbet néztek tévét. A tinédzserkorban mért eredmények szerint a lányoknál a két tényező kapcsolata sokkal szorosabb volt, mint a fiúk esetében – tehát a lányok esetében még veszélyesebb a túlzásba vitt tévénézés.

Az új zélandi kutatócsoport egy tavalyi munkájában már rámutatott arra, hogy az egészségmegőrzés érdekében gyerekkorban nem szabadna napi két óránál többet tévézni. Arra is figyelmeztettek, hogy a gyerekként sokat tévézők felnőttkorukra nagyobb valószínűséggel lesznek túlsúlyosak és dohányzók, valamint koleszterinszintjük is magasnak ígérkezik.

A kutatás vezetője, Dr. Robert Hancock szerint bár a hatás mértéke kicsinek tűnik, a testtömegindex és a tévézés közötti összefüggés valójában sokkal szorosabb, mint például előbbinek a diétával és a fizikai aktivitással mutatott viszonya. Ráadásul az adatok Dr. Hancock szerint mára sokkal siralmasabb képet mutathatnak, ugyanis ma már sokkal több lehetőség van a képernyő előtti időtöltésre: a több televízióadó mellett elterjedtek a video- és DVD-lejátszók is, nem is beszélve a számítógépről és az internetről.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/themes/sick/tv-elhizas.htm