Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Barnulás napozás nélkül

Napjainkban egyre többen keresik a módját, hogyan lehet lebarnulni anélkül, hogy kitennék a bőrüket a nap káros sugarainak. A napozás nélküli barnulásnak két módja van: a barnító krémek használata és a szolárium.

Az önbarnító készítmények teljesen ártalmatlanok az egészségre. Dihidroxiacetont tartalmaznak, ami a testazonos fehérjékkel reakcióba lépve kölcsönöz nekik barnás színt. A szarurétegnek csupán a legfelső rétegét festik meg, a mélyebben fekvő élő sejteket érintetlenül hagyják, ellentétben a nap sugaraival.

Hogyan használjuk a barnító krémeket?

Nem könnyű feladat az egyenletes barnaság biztosítása. Ennek érdekében először bőrradírral tisztítsuk az arcot; különösen fontos ez a művelet zsíros bőr esetén. A foltosságot elkerülendő, a krémet igen vékony rétegben kell felvinni, és célszerű arra is vigyázni, hogy széle ne legyen észrevehető a nyakon, a fül mellett és a hajtőnél. E részek közelében gondosan dolgozzuk el a készítményt, a szemhéjat és az ajkat pedig hagyjuk ki.

Ezek után gyors és alapos kézmosás következik (használjunk körömkefét is!) hiszen a szer nemcsak az arcbőrt, hanem a kezet is könnyen megszínezi. A mitesszeres, pattanásos vagy tág pórusú bőrt nehéz egyenletesen megfesteni, ezek a részek valószínűleg egy árnyalattal sötétebbek lesznek.

A barnaság kialakulásához 3-4 óra szükséges, de léteznek olyan készítmények, melyek használatakor már egy óra is elegendő. Az így szerzett barnaság sosem olyan tartós, mint a természetes, mert a szer csak a bőr legfelső szarurétegét festi meg, így azt kb. egy hét alatt le is dörzsöljük. Újraszínezhetjük, ha bőrradírral teljesen eltávolítjuk a maradék részt, és ismét bekrémezzük az arcot.

Szolárium kérdőjelekkel

Sokat vitatott kérdés, melyről mégsem esik szó elégszer: káros-e a szolárium használata vagy sem? Röviden szólva: káros. A leégésért az UVB-sugarak felelősek, melyet a szolárium sugarai csak igen kis mértékben tartalmaznak, sőt vannak olyan készülékek is, melyek kizárólag UVA-sugarakat bocsátanak ki. Azt gondolhatnánk, ha nem jön létre napégés, akkor megtaláltuk a barnulás egészséges útját. Az UVA-sugarakról azonban sajnos kiderült, hogy épp ezek hatolnak mélyebben a bőrbe, helyrehozhatatlan károsodást okozva a kötőszövet elasztikus és kollagénrostjaiban, s nem kis szerepük van a kóros bőrelváltozások közöttük a bőrrák kialakulásában.

Időnként azonban mégis érdemes e készülékeket használnunk. Ha a téli hónapokban délre utazunk, mindenképpen tanácsos több alkalommal, rövid ideig szoláriumozni, mely felkészíti a bőrt a napozásra. Ilyenkor is tartsuk azonban szem előtt a fokozatosságot. Keressünk olyan szoláriumot, amely UVB- és UVA-sugarakat is kibocsát, mert ennek segítségével alakíthatja ki bőrünk a saját védőpajzsát.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/themes/sick/solar1.htm