Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Gyakori kérdések és válaszok az Alzheimer-kórral kapcsolatban

Halálos-e az Alzheimer-kór? Eredményezhet a depresszió Alzheimer-kórra jellemző tüneteket? Hová fordulhatok segítségért, ha felmerül az Alzheimer-kór gyanúja? Gyakori kérdések, melyekre a felejtek.hu szakértői válaszolnak.

Azt gondolom, hogy a feleségem Alzheimer-kórban szenved. Hogyan tudom rávenni, hogy orvoshoz forduljunk?

Érdekes helyzet, ha a felesége vonakodik orvoshoz fordulni. A beteg nem biztos, hogy tudatában van annak, hogy változások álltak be képességeiben. Megkísérelheti az alábbiak közül az egyiket:

• Még a vizsgálatot megelőzően konzultáljon az orvossal és törekedjen arra, hogy tényszerű és pontos leírást adjon a helyzetről. Ez az adatlap (link) segíthet felkészülni az orvosi vizsgálatra.

• Javasolja, hogy vegyenek részt egy rutinvizsgálaton. Valószínűleg sokkal szívesebben vesz részt egy általános szűrővizsgálaton, minthogy a vizsgálatkérés okaként memóriazavarokra hivatkozzon. Az Alzheimer-kór legtöbb tünetének hátterében egyéb gyógyítható állapotok is állhatnak, úgyhogy mindenképpen szükség van egy átfogó vizsgálatra.

Az Alzheimer kór tíz figyelmeztető jele a következő>>> [1]

Édesanyám Alzheimer-kórban halt meg. Félek, hogy a kór nálam is kialakulhat. A betegség örökölhető?

Két típusa van az Alzheimer-kórnak:

• Az érintettek kevesebb mint 5%-ában előforduló familiáris, genetikai hátterű betegség, melyre jellemző, hogy a betegség a családon belül számos egymást követő generációt érint.

• A sporadikus Alzheimer-kór, amelynek előfordulása több mint 90-95%. A sporadikus Alzheimer-kórban szenvedő betegek esetében a családi kórtörténet – a betegség családon belüli esetleges előfordulása – nem igazolja a genetikai összefüggést.

Az orvos azt mondta az édesapámnak, hogy nála kialakult már az Alzheimer-kór középső stádiuma. Mit jelent ez?

Az Alzheimer-kór leírható egymást követő stádiumok sorozataként. A betegség aktuális stádiumának meghatározása iránymutatást ad a szakemberek és a hozzátartozók számára. A betegség lefolyása személyenként különböző lehet. Ez abban is megnyilvánul, hogy a tünetek, azok megjelenésének sorrendje és a stádiumok hossza jelentősen eltérhet. A páciensek többségében a betegség lassú lefolyású, a különböző szakaszokra jellemző tünetek átfedésben jelentkezhetnek, alig érzékelhetővé téve a stádiumok között az átmenetet.

Halálos-e az Alzheimer-kór?

Igen. Az Alzheimer-kór az agyat érintő degeneratív betegség, amely az agysejtek elváltozásával, pusztulásával jár együtt. Jelenleg nincs gyógymód az Alzheimer-kórra. Ez egy folyamat, amelynek a végén a szervezet feladja a küzdelmet. A betegség lefolyása nem fordítható vissza.

Képes-e a háziorvos diagnosztizálni az Alzheimer-kórt?

Az Alzheimer-kór diagnózisának felállítása átfogó vizsgálatot igényel. A háziorvos gyakori és sorozatos vizsgálatokat követően képes felállítani a diagnózist, illetve a diagnózis gyanújával neurológus vagy geriáter szakorvoshoz küldeni a pácienst.

Eredményezhet a depresszió Alzheimer-kórra jellemző tüneteket?

A depresszió eredményezhet Alzheimer-kórhoz hasonló tüneteket, sőt az is előfordulhat, hogy a két betegség egyszerre áll fenn. A tünetek észlelésekor mindenképpen orvoshoz kell fordulni annál is inkább, mivel a depresszió számos esetben jól kezelhető.

Szenvedhet-e valaki Alzheimer-kórban a 40-es éveiben?

Az életkor a legfontosabb kockázati tényezője az Alzheimer-kórnak, ennek ellenére egyeseknél 65 éves kort megelőzően is előfordulhat a betegség. A betegség e formáját korai kezdetű Alzheimer-kórnak hívják.

Mit tehetek ha aggódom a memóriám miatt?

Memóriájával kapcsolatos aggodalmak esetén, itt olvashat a tíz figyelmeztető jelről. Amennyiben aggódik emlékezőképességének érzékelhető romlása miatt és ezek a zavarok kihatnak a mindennapjaira, mindenképpen forduljon orvoshoz.

Csökken-e a demenciában szenvedő emberek száma?

Sajnos nem. Az viszont igaz, hogy a demenciák előfordulásának növekedési üteme csökkent. Ez annak köszönhető, hogy az életmódban, a környezetben és főként a demencia két kockázati tényezőjének, azaz a szívinfarktusnak és stroke-nak (ejsd: sztrók, magyarul szélütés) az ellátásában kedvező változások következtek be.

Segítség az interneten: felejtek.hu

Sokat segíthet az Alzheimer-kórra és más, demenciát okozó betegségekre specializálódott www.felejtek.hu [2] azoknak, akik érintett családtagjukat gondozzák. Nemcsak ezekről a betegségekről tudhatnak meg minden fontosat, hanem számos hasznos ápolási tanácsot gyűjtöttek össze a betegek hozzátartozói számára is. Ötleteket kaphatnak napi gondozás során felmerülő problémákhoz, például ahhoz, hogyan javítható a memória, milyen játékokkal, gyakorlatokkal lehet a lehető legtovább karbantartani. Nagyon fontos az is, hogy a felejtek.hu portálon keresztül sorstársakkal is megoszthatja a tapasztalatait és szakemberektől is kérhet segítséget, nemcsak orvosi, hanem szükség esetén jogi, esetleg társadalombiztosítási ügyekben is.

 

Szponzorált tartalom

 

 



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/alzheimer_kor_kerdesek