Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

A herpesz visszatér

Először csak egy kis viszketést érzünk, szinte oda sem figyelünk rá, aztán jön az ismert égető érzés, majd a hólyagok. Egyes adatok szerint a herpeszvírust a felnőtt lakosság 80-90%-a magában hordozza.

Egész családjuk van a herpeszvírusoknak, melyek közül a leggyakoribb a herpesz simplex, amely a bőrön és a nyálkahártyákon keletkező apró, fájdalmas, folyadékkal teli hólyagocskák képében jelentkezik. Két altípusa ismert: a HSV-1 és a HSV-2. Az előbbi okozza általában az ajkakon és az orr körül jelentkező kiütéseket, valamint a szem szaruhártyájának fertőződését. A HSV-2 genitális herpeszt okoz, ami a nemi szervek fertőző megbetegedése. Mindkét vírus a fertőzött területekkel való közvetlen érintkezés útján terjed, így a fertőzötteknek ügyelni kell arra, hogy ne adják tovább a fertőzést abban a 7-10 napban, míg a sebek be nem gyógyulnak. Szintén mindkét altípusára jellemző, hogy egyszeri fertőzés után már soha nem tűnik el a szervezetből. Az érzőidegdúcban meghúzódva bármikor aktiválódhat, pl. túlzásba vitt napozás, lázas betegség, testi vagy szellemi megerőltetés, immunhiányos állapot, bizonyos ételek és a bőrön végzett beavatkozások (pl.: tetoválás) hatására, ám a fertőzés kiújulását kiváltó tényezők legtöbbször ismeretlenek maradnak.

Tünetek

A herpesz kiújulását bizsergés, kellemetlen érzés vagy viszketés jelzi, amit nem sokkal ez után már a hólyagok megjelenése követ. A vörös peremű hólyagok mérete a néhány mm-től akár másfél centméter átmérőig terjedhetnek, azonban az egyes csoportok össze is folyhatnak, ezért komolyabb fertőzés esetén a fájdalmas hólyagok nagyobb területeket is lefedhetnek. A hólyagok átlátszó váladékkal vannak tele, melyben rengeteg az aktív herpeszvírus, ezért a betegség ebben a szakaszában különösen fertőző. A hólyagok 1-2 napig láthatók, majd lassan sárgássá színeződnek és beszáradnak. A helyükön sárgás-barnás pörk képződik, ami néhány nap múlva magától leesik.

Kezelés

Ha megjelenik a bizsergő, égő érzés, azonnal cselekedni kell, kezdjük el pl. növényi eredetű karbenoxolont tartalmazó gél használatát. Szükség lehet antivirális kezelésre is, ami szintén akadályozza a tünetek kiújulását. Ha már megjelentek a hólyagok, tartsuk tisztán és szárazon, ugyanis a nedves hólyagok később gyógyulnak, illetve a bakteriális felülfertőződésnek is nagyobb az esélye. Használjunk olyan krémeket, amik lerövidítik a gyógyulás idejét, a hólyagok felszakadása után segítik a pörkösödést, a sebek gyorsabb gyógyulását. Megelőzésként kerüljük a kiváltó okokat, erősítsük az immunrendszert vitaminokkal, antiokxidánsokkal, nyomelemekkel.

 



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/herpesz_visszater