Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Demens beteggel a szabadban

A demens beteg életminőségét, hangulatát javítja, ha sokat mozog a szabadban. Találjunk olyan mozgásformát, amit szívesen és rendszeresen végez. Lehet ez kerékpározás, túrázás vagy séta. Összeszedtük azokat a tanácsokat, melyeket télen-nyáron érdemes betartani, hogy a kinti mozgás biztonságos, és valóban öröm legyen.

Hideg időjárás

Télen a kinti programok szórakoztatóak tudnak lenni. Azonban, ha demens beteggel megyünk a szabadba, legyünk nagyon óvatosak, ugyanis nem biztos, hogy a hideg időnek és a csúszós utaknak megfelelően öltözik. Az érzékelési problémák miatt nem biztos, hogy észreveszi a jeget a járdán, illetve szilárd felületnek nézheti a havat. A veszélyek csökkentése érdekében:

 

• Fedjük be a szabadon lévő bőrfelületeket. Nagyon fontos szerepe van a sapkának, sálnak.

• Világos színeket viseljen a beteg, és legyenek rajta fényvisszaverő felületek.

• Hívjuk fel a figyelmét, hogy kisebb lépéseket tegyen, és lassan haladjon.

• Viseljen csúszásgátlós talpú csizmát.

• Tépőzáras csizmát vegyünk kötős helyett, mivel azt a beteg egyedül is könnyebben fel tudja venni.

Télen is legyen a lakásban megfelelő hőmérséklet, mivel nem biztos, hogy a beteg tudja, hogy melege van-e, vagy éppen fázik. Egészségügyi problémák fennállásakor (pl. cukorbetegség, pajzsmirigy problémák, ízületi gyulladás, bizonyos gyógyszerek szedése) nem biztos, hogy melegen tudja magát tartani. Ahhoz, hogy a beteget könnyebben melegen tartsuk, figyeljünk a következőkre:

• A lakásban legyen legalább 20 fok.

• Öltözzön a beteg a pizsama alá, és vegyen fel zoknit. Hordjon papucsot a lakásban.

A demens betegek zaklatottnak, zavartnak, nagyon álmosnak érezhetik magukat a téli hónapokban. Ez bármiféle előjel nélkül bekövetkezhet. Akár az otthonuk közelében is összezavarodhatnak.

Tippek forróság esetén

Forróságban mindenkinek nagyon óvatosnak kell lennie, azonban az idősek ezt különösen rosszul viselik. Hosszabb időbe telik míg hozzászoknak a meleghez, és súlyos egészségügyi problémákat okozhat a túlmelegedés. Forró napokon fokozott óvatossággal menjünk az utcára.

Néhány apróbb óvintézkedés forróság esetén:

Maradjunk hűvös helyen: Van, aki még melegben sem nagyon izzad. A nap legmelegebb időszakában maradjunk bent, vagy keressünk árnyékot. Forróságban napszúrást vagy hőgutát kaphatunk. Olyan helyen tartózkodjunk, ahol van légkondicionálás és jár a levegő.

Igyunk sokat: Idősebb korban kevésbé vagyunk szomjasak, és a verejtékmirigyek sem működnek már olyan intenzíven. Az izzadtság azonban sok sót tartalmaz, és a nagymértékű sóvesztés miatt könnyen leeshet a vérnyomás. Fogyasszunk egész nap sok vizet, vagy üdítőt. Igyunk 15-20 percenként, akár állítsunk be ezzel kapcsolatosan emlékeztetőt a telefonunkon. Kerüljük az alkoholt, koffein tartalmú italokat, mivel ezek gátolják testünk hőszabályozását.

Használjunk vizes ruhát: Tegyünk az arcunkra, nyakunkra, karunkra nedves ruhát, vegyünk rövid fürdőket, vagy zuhanyozzunk. Kerüljük a nehéz ételeket. Viseljünk könnyű, világos öltözéket.

Figyeljünk a jelekre: Vegyük észre a meleg okozta rosszullét jeleit, ezek: izomgörcsök, elesettség, zavartság, szédülés, hányinger vagy nehézlégzés, mellkasi fájdalom, a gyors vagy szabálytalan pulzus.

Néhány tipp a meleg ellen:

• Viseljünk napszemüveget, hogy a szemünket megvédjük a káros UV sugárzástól.

• Viseljünk széles karimájú kalapot.

• Ha lehet, viseljünk hosszú ujjú pólót, hosszúnadrágot és zoknit, ha kimegyünk.

• Maradjunk az árnyékban.

• Ne maradjunk kint dél környékén, amikor a legerősebb a napsugárzás.

• Nézzük meg, nem járt-e le a szavatossága a használt fényvédő termékeknek.

Segítség az interneten: felejtek.hu

Sokat segíthet az Alzheimer-kórra és más, demenciát okozó betegségekre specializálódott www.felejtek.hu [1] azoknak, akik érintett családtagjukat gondozzák. Nemcsak ezekről a betegségekről tudhatnak meg minden fontosat, hanem számos hasznos ápolási tanácsot gyűjtöttek össze a betegek hozzátartozói számára is. Ötleteket kaphatnak napi gondozás során felmerülő problémákhoz, például ahhoz, hogyan javítható a memória, milyen játékokkal, gyakorlatokkal lehet a lehető legtovább karbantartani. Nagyon fontos az is, hogy a felejtek.hu portálon keresztül sorstársakkal is megoszthatja a tapasztalatait és szakemberektől is kérhet segítséget, nemcsak orvosi, hanem szükség esetén jogi, esetleg társadalombiztosítási ügyekben is.

 

Szponzorált tartalom



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/demencia_aktivan_idojaras