Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Betegségek az uszodából és a strandról

Fogyókúrázóknak: Légkeveréses Halogén Főzőkészülék

Bár az uszodák és strandok vizét a szigorú higiéniai szabályoknak megfelelően alaposan szűrik és tisztítják, a pancsolás után pár nappal mégis kiderülhet, hogy a felfrissülésen kívül néhány fertőzéssel is gazdagabbak lettünk. Ráadásul számolnunk kell a tűző nappal is.



A leggyakoribb uszodai szerzemény a láb bőrének gombás megbetegedése, és a vírusos eredetű kötőhártya-gyulladás: ilyenkor szemünk könnyezik, szúr, viszket, kivörösödik, esetleg váladékozik is. Az igen érzékeny kötőhártyán a fertőzésekhez hasonló tüneteket válthat ki az uszoda túlzottan klóros vize, vagy az erős napfény ultraibolya sugárzása is. A szem kötőhártyája a különböző ártó környezeti tényezőkre értágulattal válaszol, vagyis begyullad.

Érdemes néhány szót szólnunk a napozás szemre gyakorolt hatásáról is, az UV-sugárzás ugyanis nemcsak bőrünkre káros, hanem szemünket is megviseli. A fényáradattal szemben könnyedzéssel, hunyorgással automatikusan védekezünk, de egy jó UV-szűrős napszemüveg nélkülözhetetlen társ a strandon.

------------------------------------------------------HIRDETÉS-------------------------------------------

Légkeveréses Halogén Főzőkészülék:

38 800 Ft HELYETT 14 990 Ft!

Akár zsír vagy olaj nélkül is süthetünk benne. Füst- és szagmentes!

Megnézem a légkeveréses halogén főzőkészüléket >> [1]

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gombák, egysejtűek, baktériumok

A nem kellő tisztaságú fürdővizek kellemetlen következményeitől inkább a nők szenvednek. Néhány hüvelyi fertőzés – a szexuális úton kívül – ily módon is terjedhet. Okozói egysejtű élőlények is – pl. a Trichomans vaginalis – lehetnek, de ennél sokkal gyakrabban gombák, mint például a Candida albicans idézik elő a megbetegedést. A tünetek (viszketés, égő érzés, folyás) változó intenzitásúak lehetnek. A gombás fertőzések kezelése egyszerű, problémát okozhat azonban a sűrűn visszatérő, szinte már krónikussá váló panaszok megszüntetése. A nők saját maguk is sokat tehetnek azért, hogy elkerüljék az életüket megkeserítő, visszatérő fertőzéseket.

Néhány tanács, melynek alkalmazása csökkentheti a hüvely fertőzéseinek gyakoriságát:

• Habfürdő és lúgos szappan helyett használjon inkább savas pH-jú folyékony szappant.

• A fürdéssel szemben a zuhanyozást részesítse előnyben !

• Ne hordjon szoros, műszálas alsóneműt, harisnyanadrágot. Egészségesebb viselet a harisnya.

• Tampon helyett használjon intimbetétet!

A tűző nap veszélyei

Az egyik leggyakoribb hőártalom hazánkban a hőségkollapszus (ájulás). A nyári forróságban, magasabb páratartalom mellett, fokozott a hőfelvétel és csökken a hőleadás, ami perifériás értágulatot, verejtékezést eredményez. A keringési zavar ájulásban nyilvánulhat meg, mely a beteg lefektetésével, hűvös, szellős helyen történő elhelyezésével gyorsan rendeződik.

Nem csak a bőr leégése veszélyes, hanem napszúrást is okozhat a közvetlenül fejet érő napsugárzás. A tünetek: fejfájás, hőemelkedés, szédülés, hányinger, hányás jelentkezik, hőemelkedéssel vagy lázzal kísérve. Súlyos esetben a láz igen magas is lehet, ráadásul tudatzavar, eszméletvesztés és idegrendszeri tünetek kísérhetik. Az orvosi segítség megérkezéséig a beteget fektessük hűvös, szellős helyen. Fontos a test hűtése is, szobahőmérsékletű, egész testre kiterjedő borogatással, vagy zuhannyal.

A napszúrás megelőzése igen egyszerű: kerüljük a tűző napot, de ha mégis kimegyünk az árnyékból, viseljünk könnyű, szellős szalmakalapot, vagy fehér vászonsapkát. Továbbá a strandolás hevében sem felejtkezzünk meg a megfelelő folyadékbevitelről: igyunk ásványvizet!



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/themes/sick/strand.htm